Reguli de eticheta pentru o cina ca la carte

Duminica, 27 Mai 2012, ora 13:11
17591 citiri
Reguli de eticheta pentru o cina ca la carte
Foto: Listverse

In cazul in care trebuie sa mergi la o cina oficiala, s-ar putea sa intampini ceva probleme daca regulile legate de eticheta nu sunt tocmai punctul tau forte. Chiar daca nu participi la o astfel de seara, cele mai multe reguli merita stiute.

Listverse a structurat cateva indrumari in acest sens.

1. Cutitele si furculitele

La o cina oficiala vei vedea o serie de furculite in partea stanga a farfuriei si alta serie de cutite si linguri in partea dreapta (masa este aranjata intotdeauna pentru dreptaci). Regula cea mai simpla pentru a alege tacamul potrivit la fiecare fel de mancare este sa incepi cu cele plasate cel mai departe de farfurie (pentru fiecare fel cate o furculita si un cutit de la margini sau o lingura, daca e cazul).

Daca totusi nu esti sigur pe aceasta miscare, asteapta ca gazda sa faca primul pas sau alti meseni.

Ai grija sa lasi din maini tacamurile dupa fiecare inghititura, iar cand faci acest lucru pune-le pe farfurie, nu pe masa, si nu jumatate pe farfurie si jumatate in afara. Incruciseaza varfurile celor doua piese (furculita si cutit), pentru a "spune" chelnerului ca nu ai terminat, iar daca este o singura piesa inclin-o putin.

In cazul in care ai terminat, pune piesele pe mijlocul farfuriei, vertical. Varfurile furculitei ar trebui sa fie orientate in sus si taisul cutitului spre furculita.

Foloseste cutitul si furculita pentru fiecare bucata inghitita (nu le taia de la inceput pe toate si apoi sa folosesti doar furculita). Daca primesti mancaruri mai dificil de consumat, cum ar fi mazare, foloseste-te de cutit pentru a fixa boabele pe varful furculitei.

2. Supa

Daca primesti supa, bolul trebuie sa ramana numai pe masa. Iar pentru a o manca este indicat sa impingi lingura de la mijlocul bolului catre cea mai indepartata margine si sa o sorbi de pe marginea lingurii (nu sa duci toata lingura in gura).

3. Servetelele

Servetelul trebuie folosit pentru a curata eventualele urme de mancare de la gura, dar trebuie sa il apesi usor in jurul gurii, nu sa te stergi la propriu cu el. In restul timpului trebuie sa stea despaturit, pe genunchi (nu este acceptat sa il indesi in bluza, la gat).

Daca trebuie sa pleci urgent de la masa, pune servetelul pe scaun, dupa ce ai cerut gazdei sa te scuze. Cand te intorci, pune servetelul la loc pe genunchi si continua-ti masa.

In cazul in care servetelul a cazut pe podea, este acceptabil sa il ridici daca gazda nu are un ospatar care sa stea langa masa. Nu pune nimic in servetel, mai ales mancare, iar dupa ce ai terminat de mancat asaza-l in stanga farfuriei, dar neimpaturit.

4. Paharele

La o masa festiva sunt puse de obicei doua sau mai multe pahare, in partea de sus a farfuriei, spre dreapta, de regula intr-o forma patrata. Primul pahar din stanga, din partea de sus, ar trebui sa fie pentru vin rosu - are o cupa mare; sub el va fi cel pentru vin alb, mai mic. In dreapta, in partea de sus, va fi unul pentru sampanie sau unul mai mic pentru vinuri de desert, iar jos, tot in dreapta va fi cel pentru apa.

Cand cineva vrea sa "ciocneasca" un pahar cu tine, poti ramane asezat pe scaun, chiar daca persoana respectiva este in picioare. Nu este nevoie ca paharele sa fie atinse, ci doar sa fie ridicate in directia celui pe care vrei sa-l cinstesti. Priveste in ochi persoana respectiva cand faci acest lucru.

Este nepoliticos sa te imbeti in fata celorlalti invitati, iar daca un chelner vrea sa iti umple paharul nu intinde mana spre acest obiect pentru a-l informa ca nu vrei sa faca acest lucru. Este suficient doar sa ii spui sa faca asta, fara sa ii si indici. Niciodata nu tine paharul pentru ca ospatarul sa il umple.

5. Postura si asezarea la masa

De regula ar trebui sa fie "biletele" pe masa, din loc in loc, pe care sa scrie numele invitatilor, pentru ca acestia sa stie unde sa se aseze. Daca acestea nu exista, asteapta sa fii asezat de catre gazda unde considera aceasta de cuviinta. Cand stai la masa, picioarele trebuie sa fie pe podea, in fata ta. Nu le incrucisa, nu le scutura si nu te lasa pe spatarul scaunului. Cand mananci, stai drept si nu te apleca asupra farfuriei.

6. Mancarea

Nu te apuca sa mananci daca nu a fost servita toata lumea de la masa. In cazul in care sunt foarte multi invitati si gazda spune catorva sa manance pana cand sunt si ceilalti serviti, atunci poti incepe.

Daca mananci ceva ce are samburi sau gasesti cumva o pietricica, poti folosi degetul mare si pe cel aratator pentru a le lua dintre buze. Le poti pune pe marginea farfuriei. De asemenea, este acceptat sa indepartezi oase cu degetele.

Nu folosi insa niciodata o scobitoare la masa si nici nu iti sufla nasul la masa. Pentru aceste lucruri mergi la baie. Nu pune sare pe mancare inainte sa o gusti deoarece acest gest este o insulta la adresa gazdei. Daca dupa ce ai gustat mai vrei sare, atunci ia putina cu varful cutitului si pune pe marginea farfuriei.

Daca primesti fructe la desert, foloseste cutitul si furculita pentru a le taia pe cele mari. Iar daca ti se serveste sparanghel prinde fiecare codita cu mana si inmoaie varful in untul topit sau sosul din farfurie. Musca pe rand cate o bucatica, nu tot varful o data. Capatul mai tare il poti lasa pe farfurie.

7. Painea

Pentru paine se va pune de regula o mica farfurie in stanga ta. Daca nu exista, este acceptat sa pui painea direct pe masa, in stanga ta (nu o aseza insa pe farfurie si nu o taia cu cutitul). Rupe cate o bucata din ea cu degetele, dar doar cat poti mesteca o data.

8. Conversatiile

Daca nu cunosti foarte bine toate persoanele de la masa nu aduce in discutie subiecte politice, religioase sau sexuale si evita orice subiect controversat din afara acestor trei domenii. In ceea ce priveste persoanele din stanga si din dreapta ta, este indicat sa acorzi aproximativ aceeasi atentie fiecareia. Chiar daca sunt straine, straduieste-te sa conversezi.

9. Ce sa nu faci, in general

Nu comenta. Daca nu iti place un fel de mancare, spre exemplu, nu il manca.

Nu sufla in mancarea fierbinte ca sa se raceasca. Asteapta sa se raceasca.

Nu fuma la masa daca nu esti invitat de gazda sa faci acest lucru.

Nu fotografia masa.

Nu te purta grosolan cu ospatarii.

Nu manca puiul cu mana.

Nu indica ceva cu varful unui tacam.

Nu tine furculita in mana cat timp iei o gura de vin.

La final, nu uita sa multumesti gazdei pentru ospitalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#reguli cina, #reguli eticheta masa oficiala, #eticheta cina oficiala, #reguli cina oficiala, #asezare tacamuri masa , #petrecere