Pisicile - manipulatori perfecti

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 11:25
6583 citiri
Pisicile - manipulatori perfecti
Foto: Ziare.com

Pisica este unul dintre animalele care au fost domesticite de om in urma cu mai bine de 3.500 de ani. Scopul? Sa prinda soareci. Dar, spre deosebire de alte rase domesticite de om, pisica nu si-a pierdut abilitatea de a trai la fel de bine si in preajma omului, dar si in salbaticie.

Animal independent si nesociabil, pisica este atasata de locul in care traieste mai mult decat de stapan, de care are nevoie, doar din comoditate.

Cercetatorii britanici, preocupati de studiul comportamentul animalelor, au publicat in revista specializata "Current Biology" rezultatele unui studiu care arata ca pisicile si-au dezvoltat tehnici subtile de tors si mieunat prin care reusesc sa atraga simpatia asupra lor.

Performata este cu atat mai demna de lauda, cu cat pisica reuseste asta mult mai bine decat cainele, de exemplu, animal al carui comportament este, de departe, mult mai devotat omului.

Torsul - manifestare exclusiva a felinelor

Inca din primele zile de viata, puiul de pisica toarce in timpul suptului, iar mama ii raspunde. Pisica toarce din placere, ca un semn de bine, dar si atunci cand sufera, cand este stresata, ranita, bolnava sau muribunda. Este calea prin care isi exprima dependenta: a puiului fata de mama, a pisicii fata de stapan.

Pisica toarce si cand este bolnava sau cand este mangaiata. Daca pisicile domestice torc toata viata, felinele mari au aceasta abilitate doar in primele luni de viata, dupa care "alintul" torsului dispare. Torsul este produs printr-o miscare coordonata a cerului gurii si a laringelui asociat cu miscarea unor muschi. Mecanismul este doar partial descifrat si doar in parte inteles.

Tertipuri pisicesti

Ca rezultat al adaptarii la viata domestica pisicile au dezvoltat cateva tehnici subtile de a toarce, mizand pe efectul psihologic pe care torsul il are asupra omului, si ca demers prin care pisica primeste ceea ce isi doreste. Cand vor ceva din partea stapanilor, pisicile domestice adauga torsului obisnuit, un sunet cu o frecventa mai inalta. Acest "tors de solicitare" declanseaza reflex oamenilor un anumit instinct de protectie, ceea ce le face pe pisici sa capete ce vor fara sa-si enerveze stapanii, printr-un mieunat insistent.

Karen McComb unul din cercetatorii de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) a marturisit ca a avut ideea realizarii acestui studiu, pentru ca propria ei pisica, Pepo, o trezea cu regularitate in fiecare dimineata in acest fel, pentru a-i cere hrana. "Ma intrebam de ce acel tors era atat de agreabil si de greu de ignorat. Vorbind cu ceilalti stapani de pisici, mi-am dat seama ca si celelalte feline de casa aveau un comportament similar", spune McComb.

Karen McComb a testat reactiile oamenilor fata de doua tipuri de tors - cel prin care o pisica isi manifesta satisfactia si cel prin care "cerseste" hrana sau atentie. Se pare ca aceasta tehnica a torsului de solicitare nu functioneaza decat in cazurile in care pisicile traiesc singure alaturi de stapanul lor. Pisicile care traiesc in cadrul unor familii sunt totusi obligate sa recurga la clasicele mieunaturi pentru a-si face cunoscute dorintele.

In urma studiului, cercetatorii au acordat, fara niciun fel de reticente, pisicilor titlul de manipulatori perfecti, pentru ca reusesc sa capete tot ceea ce vor - hrana sau atentie - printr-un mecanism care declanseaza o reactie instinctiva la om.

S-a mers mai departe cu explicatiile si s-a afirmat ca mieunatul pisicii, aflata in nevoie, in pericol, sau mieunatul pisicii care are nevoie de apa sau hrana are frecventa identica cu cea a plansului unui copil in primele lui doua luni de viata.

Aceasta ar fi explicatia pentru care oamenii sunt extrem de protectori si atasati fata de pisici, in conditiile in care micile feline sunt independente si lipsite de afectivitate in relatia cu omul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pisici manipulatori perfecti, #pisici tors mieunat, #comportament pisici , #pisici