Cocteiluri fierbinti, cu care te incalzesti iarna - partea I

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 13:59
7312 citiri
Cocteiluri fierbinti, cu care te incalzesti iarna - partea I
Foto: Big Picture

Bauturile alcoolice fierbinti sunt cunoscute de multa vreme si nu putini se bucura degustandu-le, mai ales atunci cand afara e un ger de crapa pietrele.

Desi cunoscute de multa vreme, se pare ca totusi au devenit populare numai in ultimele doua secole, iar de cateva decenii s-au inconjurat de un aer de rafinament care le aproprie de gusturile cele mai pretentioase.

Chiar daca adesea se sevesc in stilul "la taraba", cocteilurile fierbinti nu sunt refuzate nici de cei mai distinsi consumatori atunci cand afara este frig, iar aburii bauturii tenteaza, noteaza Big Picture.

Vin fiert

Desi nu e un cocteil propriu zis, vinul fiert este cea mai raspandita dintre aceste bauturi, mai ales daca este vorba de cel rosu. Desi i se spune "fiert", vinul nu se fierbe. Fierberea i-ar disruge aromele si le-ar volatiliza. Se recomanda incalzirea la 70-80 grade C, cand se adauga zaharul si condimentele.

Acestea din urma sunt dintre cele mai variate: scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie, anason, miere, ghimbir, piper negru, ienibahar, frunze de dafin, nucsoara. In unele tari, se adauga feliute subtiri de mar, nuci si stafide.

Bineinteles, nimeni nu foloseste toate condimentele deodata. Alegerea si dozarea lor este o arta in sine, care duce la obtinerea bauturii care te individualizeaza. Unii pastreaza chiar secretul retetei si chiar l-au patentat.

Cea mai buna metoda de preparare a vinului fiert este insa cu apa. Raportul este de 200 ml apa la 1 litru vin. Condimentele se fierb rapid in apa, care preia proprietatile acestora. La sfarsit, se adauga vinul cald, fara sa se fiarba.

Astfel, sunt preluate toate aromele condimentelor, dar nu se pierd cele ale vinului. In plus, scade taria bauturii obtinute, ceea ce la frig este un avantaj.

O precizare: vinul fiert nu se serveste din pahare obisnuite. Numai din cani cu toarta, fie din portelan sau faianta, fie din sticla. Paharele de unica folosinta strica farmecul bauturii.

Cocteil de mere cu calvados

Bautura este foarte raspandita in Franta, mai ales in Normandia. La baza cocteilului sta sucul de mere, obtinut in storcator si bautura calvados, care se gaseste imbuteliata, dar francezii si-o prepara adesea singuri.

Este vorba de un cidru, produs din mere (trei sferturi) si pere (un sfert), care, dupa fermentare, este supus distilarii, obtinandu-se o bautura tare, alcoolizata in proportie de 40%-42%.

Cocteilul se obtine prin amestecarea celor doua bauturi si incalzirea lor, nu mai mult de 80 grade C, adaugandu-se ghimbir, dar francezii mai completeaza si cu alte mirodenii, creand zeci de sortimente specifice fiecarui producator. Secretul acestor amanunte le cunoaste numai el.

Un detaliu: cidrul, daca nu a fost folosit, nu se mai poate reincalzi, pierzandu-si calitatile. Ca urmare, tot ce ramane se arunca.

Grog rapid

Bautura a fost inventata in secolul XVIII, de catre viceamiralul britanic Edward Vernon, poreclit si Batranul Grog. Dorind sa diminueze efectul alcoolului asupra personalului de pe nave, el e diluat romul cu apa, imbunatatind insa bautura prin adaugarea de mirodenii si incalzirea ei. A avut succes.

Reteta originala a Batranului Grog n-o mai stie nimeni, dar astazi englezii servesc bautura fiebinte pe timp de iarna, adaugand in romul diluat si fierbinte scortisoara, ghimbir, cuisoare, zeama de lamaie, lapte, miere si putina cafea tare.

Totul se amesteca bine pana emulsioneaza si se serveste in cesti de portelan. Mai nou, unii adauga un emulgator, respectiv un tip de "E".

Cocteil de bere fierbinte

Pare ciudat, dar berea nu se serveste numai rece. Iarna, in tarile nordince - mai ales Germania, Polonia si Suedia - omul se incalzeste si la un pahar de bere fiebinte, in care s-au introdus ingrediente neasteptate: oua, zahar, suc de lamaie, lichior de cafea, nucsoara si chiar putina frisca, pentru aspect.

Si in acest caz, variantele sunt individualizate, iar fiecare producator isi incearca propria reteta. Cafeaua si nucsoara confera bauturii calitati care o deosebesc de orice altceva si sunt ideale ca sa te incalzeasca atuci cand este gerul mai mare.

Punch

Prin punch sunt desemnate mai multe bauturi, diferite retete si nenumarate variante. Un punch fierbinte, baut intr-o zi geroasa, insa, este ceva mai aparte.

In Germania, bautura consta dintr-un suc de fructe, cu vin si lichior, in care s-au adaugat condimete de tot felul. In Marea Britanie, bautura consta din suc de fructe (mere, lamai, portocale, pere), cu vin si lichior. Francezii adauga si vanilie.

Bautura se serveste din pahare de sticla termorezistenta, cu toarta, avand in interior felii de lamaie sau capsuni, ca element decorativ.

Vom continua si vineri acest material, cu alte variante, intrucat iarna n-a trecut inca, iar retete sunt destule.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#bauturi fierbinti, #cocteiluri fierbinti, #cocteiluri iarna, #bauturi alcool iarna , #petrecere