Trenduri la moda, cu origini inedite - Stii cine sunt "inventatorii" crestei? (Galerie foto)

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 12:51
2943 citiri
Trenduri la moda, cu origini inedite - Stii cine sunt "inventatorii" crestei? (Galerie foto)
Foto: Cracked

Moda zilelor noastre vine la pachet cu anumite obiceiuri necontestate de nimeni. Cu toate astea, tocurile inalte sau folosirea creionului de ochi ori a tusului, de exemplu, au radacini vechi, de-a dreptul surprinzatoare.

Citeste mai jos cateva informatii despre originile uimitoare a 5 trenduri in voga, conform Cracked.

Pantofii cu toc inalt

Astazi, pantofii cu toc inalt reprezinta un simbol al feminitatii. Cu toate astea, purtarea acestui tip de incaltaminte provoaca dureri la nivelul picioarelor sau chiar daune permanente ale articulatiilor.

La inceput, insa, pantofii cu toc inalt nu au fost creati pentru femei, ci pentru soldatii din regiunea Persiei. Se pare ca incaltamintea era purtata de razboinicii calare, carora le era greu sa isi mentina pozitia, in timp ce trageau cu arcul.

Cand Persia a ajuns in prima sa misiune diplomatica in Europa de Vest, in secolul XVI, nobilii au fost fascinati de aceasta incaltaminte. Le-au facut anumite ajustari, crescand inaltimea tocurilor si purtandu-le ca pe un insemn al statutului. Femeilor le-a fost permisa purtarea pantofilor cu toc inalt mult mai tarziu.

Tricoul cu guler ridicat

Jucatorul de tenis Rene Lacoste este cel care a introdus tricoul polo, in 1926. Cum jucatorii de tenis erau nevoiti sa poarte doar haine incomode, Rene a creat o camasa usoara, cu maneca scurta, care sa ofere sportivilor lejeritate in miscare.

O componenta importanta a acestei piese vestimentare era gulerul flexibil, care se putea ridica, protejand de razele solare gatul jucatorului.

Creasta

Tunsoarea creasta, pe care noi o asociem astazi stilului punk, are radacini mult mai indepartate. Ea dateaza inca din vremea unui vechi trib american, Mohawk, nefiind nici pe departe un simbol de sfidare, ci unul de protectie. Pe atunci, obiceiul smulgerii scalpului era foarte frecvent.

Se facea o incizie in jurul parului, se prindea parul si se smulgea de pe cap. Tocmai de aceea, membrii tribului isi smulgeau parul de pe partile laterale, lasand doar o banda de cativa centimetri de par scurt pe centru.

Dermatograful

Chiar daca tendintele in machiaj vin si trec, dermatograful negru ramane mereu la moda. Ei bine, se pare ca vechii egipteni sunt cei care l-au inventat, dar nu in scopuri estetice. Pentru a reduce efectele luminii orbitoare a soarelui (intocmai cum jucatorii de baseball se murdaresc sub ochi), vechii egipteni au creat dermatograful, care avea si un scop medical.

In trecut, infectiile de la nivelul ochiului erau mult mai frecvente si agresive, iar dermatograful tinea departe diversele intemperii. Recent, cercetatorii au descoperit in machiajul egiptenilor saruri de plumb, substante foarte eficiente in anihilarea bacteriilor.

Mansetele camasilor

Acum sunt doar o parte fireasca a unei piese vestimentare, dar mansetele au aparut inca din anii 1800. Barbati cu un statut social aparte, cum ar fi doctorii, aveau nevoie de costume adaptate nevoilor lor.

Ridicarea mansetelor pana la cot era una dintre acestea. Curand, camasile si costumele au inceput sa fie din ce in ce mai purtate, acest detaliu transmitandu-se fara o utilitate anume.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#trenduri la moda origini, #inventator creasta, #dermatograf origini, #mansete origini, #pantofi toc origini, #pantofi toc barbati, #pantodi toc Persia , #moda