Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea albastru si importanta sa in machiaj

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 17:00
3939 citiri
Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea albastru si importanta sa in machiaj
Foto: Mirela Vescan

V-ati intrebat vreodata ce reprezinta fiecare culoare si cum a aparut aceasta? Make-up artistul Mirela Vescan face o mica istorie a culorilor, precizand si importanta fiecareia in machiaj. Albastrul intra astazi sub lupa specialistului.

Mirela Vescan a pornit de la culorile curcubeului, ROGVAIV (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet), care reprezinta componenta luminii, o combinatie ametitoare care aduce bucurie si speranta. Make-up artistul a facut pentru Ziare.com o mica istorie a culorilor rosu, oranj si galben, verde, iar acum isi indreapta atentia catre albastru.

Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea rosie - istoria si importanta sa

Albastru este culoare cerului, a oceanului, a jeans-ilor, a florii de nu-ma-uita, a safirelor, a sperantei si, nu in ultimul rand, culoarea planetei noastre, Pamantul sau Planeta Albastra.

Este cea mai rece dintre culori, transmite departare in spatiu, echilibru, afectivitate, reverie, profunzime, fidelitate si racoare.

Lazuritul si Lapuslazuli sunt minerale albastre; carbonatul bazic de cupru 2CuCO2Cu (OH) 2 este albastru si este cunoscut inca din perioada romana, existand picturi in Pompei. In Alexandria se prepara pigment albastru, destul de greu, din carbonat de sodiu si pilitura de cupru.

Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea oranj

Pigmentul albastru ultramarin este un complex de polisulfid de sodiu aluminiu-silicat [ (NaCa) 8 (AlSiO4) 6 (SO4SCl) 2], este natural si cunoscut sub denumirea de lazurit.

Pentru vechii persani si chinezi, albastrul era culoarea rasaritului, pentru azteci era culoarea apusului. Imparatul Cezar, in cartea "De bello gallico", povesteste despre vechii locuitori ai Angliei, care isi vopseau fata in albastru pentru a fi infricosatori un lupta.

In 1863, in cadrul Marii Expozitii Industriale Internationale de la Londra, au fost expusi primii coloranti de sinteza, avand ca punct de plecare gudronul. Albastrul a fost prezent, de la azuriu la cobalt, drumul de la carbune la coloranti de sinteza, a insemnat un secol de cercetari insa performantele de final au meritat efortul.

Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea galben

Exista multe clase de coloranti, pe locul 16 se afla cei antrachinonici si aici se clasifica "alizarin safirol"- un colorant albastru foarte bun pentru lana naturala. Pe locul 10 se afla colorantii "fenotiazinici" si aici gasim "albastrul de metilen", un colorant vital, care are proprietatea de a pigmenta inclusiv tesutul viu, metoda extrem de utila in cercetare, in selectarea bacilior (in anul 1882 Robert Koch a descoperit bacilul TBC).

Pe locul 18 se afla colorantii azoici si aici regasim albastrul sirius FG-triazoic, care poate vopsi direct o mare gama de produse: fibre naturale si sintetice, mase plastice, cauciuc.

Alabastrul, in machiaj

In machiaj, albastrul sporeste caldura irisului caprui si luminizitatea tenului alb. In functie de tonalitate, textura si intensitate, poate fi folosit cu succes: bleo delicat pentru un ten rozaliu, in nuante medii pentru tenul bej si bleomarin pentru un ten mai inchis si pentru smokey eyes.

Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea verde si importanta sa in machiaj

Acum traversam o perioada destul de spectaculoasa in machiaj, se poarta albastru pe pleoape, de la ultramarin electric la turcoaz, rujul albastru poate fi folosit pentru club, asortat cu un lac pentru unghii albastru UV.

Make-up artist Mirela Vescan

www.mirelavescan.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Tot ce nu stiai despre albastru, #culoare albastru machiaj, #makeup artist Mirela Vescan , #machiaj