De la cititori: Cea mai mare iubire

Marti, 20 Iulie 2010, ora 23:01
3671 citiri
De la cititori: Cea mai mare iubire

Intre ceea ce isi doresc si spera ca traiesc oamenii nu exista ceva mai important decat iubirea. Tema principala a celor mai multe carti si poezii, a majoritatii cantecelor populare, este raspandita si necesara ca aerul, pentru ca ea este respiratia sufletului.

Viata intreaga pare adesea o continua lupta pentru ea sau o mare dezamagire ca nu poate fi gasita. Ea este ingredientul secret in absenta caruia gustul vietii nu poate fi niciodata desavarsit. Atat este de mare importanta ei incat in cea mai teologica dintre evanghelii insusi Dumnezeu este Iubire (inteles ca relatie, comuniune intratrinitara la care avem acces prin har).

Confuzii in jurul iubirii

Spre deosebire de conceptele teoretice, a caror semnificatie poate fi usor preluata de la altii, iubirii trebuie sa ii gasim fiecare intelesul deoarece prin ea dam sens vietii noastre. Cea mai raspandita convingere despre ea este aceea ca iubirea este o traire individuala a unor sentimente.

Pornind de la ele, grecii aveau patru semnificatii diferite - afectiune, eros, philias, agape. Iubirea adevarata, agape, era afectiunea care trebuia deosebita de atractia numita eros. Tot de la ei avem si iubirea platonica. in timp semnificatia iubirii s-a decantat, pe masura ce sentimentele erau tot mai bine cunoscute.

Fiinta noastra nu este doar creierul care gandeste, ci intreg corpul. Mintea primeste informatiile privind starea lui si le traduce in sentimente. Ele pot fi de tensionate, mai ales atunci cand exista neintelegeri cu cealalta persoana sau placute, de destindere, cand se prefigureaza satisfacerea unor nevoi, cand suntem apreciati si respectati.

Partea neplacuta este ca sentimentele sunt trecatoare, astazi sunt, maine alte sentimente ne coplesesc, a treia zi altele, mereu altele, chiar daca unele sentimente par sa revina. Aceasta inconsecventa a lor ii face nefericiti pe cei mai multi dintre oamenii care cred ca iubirea este sentiment.

M. Scott Peck, renumit psihoterapeut, dedica iubirii un capitol de aproximativ 80 de pagini in "Drumul catre tine insuti". Cu argumente destul de evidente el demitizeaza cele mai multe dintre confuziile din jurul iubirii.

Astfel, iubire in sens deplin nu este nici indragostirea, nici iubirea romantica, nici atasamentul sau proiectiile prin investire ale parintilor. Pentru el, inspirat de Erich Fromm, care a scris "Arta de a iubi", iubirea este acea vointa inalta, nascuta din preaplinul inimii, de a nutri cresterea spirituala proprie si a celorlalti.

Iubirea spirituala

Spiritualitatea era cea mai pretuita calitate in culturile vechi, din toata lumea, rolul ei a devenit secundar doar cand lacomia economicului sau doctrina comunista au eliminat-o. In acest caz spiritualizat, iubirea inseamna a dori ca si altii sa fie frumosi si fericiti. Este deja o treapta noua calitativ, in care suntem fericiti cand reusim sa daruim, sa imbogatim pe altii, nu pentru ca primim.

Pentru cine este familiarizat cu invatatura lui Iisus, nu este o surpriza. El insusi a pus mai presus de orice cresterea spirituala a celorlalti si ne ofera chiar mai mult. Dupa ce ne da o noua "porunca" - "Iubiti-va unii pe altii asa cum Eu v-am iubit" (Ioan, 15: 12-13), El ne arata concret, prin propria jertfa, ca aceasta nu este doar o teorie.

A murit si a mers sa pregateasca noi locasuri, unde sa primeasca si sa stea impreuna cu toti cei ce iubesc in acest fel. Este extraordinar sa conduci pe altii spre iubirea care daruieste, dar si mai mult este sa doresti sa nu moara, sa vrei sa traiesti cu ei vesnic. Iubim cu adevarat, dupa exemplul Mantuitorului, cand punem mai presus de propriile placeri, dorinte, nevoi, vointa de a servi nemuririi si impreuna vietuirii vesnice cu ceilalti. Cand iubesti, atunci cand vrei sa te folosesti de celalalt pentru propria satisfactie trecatoare, eventual chiar sa il parasesti ulterior, sau atunci cand nu vrei sa lasi nici moartea sa te desparta de el?

Iubirea - apanajul libertatii

Din acest motiv, psihoterapeutii spun clar ca nu poate exista iubire decat intre oamenii liberi, care nu cer de la altii iubirea pe care nu o gasesc in ei insisi. Abia dupa ce omul simte ca este implinit poate sa daruiasca iubire, cat timp vrea ca un om sa umple golul pe care absenta lui Dumnezeu ne face sa il simtim, nu daruieste, ci cerseste iubire. Iar S.N. Lazarev ne aminteste ca una din legile vietii este ca mai devreme sau mai tarziu omul pierde tot ce pune mai presus de Dumnezeu. Dependenta de o alta persoana, in numele iubirii, nu aduce fericire ci numai suferinta.

Iubirea este cea mai profunda relatie posibila. Mai puternica decat moartea, asa cum marturisim prin parastasele pe care le punem pentru cei adormiti. Putem participa la ea, dar nu ne-o putem atribui sau insusi. Iubim cand dorim sa participam la aceasta relatie liberi, ca sa daruim si sa primim ceea ce altii, de buna voie, daruiesc.

Si atat de mult iubim aceasta daruire libera incat suntem in stare sa infruntam chiar si moartea pentru ea. Cine se mira de taria sfintilor in fata mortii nu a aflat inca secretul lor, nu au inteles ca ei erau deja partasi la o relatie asupra careia moartea nu avea putere de distrugere.

Pentru cei cuprinsi in mrejele unei viziuni materialiste, in care dorinta si placerea momentului sunt idolii principali, credinta in iubirea nemuritoare pare un basm. Dar sa nu uitam ca au pierit in coasa mortii toate ideologiile si credintele lumesti, iar iubirea adevarata a cucerit, mai mult sau mai putin constientizat, popoare intregi, si este mult mai dorita acum decat atunci cand a fost adusa lumii.

Din pacate, vraja lumii proiecteaza false imagini despre iubire, hraneste sperante desarte si multi sunt cei ce cred in ele si ajung nefericiti. Influentati, ei cauta adesea mai mult banii, ca sa cumpere singurul lucru care nu se poate cumpara.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#religie iubire, #iubire filosofie , #iubire