Ziare.com

Comunicarea intre soti - secretul fericirii

Marti, 21 Februarie 2012, ora 18:11

   

Comunicarea intre soti - secretul fericirii
Arta comunicarii in casnicie isi are secretele ei. In timp ce, la inceput, comunicarea apropie oamenii ca un magnet, conversatia incepe sa se deterioreze cu timpul, uneori chiar si in faimoasa luna de miere.

Fiecare se intreaba cine poarta vina, de obicei fiecare o atribuie celuilalt si rareori si-o recunoaste pe a sa. Cand, in sfarsit, cei doi se dumiresc ca au ajuns prea departe, niciunul nu stie cum s-o dreaga, desi nimic n-ar fi mai simplu decat s-o repare de acolo unde s-a stricat totul. De la cauza, dupa cum sugereaza kabanik.ru.

Cauza 1: Unul din noi a ridicat tonul

Daca ar fi sa credem psihologii, trebuie sa admitem ca jumatate din conflictele in familie provin din ridicarea tonului, pentru ca nimeni nu suporta sa i se vorbeasca rastit, fara sa demonstreze ca stie si el sa se rasteasca, mai abitir.

Tonul ridicat creaza emotii neasteptate, emotiile genereaza isterie, isteria indignare, iar de la indignare pana la repulsie nu mai ramane decat un pas. Exista familii unde odata ridicat tonul nu-l mai coboara nimeni niciodata.

Ce-i de facut? Simplu: atunci cand unul si-a permis sa se rasteasca, cealalalt trebuie sa cedeze onorabil. Solutii sunt multe. Cea mai simpla este asta: "Iti dau dreptate si-ti fac pe plac, dar, ca sa fim chit, randul viitor pretind sa-mi cedezi tu. Daca vrei, chiar instituim o regula: cedam alternativ. Vrei?"

Daca respectivul tine la linistea familiei va vrea. Daca nu tine, n-are decat sa refuze, dar atunci poate e mai bine sa ne lamurim mai devreme decat mai tarziu.

Cauza 2: Cuvintele nu controleaza emotiile

Emotia nu reprezinta totdeauna ceea ce doreste partenerul sa auda de la tine. Dimpotriva, starea ta emotionala poate sa-l deranjeze. Arta bunei comunicari este modul de a nu tranti in cuvinte intreaga ta stare emotionala, fara sa stii ce reactie va produce.

Oricat de sinceri ar fi partenerii intre ei, este ideal sa aiba doua canale de comunicare: unul direct emotiv, cand stii ca mergi "la sigur", si altul indirect, cand stii ca trebuie sa-l iei "pe ocolite". Arta comunicarii pe ocolite este cheia intelepciunii, atunci cand vrei sa eviti socurile provocate partenerului de eventuala surpriza.

Ganditorul Montesquieu, in lucrarea sa "Lettres persanes", ne-a lasat urmatoarele vorbe intelepte, care nu s-au demodat nici astazi: "Nu superi niciodata prin ce spui. Superi numai prin cum o spui".

Cauza 3: Sunteti mereu in competitie unul cu altul

Competitia exista peste tot, dar, in casnicie, daca unul din soti vrea sa castige, numai el totdeauna, va crea inevitabil o prapastie intre el si celalalt. Regula de aur spune ca sotul castigator trebuie sa stie sa cedeze, macar din cand in cand. Daca, la nevoie, creaza artificial o partida in care piede, atunci a salvat totul.

Dar si cel care pierde sistematic poate salva totul, acceptand amuzat pozitia de perdant. Daca va reusi sa-si atribuie, din senin, si trofee imaginare, il poate determina pe partener sa sesize singur ridicolul unei situatii in care singur s-a lansat.

Tot un clasic ne-a transmis inteleapta vorba ca nimic nu vindeca mai bine trufia decat acel succes, care te arunca in derizoriu.

Cauza 4: Spui "eu", in loc de "noi"

Experienta arata ca excesul conversatiei purtate de sot pe tema ce va face "el" in profesia lui, cum va avansa, cat va castiga, cum va triumfa, toate acestea sunt la fel de paguboase pentru cuplu ca si excesele sotiei, cand ii explica sistematic sotului ce palarie isi cumpara "ea", ce pantofi, ce coafura isi face, ce lentile de cotact isi comanda.

In conversatia dintre soti trebuie sa existe si ceva despre cum vom orna "noi" noua noastra locuinta, despre cum ne vom creste copilul nostru, despre cum vom petrece vacantele noastre si care ne sunt planurile de batrante. Asa, suntem un adevarat cuplu. Altfel, suntem numai colegi de pat.

Cauza 5: Nu-ti pasa de parerea partenerului

Sa nu-ti pese de parerea parteneruui este unul din cele mai dureroase sageti otravite la adresa lui. Sa fim intelesi: nu trebuie sa te supui neaparat parerii sale. Este suficiednt sa-i arati ca ai tinut seama de ea.

Daca el are un punct de vedere, iar tu altul, pornesti de la al lui si te arati gata sa-l aplici. Dar, hai sa discutam. Punctul lui de vedere, recunoscut ca excelent (asta il va umple de mandrie), se poate aplica intr-un fel sau altul, se poate nuanta, se poate dezvolta, se poate amana, pana cand ajungi cat mai aproape de punctul tau de vedere, pe care il va accepta bucuros, ramanand si cu impresia ca ai acceptat propunerea lui, iar el a acceptat detaliile.

Dezastrul respingerii punctului de vedere "ab initio" nu este decat un mod de a produce conflicte.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4372 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Re_Zon ! Trebuie să "comunici" Zilnic, de cel putin Trei_Ori ...

cat mai indelungat, de preferat de la Una Juma' de Oră IN_Suuuuus ...:)):)):))

Dacă ai Argumente

Puternice,
Ne_Clintite,
Ne_Abătute,
Ne_Gresite,
Demne,
Rigide Moral (Adică Moralu' Ridicat, Vorba Aia

"Ce Moralu' meu, vei, Bă ?"

si, mai ales,
Re_Futabile (Adică NU I_Re_Futabile ...)

Fericirea este (aproape ...) In_Hătată ... :)):)):))
Odată In_Hătată, trebuie să o tii Bine_Bine de Păr ... :)):)):))

Abia după Aia se pune Problema CE comunici ...

Dacă ai Tehnică, indeluung exersată, Tandrete, Capacitate de Hipnoză

(să o faci să fie convinsă că, in Clipele ale, cat mai multe, este Zeită ...)

obligatoriu ARE o Grămadă, O Avalansă, Un Torent de Fericiri Maxime, Următoarele_a_Mai_Tari_Decat_Precedentele ...

Pană la A_Neantizarea Totală ...
Zicea Unu' ("I_deea" ) că dacă durează prea mult, fuge la Telvizor ... :)):)):))

Ce Ai_Diia ... :)):)):))
Pheyyyy, CUM să ... fugă, cand este A_Neantizată ?
Dacă mai poate vorbi, tot este Ceva ... :)):)):))

Asa se căleste Oteluu', To'arăsi ... :)):)):))

Zi_de_Zi, Ceas_de_Ceas,
precum ne invăta Marele Lenin că ia Nastere Capitalismu' din Mica Burghezie ... :)):)):))

Viata, To'arăsi, l-a confirmat, Practica fu IAR Criteriul Adevărului ...

Ie-te la Noi, Romanii, după Lovilutie ...

Toti, To'arăsi, Micii ... Burgheji din ... Structuri, se fă***ă Mari Capitasisti ... :)):)):))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor