O vacanta de vara cat un an - daca stii cum sa o petreci

Marti, 02 Iunie 2009, ora 12:54
3082 citiri
O vacanta de vara cat un an - daca stii cum sa o petreci

Ca parinte de adolescent, ai doua variante: fie iti lasi copilul sa zaca toata vara in fata calculatorului, asteptand sa-l regasesti abia la toamna, palid la fata si fara pic de vlaga, fie iti cheltuiesti bruma de autoritate de care mai dispui in fata lui si il tii ocupat cu alte tipuri de activitati.

Ce poate face un adolescent in timpul verii? Multe lucruri interesante, pe cat de educative pe atat de distractive, care vor face ca cele cateva saptamani de pauza scolara sa para cat un an.

Farse de neuitat

Sa incepem cu taberele. Nu exista alt loc mai bun de refugiu pentru un copil care abia asteapta sa scape din fraiele parintilor si sa incerce sa traiasca macar cateva zile pe propriile picioare.

Taberele de vara sunt excelente excercitii de independenta si maturizare. Oricat de razgaiat ar fi un copil, in comunitate el invata ca nu este "buricul pamantului", devine mai atent la cei din jur si intelege de ce si cum trebuie sa respecte regulile.

Pe de alta parte, taberele sunt nesecate izvoare de distractie si amuzament: drumetii, focuri de tabara, seri de dans la lumina stelelor sau farse care mai de care mai ingenioase.

Sport, cat mai mult sport

Sa spunem ca nu v-ati gandit din vreme si nu mai gasiti locuri libere in tabere. Nu-i nimic, puteti "improviza" una sau chiar mai multe cu ajutorul grupului de prieteni ai copilului dumneavoastra si, mai ales, al familiilor lor.

Cum? Faceti-le abonamente pe timpul verii la cat mai multe sporturi: inot, tenis, baschet sau orice altceva practica ei ori si-ar dori sa invete. Alternati zilele in care merg la antrenamente cu cele in care ies in parc cu bicicletele sau cu skateboard-ul, astfel incat sa nu existe nicio zi din aceasta vacanta de vara in care sa nu iasa in aer liber, in natura.

O carte, o expozitie, un concert

Apoi, faceti o lista cu manifestari culturale. Chiar daca or sa strambe la inceput din nas, o sa vedeti ca o sa le placa. Cu siguranta exista expozitii si muzee nevizitate sau chiar locuri inedite cum ar fi atelierele unor artisti plastici sau mesteri sticlari.

Nu va speriati, trebuie sa gasiti printre ei macar unul dornic sa isi etaleze maiestria in fata unor adolescenti usor impresionabili.

Incurajati-i sa mearga la concerte, la seri de dans.

Trimiteti-i macar o zi pe saptamana sa vada un spectacol, iar, ca vara sa ramana cu adevarat memorabila, organizati pe rand, cate o petrecere in pijamale. Este mult mai putin costisitor decat va asteptati, iar amintirile vor fi de nesters.

Voluntariatul, o activitate deloc plictisitoare

Pentru ca tot vorbim de activitati educative, ati putea incerca sa va familiarizati copilul cu voluntariatul. De exemplu, daca iubeste animalele, ati putea merge cu el sa-i prezentati un adapost pentru animalele fara stapan sau la un cabinet veterinar, unde ar putea da o mana de ajutor cateva zile.

Nu numai ca va invata o multime de lucruri interesante, dar va deveni astfel mai responsabil, mai grijuliu si mai interesat de soarta vietuitoarelor.

Un banut binemeritat

Distractia ca distratia, dar nici munca nu trebuie lasata de o parte. Sigur ca ati muncit tot anul pentru a-i asigura toate cele necesare copilului dumneavoastra, dar daca vorbim de adolescenti atunci nu este niciodata prea devreme pentru a invata un copil sa castige singur cativa bani, prin munca cinstita si rasplatita cum se cuvine.

Si puteti incepe treptat de la mici servicii care pot fi recompensate proportional cu efortul depus (cum ar fi spalatul masinii sau cumparaturile facute batranei de la parterul blocului) pana la slujbe adevarate, de cateva ore pe zi, cum ar fi intr-un atelier de reparat biciclete sau intr-un fast-food.

Lasati-l sa se faca util, sa capete incredere in fortele proprii si sa vada cat de greu se castiga banii. Si, mai ales, oricat de mica ar fi suma castigata pe timpul vacantei de vara, lasati-l sa si-o cheltuiasca asa cum doreste el. Satisfactia va fi uriasa, va asiguram.

Orice sfat veti alege din cele oferite de noi pentru aceasta vara va uram succes si distractie placuta tuturor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copii vacanta vara, #tabere copii, #petrecere pijamale , #petrecere