Mau egiptean, pisica favorita a faraonilor

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 10:50
30930 citiri
Mau egiptean, pisica favorita a faraonilor

Mau egiptean este o rasa de felina originara din Egipt si, fara indoiala, una dintre cele mai vechi rase de pisici cunoscute.

Este considerata stramosul tuturor raselor de pisici, pentru ca ea descinde din Felis lybica ocreata, o subspecie de pisica salbatica africana.

Primele specimene ale acestei rase dateaza din 1500 i.Hr. Termenul de "mau" semnifica in limbajul egiptean pisica si lumina. Intr-adevar, in acesta civilizatie, pisica simbolizeaza lumina nascuta din tenebre si ajunge sa fie ridicata la rangul de divinitate (zeita Bastet).

Mau seamana cu pisicile reprezentate pe diverse monumente si papirusuri din Egiptul antic. Primele 3 pisici Mau venite din Egipt au fost introduse in Europa la inceputul anilor '50, de printesa Natalia Troubetskoi, care le transporta in SUA, unde s-a stabilit in 1953, potrivit Paradis des chats.

Aceste pisici au cunoscut imediat succesul. Multi crescatori sunt interesati sa selecteze cele mai frumoase exemplare, iar rasa a fost recunoscuta de CFA (Asociatia Crescatorilor de Pisici) in 1968. Toate specimenele existente astazi in SUA se trag din cele 3 pisici Mau sosite din Egipt. Este vorba, deci, de o pisica domestica, aparuta natural si nu "fabricata".

Englezii au dorit, insa, sa obtina o rasa de pisica domestica asemanatoare celei a faraonilor. Dupa cateva incercari, selectia a dus in final la culori de baza orientale. Pisica Mau americana este foarte rara in Europa, insa exista cateva exemplare in Franta.

Morfologia

Morfologia pisicii se afla la jumatatea drumului dintre oriental si european, exemplarele fiind de talie medie, cu un corp suplu si musculos. Labele posterioare sunt putin mai lungi decat cele anterioare, dandu-i astfel un mers suplu si elegant.

Coada sa este lunga, proportionala cu corpul, subtire si inelata. Spre partea de jos a abdomenului, intre labele posterioare, se afla un fel de buzunarel. Aceasta particularitate ii permite, spre deosebire de alte pisici, sa faca salturi care pot ajunge pana la 4 metri.

Capul, de forma triunghiulara, are contururi blande si un "M" pe frunte. Urechile, medii spre mari sunt ascutite si departate pe cap. Ochii sunt mari, migdalati, culoarea variaza intre verde intens si cea a scrumbiei adulte. Pisoii pot avea ochii de culoarea chihlimbarului, pana la 18 luni.

Blana sa, scurta spre mediu, cu o textura diferita dupa culoare, este in general stralucitoare si foarte matasoasa.

Indiferent de culoare, rasa Mau prezinta dungi si pete ce acopera tot corpul. Cele 3 culori principale sunt: argintie, bronz fumuriu, neagra.

Caracterul

Calma si afectuoasa, aceasta felina este foarte apropiata stapanilor si de o fidelitate speciala, bazata pe incredere si o dragoste aproape exclusiva. De aceea, ea are tendinta sa nu se ataseze decat de una sau doua persoane. Foarte calina, se poate totusi enerva destul de repede.

Sociabila cu oamenii, chiar daca putin timida in prezenta strainilor, se intelege perfect cu copiii, fiind inteligenta, curioasa si jucausa. Adaptandu-se usor vietii de apartament, detesta singuratatea.

De aceea, nu trebuie lasata singura atunci cand se lipseste de acasa toata ziua. Trebuie sa i se caute un companion. Miorlaitul sau este melodios, diferit de cel al altor pisici. Fascinata de apa, nu se da in laturi sa-si inmoaie labele si chiar sa bea de la un robinet care curge.

Mau egiptean este o pisica agreabila, misterioasa. Nu-i place zgomotul si agitatia prea mare. Are nevoie de multa atentie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#mau egiptean, #origine pisica mau Egipt, #rase pisici, #pisici apa, #pisici loiale , #pisici