Cainele sau pisica - cine e mai destept, mai rezistent, mai rapid?

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:24
22588 citiri
Cainele sau pisica - cine e mai destept, mai rezistent, mai rapid?
Foto: parade

Interesul oamenilor pentru a stabili care dintre cele doua animale de companie comune - cainele sau pisica - este mai destept, mai puternic sau mai agil a aparut de secole, iar dezbaterile pe aceasta tema se ivesc adesea, in diverse contexte.

Parade a adunat insa rezultatele mai multor analize care arata care sunt castigatorii la diferite categorii.

1. Care e mai rezistent?

Cainii de sanie care participa la concursul Iditarod din Alaska alearga aproximativ 1.770 de kilometri la temperaturi sub zero grade. Ei folosesc grasimea ca sursa primara de energie mai bine decat orice alta specie studiata, afirma dr Michael Davis, care adauga ca un husky de circa 25 de kilograme poate arde chiar si 12.000 de calorii pe zi.

In plus, cercetarile lui Davis arata ca acesti caini, de sanie, au o capacitate enorma de a procesa oxigenul. Pisicile se descurca sa faca ceva eforturi pe o perioada scurta, dar nu au o asemenea rezistenta.

Castigatori: cainii.

2. Care e mai agil?

Pisicile au un echilibru extraordinar, iar faptul ca aterizeaza in picioare aproape ori de cate ori cad este deja cunoscut. Pisicile care cad de la distante mari nu aterizeaza de obicei pe picioare, dar isi controleaza corpul in asa fel incat sa cada pe piept si abdomen, lucru care reduce vatamarile. Informatiile vin de la un fost director de spital de animale din Manhattan, Michael Garvey, care a tratat sute de feline (cu rani de la caderi).

Interesant este ca pisicile care au cazut de la circa zece etaje s-au descurcat mai bine decat cele care au picat de la 5-9 etaje, Garvey fiind de parere ca inaltimea mai mare le ofera mai mult timp sa isi ajusteze corpul in aer, pentru a cadea mai bine.

"Am vazut pisici care au cazut si de la etajul 32 si nu au avut fracturi serioase", a spus acesta. Cei mai multi caini insa nu supravietuiesc nici macar unei caderi de la al patrulea etaj al unei cladiri.

Castigatori: pisicile.

3. Cel mai bun vanator

Multe rase de caini sunt folosite ca ajutor la vanatoare, dar pisicile sunt mai eficiente ca asasini independenti. Unii caini, spre exemplu, urmaresc o veverita ore intregi si, cand in sfarsit au incoltit-o, nu stiu ce sa faca mai departe.

Pisicile, insa, aproape intotdeauna incearca sa ucida. Spre exemplu, un studiu din 2010 a aratat ca pisicile, cu si fara stapan, ucid in total circa 480 de milioane de pasari in fiecare an, in SUA.

Castigatori: pisicile.

4. Care e mai muncitor?

Atat pisicile, cat si cainii au ajuns initial pe langa oameni pentru scopuri practice (pisicile pentru a ucide rozatoare, iar cainii pentru vanatoare si coordonarea si pazirea turmelor). In zilele noastre, insa, cainii sunt supusi de departe la mai multe munci. Ei pot ghida persoane nevazatoare, pot lua urma unor criminali, pot detecta droguri sau scurgeri de gaze, pot identifica cuiburi de termite sau chiar ajuta copiii care au ADHD.

Castigatori: cainii.

5. Care traieste mai mult?

Pisicile au o durata medie de viata de 13-14 ani, in timp ce cainii de doar 11 ani. La caini, media este influentata de diferentele mari dintre marimile exemplarelor, cainii foarte mari tinzand sa aiba vieti semnificativ mai scurte.

Un Newfoundland (Terra Nova) este chiar batran la 8-9 ani, in timp ce un pudel poate trai si 15 ani. La pisici durata vietii este influentata in principal doar de mediul inconjurator - pisicile de exterior nu traiesc la fel de mult ca cele de interior, care pot supravietui si peste 20 de ani.

Castigatori: pisicile.

6. Care e mai rapid?

Ogarii sunt capabili sa alerge 64 de kilometri pe ora, fiind astfel cei mai rapizi dintre companionii omului. Si, desi gheparzii pot ajunge si la o viteza de 104 kilometri pe ora, pisicile nu pot face acest lucru, chiar daca nici viteza lor maxima nu este de ignorat - circa 48 kilometri pe ora.

Castigatori: cainii.

7. Care are simtul olfactiv mai dezvoltat?

Nasul uman are cam 5 milioane de receptori olfactivi. Pisicile au intre 45 si 80 de milioane, iar cainii au intre 149 si 300 de milioane de receptori. Simtul olfactiv al cainilor este atat de dezvoltat incat acestia nu doar ca iau urma unei persoane disparute, dar pot distinge si daca aceasta a mancat recent sau a fumat.

Castigatori: cainii.

8. Care este mai inteligent?

Pentru a compara inteligenta cainilor si a pisicilor s-au facut numeroase teste. Oamenii de stiinta au incercat sa evalueze masura in care pot fi antrenate aceste animale, complexitatea gandirii, comunicarea si altele, iar la mai toate testele cainii au iesit invingatori.

Spre exemplu, un caine poate invata in medie 165 de cuvinte - echivalentul vocabularului unui copil de doi ani. Pisicile pot invata insa undeva in jurul a 35 de cuvinte.

Castigatori: cainii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#caini pisici inteligenta, #caini pisici durata viata, #caini versus pisici , #pisici