Rachitanul, planta de leac si magica

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 13:52
18830 citiri
Rachitanul, planta de leac si magica

Aflat acum in plina inflorire, rachitanul, denumit popular si iarba zanei sau floarea zanei, este folosit in medicina populara in caz de paralizie, pentru oprirea hemoragiilor menstruale prelungite, combaterea infectiei colonului ori cicatrizarea ranilor.

Cercetarile din ultimii ani au aratat ca aceasta planta prea putin cunoscuta este, de fapt, un medicament deloc de neglijat in combaterea unor maladii foarte periculoase, precum bolile canceroase si infectiile virale, netratabile inca de catre medicina moderna.

Rachitanul, numit stiintific Lythrum salicaria, iubeste apa. Creste prin fanetele umede, pe langa izvoare, balti si mlastini, pe malurile apelor curgatoare dar, mai ales, in Lunca si Delta Dunarii. Are tulpina inalta de pana la un metru si flori roscat-violacee, de forma spicului. Recoltarea se face in perioada de inflorire, prin taiere cu foarfeca, a partii de sus, 25, 30 de cm de la varf, flori si frunze.

Planta are in compozitie taninuri si flavonoide, substante antibiotice, pectine, carotenoizi, minerale, ulei volatil. Substantele cu efect astringent, precum taninurile si silicarina, au capacitatea de a vindeca diareea si de a reduce inflamatiile.

Rachitanul, ca planta de leac, poate fi folosit in diferite afectiuni, sub forma de pulbere, infuzie, tinctura si extern, in bai locale si cataplasme. Pulberea se obtine din planta uscata si maruntita, macinata in rasnita electrica de cafea. Se macina atat cat se consuma in 20 de zile deoarece dupa aceasta perioada, se diminueaza ori se pierd calitatile vindecatoare ale plantei. Pulberea se pastreaza la racoare, in borcane de sticla, bine inchise.

In caz de diaree, chiar si in forma grava, se iau patru, sase lingurite de pulbere pe zi, pana la vindecarea acesteia. Pentru ca rachitanul este un bun antiseptic intestinal, pulberea se recomanda pentru toate varstele, chiar si bebelusilor. Extern, in bolile de piele, pulberea poate fi aplicata direct pe eczema, ulcere varicoase, dermatoze.

Tinctura se prepara atat din planta proaspat culeasa cat si din pulbere. Avantajul e ca tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data cand a fost culeasa planta. Intr-un borcan de sticla se pun 20 de linguri de pulbere de rachitan peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar, vodca sau tuica facuta in casa. Borcanul se inchide ermetic si se lasa doua saptamani la macerat, dupa care lichidul se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare.

Tinctura se recomanda, cate o lingurita, de patru ori pe zi, diluata intr-un pic de apa, pentru tratarea infectiilor si a altor boli produse de deficiente imunitare. Persoanelor afectate de HIV li se recomanda o cura de tinctura, cate o saptamana cu doua zile de pauza.

Hemoroizii si ulcerele varicoase se pot trata cu bai locale si comprese cu infuzie de planta. Documentele vechi spun ca soldatii romani purtau la ei un saculet cu rachitan, leac sigur impotriva ranilor. Cataplasmele cu aceasta planta opreau sangerarea si grabeau vindecarea.

Infuzia de rachitan se recomanda diabeticilor. Cercetatorii spun ca in urma unei cure cu infuzie, zaharul din sange scade spectaculos pentru ca rachitanul stimuleaza pancreasul, dubland practic, productia de insulina.

In popor, rachitanul este considerat a fi planta magica. Se crede ca pus in scaldatoarea copiilor, ii apara pe micuti de deochi si ii ajuta sa creasca voinici si sanatosi. Petalele rachitanului, purtate la brau, stimuleaza fertilitatea tinerelor femei, iar pe barbati ii apara de ispitele ielelor.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rachitan infuzie, #rachitan calitati terapeutice, #tinctura de rachitan , #plante