Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea galben

Miercuri, 12 August 2015, ora 12:37
5208 citiri
Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea galben
Foto: Mirela Vescan

V-ati intrebat vreodata ce reprezinta fiecare culoare si cum a aparut aceasta? Make-up artistul Mirela Vescan face o mica istorie a culorilor, precizand si importanta fiecareia in machiaj. Acum a venit randul galbenului sa intre sub lupa specialistului.

Mirela Vescan a pornit de la culorile curcubeului, ROGVAIV (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet), care reprezinta componenta luminii, o combinatie ametitoare care aduce bucurie si speranta. Make-up artistul a facut pentru Ziare.com o mica istorie a culorilor rosu si oranj, iar acum isi indreapta atentia catre galben.

Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea rosie - istoria si importanta sa

Daca ne gandim putin la ce avem galben in jurul nostru, in primul rand vom spune: Soarele. Apoi vin singure cuvintele: florile, puii de gaina, aurul, porumbul, bostanul, lamaia, porumbul, canarul, taxiul sau inghetata de vanilie.

Galbenul este considerat culoarea luminii si a vietii, a bucuriei si a caldurii. Aceasta transmite satisfactie, intimitate, dinamism, comunicare, apropiere, originalitate si evolutie. Sugereaza siguranta si securitate, prietenie, energie si spontaneitate.

Unii asociaza galbenul cu gelozia, altii considera ca este un atribut al unei firi extrovertite, insa cert este ca aceasta este culoarea luminii, a soarelui, a olimpienilor, a lui Zeus.

Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea oranj

Surse de pigment galben

Surse de pigment galben sunt multe in natura, iar printre acestea se numara argilele feruginoase Fe2O3, apa (H2O) + argile. Acestea apar si in cultura paleolitica, dar se pot vedea inca in pesterile Altamira si Bruniquel.

Auripigmentul As2S3 era folosit de vechii egipteni si de greci pentru picturi pe piatra (mormintele hipogee) si sulfura de stibiu Sb2S5, un minunat pigment natural galben, a fost utilizata pentru templul din Babilon.

Galbenul de India se obtine foarte greu, am vazut asta cand am fost la Agra. Se obtine prin cristalizarea urinei ierbivorelor hranite doar cu fructe de mango, procesul este lent, iar nuanta pigmentului "citron" este superba, luminoasa si rezistenta, fiind folosita mai ales pentru pictarea templelor.

La noi in tara sunt folosite multe plante care au puterea de a pigmenta in galben materialele textile: sofranul, cojile de nuca, ceapa si musetelul.

Galbenul se obtine sintetic pe categorii de nuante, tonuri si reflexe. In productia mondiala de pigmenti aceasta culoare se fabrica in proportie de 7%. Prima data a fost prezentat un galben frumos la Expozitia Internationala din 1863, la Londra.

Casele de moda Louis Vuitton si Burberry au folosit pigment galben pentru a vopsi pielea si gabardina (material cerat rezistent la apa, ideal pentru umbrele si pelerine de ploaie).

Make-up cu Mirela Vescan: Culoarea anului 2015

Galbenul, in machiaj

In machiaj, fardul galben a fost folosit tehnic pentru crearea umbrelor in perioada filmelor alb-negru si pentru machiajul prostetic, iar ca fard de pleoape propriu-zis a fost vedeta in perioada pop, cand era folosit mat si ferm, impreuna cu tus pentru pleoape.

A disparut jumatate de secol si a revenit in forta cu vizibilitate 3D, sensibilitate la UV sau ca fard propriu-zis cu toate texturile posibile.

Make-up artist Mirela Vescan

www.mirelavescan.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Istoria culorii galben, #culoarea galben istorie, #galben in machiaj , #machiaj