Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Cum gandim spatiile de depozitare cat mai eficient

Vineri, 14 August 2015, ora 15:03
4240 citiri
Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Cum gandim spatiile de depozitare cat mai eficient
Foto: Arhiva personala

Spatiile de depozitare au reprezentat intotdeauna o necesitate, indiferent de stilul arhitectural abordat, pentru ca inainte de alte considerente ce tin de latura estetica, o locuinta trebuie sa fie functionala.

Arhitect Miruna Pavoni, fondatoarea biroului de arhitectura & design interior Pavoni Studio, explica pentruZiare.comcum poti organiza cat mai eficient spatiile de depozitare din locuinta ta.

Oricat de mult am tria lucrurile care ne trebuie de cele mai putin necesare, sfarsim intotdeauna prin a aduna vrute si nevrute care ajung in final sa nu mai incapa nicaieri. Un spatiu de depozitare bine gandit insa te poate ajuta sa mentii totul extrem de organizat, astfel incat sa stii in orice clipa unde se afla fiecare lucru si sa eviti acumularea de lucruri inutile.

In primul rand, pentru a aplica o gandire structurata, spatiile de depozitare trebuie gandite in stransa legatura cu destinatia obiectelor pe care le gazduiesc. In cele mai fericite cazuri, atunci cand locul o permite, aceste spatii de depozitare pot reprezenta incaperi de sine statatoare. Dar de multe ori trebuie gasite solutii inteligente care sa optimizeze spatiul pus la dispozitie integrand depozitarea cat mai discret si eficient posibil.

Astfel, putem distinge dupa cum urmeaza:

1. Hol: In apropierea intrarii ar trebui sa avem un loc in care sa poata fi tinute cel putin cateva articole de uz curent, precum haine/jachete, umbrele sau pantofi, articole actualizate in functie de sezon. Un dulap tip dressing pe toata inaltimea camerei poate fi de multe ori o solutie eficienta.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Ritualul cafelei, integrat in design

2. Camera de zi: In locul in care ne relaxam in timpul zilei, depozitarea depinde foarte mult de activitatile desfasurate de fiecare. Un minim necesar ar trebui sa acopere spatiul pentru o fata de masa, tavi sau vesela, vaze pentru flori, carti, reviste sau DVD-uri. Unele articole pot ramane la vedere, in timp ce expunerea altora nu este intotdeauna estetica si practica si, in plus, aduna praf.

3. Bucatarie: De cele mai multe ori, atasata bucatariei este fundamentala o camara. Nu este numai aspect dictat de cultura noastra in care probabil putine sunt casele fara borcane de dulceata, muraturi, sticle sau alte provizii, insa camara se dovedeste a fi locul ideal si pentru produse de curatenie (desigur, tinute separat de alimente). Pe langa camara, dulapurile din bucatarie trebuie sa raspunda nevoii utilizatorului.

4. Dormitor: Cine nu viseaza la un dressing perfect? Fie ca ai o incapere separata pentru el, fie ca il integrezi in dormitor, nu ai nicio scuza sa nu il organzezi pana la cele mai mici detalii - de la garderoba sezoniera, pana la pantofi sau accesorii.

5. Baie: Prosoape, halate de baie, cosmetice, feon, perii, medicamente...lista ar putea continua. Ar fi inestetic si ar crea un sentiment de dezordine avansata sa lasam toate aceste articole la vedere, astfel ca proiectarea unor spatii bine gandite pentru a raspunde necesitatii fiecaruia intr-o incapere de multe ori limitata aduce un plus oricarei locuinte.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Trucuri pentru mai mult spatiu acasa

6. Balcon/terasa: Cine este suficient de norocos sa dispuna de un asemenea spatiu nu trebuie sa il transforme automat in spatiu de depozitare, dar poate integra corpuri de mobilier care sa mascheze acest lucru. Despre mobilarea balconului am povestit mai multe in articolul precedent.

Si ar mai fi si alte lucruri de depozitat, precum ornamentele de Craciun, racheta de tenis sau geamantanele...insa de aici porneste provocarea fiecarui proiect in parte si rezolvarea personalizata a spatiilor.

Arhitect Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio

Miruna Pavoni este abolventa a Scolii Superioare de Arhitectura dinBarcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia, Olanda, China si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Pavoni Studio este un birou interdisciplinar, cu activitate in arhitectura, design interior, design grafic si artwork.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistul Ziare.com, va invitam sa o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Cum gandim spatiile de depozitare eficient, #decorare locuinta spatii depozitare , #locuinta