Mici pericole cu mari consecinte care ne pandesc la tot pasul

Sambata, 30 Martie 2013, ora 09:45
8033 citiri
Mici pericole cu mari consecinte care ne pandesc la tot pasul
Foto: Infoniac

Exista in viata de zi cu zi situatii de rutina, carora ne supunem fara sa le acordam nicio atentie, desi multe dintre ele ne pot fi daunatoare.

Nu ne referim aici la cunoscutele sloganuri privind pericolul fumatului sau al alcoolului, ci la acele aspecte despre care nu ne avertizeaza nimeni, desi ajungem sa le simtim consecintele pe pielea noastra, atat la figurat, cat si chiar la propriu. Portalul Infoniac ofera unele exemple la care mai adaugam si noi altele.

Popcorn

Cuvantul este forma simandicoasa a ceea ce numim in limbaj neaos romanesc floricele. Pe vremuri, fete tinere fara ocupatie le vindeau pe la colt de strada, ambalate in cornete de hartie - din pacate, din hartie de ziar.

De atunci, ne-am emancipat, iar vechile floricele din cornete au ajuns noile popcorn, ambalate in pungi stralucitoare, cu caloriile imprimate pe ele si cu termen de valabilitate.

Le consumam insa ca si pe vechile floricele, la spectacol. Mai precis, la televizor. Atenti la film, le rotaim neglijent, fara sa observam ca ele pot ramane intre dinti, unde se infecteaza, favorizand cariile.

Se stie ca peste jumatate dintre carii le datoram alimentelor intepenite intre dinti, unde stau uneori zile in sir. In plus, floricelele contin sare si grasimi deci calorii. Nici unele, nici altele nu ne favorizeaza.

Protectie solara

Pentru ca razele dogoritoare ale soarelui sa nu dauneze pielii, ne dam cu creme. Despre unele creme se stie ca sunt cancerigene. Altele pot provoca alergii sau pot perturba echilibrul hormonal al organismului, deschizand calea spre diferite tipuri de tumori.

Exista si creme mai putin ofensive, dar acestea sunt mai scumpe. Totusi, cand este vorba de sanatate, n-ar trebui sa ne zgarcim.

Acidul citric industrial

Aceasta substanta, cunoscuta si ca "sare de lamaie", este mult mai daunatoare pentru dinti si chiar pentru sistemul digestiv decat cea naturala. Nu exista controversa asupra acestei realitati.

Totusi, sarea de lamaie este prezenta in majoritatea bauturilor racoritoare, a prajiturilor si altor alimente industrializate. Singura solutie ar fi prepararea alimentelor acasa in bucatarie, fara "sare de lamaie". Cu lamaie.

Naftalina

Fireste, naftalina este mortala pentru molii, nu pentru oameni. Pe oameni, ii deranjeaza numai mirosul ei, sub aspectul alergiilor. Dar este la mare actualitate folosirea naftalinei sub forma de granule industrializate. Putini parinti stiu ce consecinte grave suporta copiii mici atunci cand, insuficient supravegheati, ajung la aceste granule si le inghit.

Naftalina, chiar si numai inhalata, poate produce greata si diaree. Inghitita, ea distruge globulele rosii si produce anemie care, odata instalata la un copil, ii poate marca toata viata. Merita?

Deodorantele de interior

O reclama spunea ca deodorantul improspateaza atmosfera in camera mai bine decat aerisirea. Asa ceva, insa, numai in reclama se poate intampa.

Adevarul este ca deodorantele contin etilena si terpene. Prima este toxica mai ales prin compusii cu care se asociaza, ceilalti devin nocivi ca urmare a contactului cu aerul. Dupa odorizarea incaperii, ai senzatia de improspatare, dar mai tarziu incepe sa te doara capul.

La toate acestea, ar fi solutii, dar putina lume se indura sa le puna in aplicare: odorizezi bine si apoi deschizi geamul ca sa aerisesti la fel de bine. Produsul nu mai ramane suspendat in atmosfera, nu-l mai inhalezi, aerul din exterior iti aduce oxigen, iar ceea ce s-a impregnat in pereti din deodorantul respectiv este tocmai bun ca sa lase un parfum discret, fara sa dauneze sanatatii.

Vopseaua cu plumb

Plumbul este unul dintre elementele cele mai toxice. De la el se trage acea boala grava cunoscuta sub numele de saturnism, se trage caderea parului, a dintilor, se trag bolile pielei. Din pacate, cantitati mari de plumb au fost multa vreme prezente in mai toate vopselele.

Astazi, concentratia plumbului este diminuata. In 2007, un scandal international s-a iscat ca urmare a faptului ca se fabricau in China jucarii cu continut ridicat de plumb in vopsele. Pana la urma, China a acceptat adoptarea normelor americane, care in SUA erau aplicate inca din 1978.

Noi suntem afectati indeosebi atunci cand, revopsind un obiect, decapam manual vopseaua anterioara si inhalam praful rezultat. Asemenea misiune trebuie incredintata unui profesionist, dotat cu masca de protectie. Este singura solutie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pericol sanatate crema solara, #risc sanatate vopsea plumb, #popcorn probleme sanatate, #obiceiuri risc sanatate , #locuinta