Manul - pisica uitata de vreme (Galerie foto)

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:12
30362 citiri
Manul - pisica uitata de vreme (Galerie foto)

Daca te intrebi cum aratau pisicile la inceputuri, raspunsul e chiar sub nasul tau. E drept, la cateva mii de kilometri distanta, in India, Pakistan, vestul Chinei, Mongolia, Afganistan si Turkmenistan.

E vorba de o specie de pisica numita Manul, una dintre cele doua specii de pisici moderne care au aparut in urma cu 12 milioane de ani. Numai ca de atunci aceasta specie nu si-a schimbat prea mult infatisarea, fiind ca o fereastra in trecut, conform The Ark in Space. Cealalta specie de pisica moderna a disparut demult, asa ca felina e cu atat mai pretioasa.

De marimea unei pisici domestice, avand circa 66 de centimetri in lungime, ea pare mai mare gratie blanii pufoase. De fapt, blana este si motivul pentru care a fost vanata, cateva zeci de mii de exemplare pe an, ajungand sa fie o specie in pericol de disparitie.

Motivul pentru care sta inca in 4 labe si ne lasa sa o admiram din cand in cand este faptul ca intotdeauna a trait izolata. Poate fi zarita in salbaticie in stepele Asiei, la inaltimi de peste 3.900 de metri, in India, Pakistan, vestul Chinei, Mongolia, Afganistan, Turkmenistan, fiind vazuta recent si in Siberia. Prefera zonele stancoase, semidesertice.

In ceea ce priveste infatisarea sa, se poate observa o diferenta majora la nivelul ochilor. Spre deosebire de pisicile pe care le avem acasa, felinele Manul au pupilele rotunde.

Si picioarele sunt mai scurte, asa ca nici viteza cu care alearga nu e atat de mare. Cat despre urechi, acestea, desi sensibile, par pleostite in comparatie cu ale pisicilor pe care le stim.

De fapt, intreaga fata e atipica, motiv pentru care multi dintre cei care le zaresc in salbaticie le confunda cu niste maimute. Din anumite unghiuri, e lesne de inteles de ce.

Acest tip de pisica se hraneste cu rozatoare mici si pasari, fiind o creatura solitara. Reprezentantii acestei specii nu se intalnesc in afara perioadei de imperechere si se evita ori de cate ori e posibil. Cand sunt amenintati, dezvelesc caninii amenintatori, pe care se bazeaza pentru a intimida rivalii.

Femelele sunt receptive la prezenta masculilor un numar limitat de zile, asa ca acestia nu au voie sa stea pe ganduri. Nasc circa 6 pui, arareori cate unul. La 16 saptamani deja sunt in stare sa vaneze, devenind complet independenti pana la 6 luni.

Nu este cunoscuta speranta lor de viata in libertate, in captivitate traind insa si mai bine de 11 ani.

Acest tip de felina nu se domesticeste si se creste extrem de greu in captivitate, majoritatea puilor murind. Motivul este sistemul lor imunitar, care in salbaticie nu este obligat sa se dezvolte, data fiind izolarea in care traiesc. In captivitate insa intra in contact cu tot felul de virusuri si microbi de la om sau animale.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#pisica manul, #pisica salbatica moderna manul, #specii pisici salbaticie, #pisica manul salbaticie poze, #imagini pisica manul , #pisici
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Extraordinar ce cap are! Mi-ar place sa o am casa, prin gradina,...