Cum iti cultivi si cresti propriile rosii

Vineri, 10 Mai 2013, ora 18:32
16591 citiri
Cum iti cultivi si cresti propriile rosii

Cand ai totul gata pregatit pentru a prepara pasta de tomate sau sucul de rosii in casa, esti la cateva ore distanta de un adevarat deliciu culinar natural.

Totusi, pana sa ajungi in aceasta etapa, ai nevoie de cele mai bine coapte rosii din care sa obtii bulionul, iar asta presupune multa munca de gradinarit. Munca asta o poti face chiar tu, daca vrei sa te asiguri ca ceea ce pui in camara este cu adevarat sanatos. Ehow.com si About Gardening ofera cateva sfaturi pretioase celor care vor sa manance rosii cultivate chiar de ei.

Totul incepe de la seminte

Ca sa ai rosii cat mai devreme, incepe prin a planta semintele intr-un ghivechi cu sase sau sapte saptamani inainte de ultimul inghet. Pentru zona temperata, asta ar insemna undeva prin luna februarie.

Desigur, mai ai la dispozitie si varianta de a cumpara rasaduri pe care sa le pui direct in gradina in luna aprilie, insa daca vrei sa faci totul cu mana ta, poti incepe prin a planta semintele in ghivece la sfarsitul iernii.

La cateva saptamani dupa ce le-ai plantat in ghivece, daca le-ai asigurat conditiile propice pentru a incolti, vei vedea rasarind din pamant cateva fire subtiri din care se va dezvolta o adevarata planta. In aceasta perioada este foarte important sa le asiguri constant o cantitate mare de apa si de lumina.

Primele frunzulite

Dupa inca o saptamana sau zece zile, vei vedea ca micutele tale rasaduri au facut frunzulite. Ei bine, in momentul in care firelor ce pareau ca de iarba le-au dat primele doua sau trei frunze, este momentul sa le transferi in recipiente cu pamant mai mari.

Atunci cand transferi planta in alte ghivece, ingroapa tulpina in pamant pana la frunze, iar in etapa urmatoare, atunci cand le transferi in gradina, trebuie sa tii cont de trei elemente esentiale: spatiu, fertilitatea solului si sustinerea viitoarei plante.

Cauta un ingrasamant organic, in cazul in care pamantul din gradina ta nu este propice legumiculturii. Plantele trebuie puse la circa jumatate de metru distanta una de cealalta, deoarece ele se extind in momentul in care rodesc. Pentru sustinere, ai nevoie de niste scarite de lemn de care sa legi ramurile plantelor.

Pe masura ce plantele cresc, vei vedea ca la baza lor raman frunzulite uscate. Pe acestea trebuie mereu sa le inlaturi de pe rasad. Uda-le cu regularitate si ai grija sa le plantezi intr-un loc insorit, pentru ca rosiilor le place foarte mult caldura, atata vreme cat ai grija sa nu le lasi sa se deshidrateze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#cum sa cultivi rosii, #cultura rosii gradina, #plantat rosii gradina, #sfaturi gradinarit legume, #rosii naturale pasta tomate , #plante gradina