Cum servesti cu succes o masa de Revelion

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 19:48
9729 citiri
Cum servesti cu succes o masa de Revelion

Chiar daca in ultima vreme este din ce in ce mai uzitata petrecerea Revelionului in familie, transformarea mesei festive intr-o cina oarecare, doar mai opulenta decat altele, o sesizeaza oricine.

Nu opulenta atrage astazi, cand cuvantul de ordine este silueta, ci aspectul festiv, modul de prezentare si - ceea ce este cel mai greu - subtilitatea conversatiei.

Aranjarea mesei

N-ar fi o noutate sa stii ca locul furculitelor este in stanga, al cutitelor in dreapta, iar al linguritelor in fata, langa pahare. Dar este de neiertat sa-ti scape din vedere o crenguta de brad decorativa, pusa intr-un colt liber al mesei.

Tot de neiertat ar fi sa folosesti servetelele de asta vara, cu plaja si cu soare, in locul celor imprimate anume pentru Revelion, care se gasesc la toate marketurile, costa mai nimic si produc impresie la prima vedere. Le pui cu darnicie sub cutite, facute "cornulet" in fiecare pahar de apa, asezate la discretie undeva pe coltul mesei.

Aperitivele reci vor fi dinainte asezate in farfurie, cele cremoase pe cate o frunza de salata, ca sa nu se intinda dizgratios. N-are niciun rost sa aduci aperitivele reci pe tavi, dupa ce au sosit invitatii, facandu-ti de lucru, in loc sa porti conversatie.

Oricat ti-ar fi teama ca-ti patezi rochia de ocazie, sortul ii strica tot fasonul. Deci fara sort. In niciun caz gazdele nu se vor repezi simultan in bucatarie, ca sa aduca ceva. A lasa invitatii singuri, sa converseze intre ei, este o impolitete.

Nu trece la urmatoarele feluri de mancare pana nu s-au consumat aperitivele sau pana n-au renuntat consumatorii la ele. Graba tot impolitete este. Cand aduni farfuriile de aperitiv, aduni si un set de tacamuri. Formula "da-mi farfuria si tine tacamul" este in afara codului bunelor maniere.

Painea trebuie sa fie si ea de la inceput pe masa, gata feliata. Daca ai acasa masina de feliat, este perfect. Daca n-ai, cumperi paine gata feliata. Exista si varianta aparatului electric de copt painea pe loc, daca vrei sa impresionezi la culme.

Cum servim

Este de prost gust sa vina gazdele de la bucatarie cu farfuriile incarcate, una cate una. Felurile se asaza pe platouri, iar platourile pe tavi mari. Inainte de a veni cu tava, este obligatoriu sa-i faci loc pe masa, evitand umblatul de colo-colo, ca sa-i cauti locul.

Friptura la cuptor se poate transa in fata invitatilor, daca ai un cutit de calitate. Gratarul se serveste cu un cleste special tip foarfeca. Agatarea bucatilor cu furculita si transportarea lor peste masa pusa seamana a improvizatie.

Pentru sarmale, trebuie sa ai o lingura-gigant si o furculita ajutatoare. Merge sa le servesti si cu o lingura obisnuita, daca nu-s prea mari, dar daca le apuci cu clestele special, risti sa curga sosul din ele pe parcurs.

Tot cu lingura-gigant si tot ajutat de furculita, servesti mancarurile cu sos, adaugand de fiecare data sosul dupa ce ai asezat continutul consistent. Daca n-ai asemenea lingura, te poti multumi si cu un polonic-pitic.

Bautura

Regula de aur spune ca, daca felurile le serveste doamna, bautura o toarna in pahar numai domnul. El va scoate dopul discret, fara sa faca din asta un spectacol, mai ales in cazul sampaniei.

Daca n-a mai deschis o asemenea sticla, poate cere ajutorul oricui, ca nu-i rusine. Mai rusine este sa pocneasca dopul si sa tasneasca spuma in nestire, peste hainele invitatilor.

Oricare ar fi bautura, sticla se tine invelita intr-un servetel de panza, ca s-o pastreze rece si sa nu se prelinga bautura pe ea.

Sticla cu bautura ramasa nu se tine pe masa. Se asaza pe bufetul de alaturi sau pe orice piesa de mobilier, unde nu conteaza "daca pica".

Tariile se servesc o singura data, numai la inceput. Repetarea tariilor in timpul mesei nu-i interzisa, dar asta se face numai intre barbati. Doamnelor ar putea sa le displaca.

Desertul

Nu se serveste desertul pana nu s-a adunat totul de pe masa si nu s-au cules firimiturile cu periuta, in tavita speciala. Atentie: adunatul firimiturilor cu mana sau cu un servetel e semn de nepricepere.

La desert, invitatii se simt deja obositi, adesea satui, uneori - vai - chiar plictisiti. Ca urmare, gazdele trebuie sa fie dinainte pregatite ca, in pauza dintre alte bucate si desert, sa-i antreneze in conversatii interesante.

Daca nu le-au pregatit, partida este pierduta, pentru ca si gazdele sunt la fel de obosite. Decat sa recurgi la improvizatii, parca este mai bine sa taci.

Desertul nu se serveste dintr-un foc. Tortul vine separat, fursecurile se potrivesc cu racoritoare sau cafea, iar fructele ad libitum.

Gata

Gata inseamna momentul cel mai greu de suportat. Experienta spune ca este mult mai usor sa servesti masa decat sa speli vasele si, mai ales, sa te necajesti cand aduni cioburile.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#reguli masa festiva Revelion, #servire masa Revelion, #trucuri masa Revelion , #petrecere