Animale de companie: Tot ce trebuie sa stii despre pudel (caniche)

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 15:30
56686 citiri
Animale de companie: Tot ce trebuie sa stii despre pudel (caniche)
Foto: Hepta.ro

Pudelul (in engleza "poodle"), cunoscut si sub denumirea de "caniche" (in franceza), reprezinta o rasa de caini de companie decorativi, cu un aspect elegant, caracterizati prin inteligenta, agilitate, vioiciune, sensibilitate.

Sunt activi, atenti, usor de dresat, fideli si devotati stapanilor, fiind incadrati si in categoria cainilor utilitari.

Acesti caini au faima de buni inotatori, nu pregeta sa se arunce in apa, si au, de asemenea, "porniri" de vanatori si aptitudini de bun aportor, fiind folositi in trecut la vanatoarea de apa (balta).

Este una dintre cele mai vechi rase de caini din lume. Nu se cunoaste exact tara sau zona de origine a pudelilor, dar stramosul de baza al acestora este Barbet-ul, comun mai multor rase.

Conform unor ipoteze, au origini in nordul Africii, unde erau folositi la paza turmelor, dar si la vanatoare. In fresce din Egiptul antic caini asemanatori pudelului apar alaturi de vanatori.

Arabii au adus aceasta rasa de caini in Spania, dupa invazia din anul 711. Aici s-a produs incrucisarea Barbet-ului cu rasele iberice, intre care Cainele de apa Portughez, iar tipul de caine rezultat a stat la baza aparitiei pudelului, care ulterior s-a raspandit in Franta si Germania, apoi si in restul Europei.

Caniche-ul era cainele de companie preferat la Curtea regilor Frantei. Denumirea in limba franceza a acestei rase - "caniche" - provine de la calitatile de inotator si vanator ("canard" inseamna "rata", iar "canichon" - "boboc de rata"), in timp ce "pudel" este varianta germana.

Exista mai multe dimensiuni ale acestei rase, recunoscute de federatiile internationale de specialitate: urias, mijlociu, pitic, "toy" (jucarie).

Foto: Hepta.ro

Caniche-ul are nasul de culoare negru sau brun, in functie de culoarea blanii, ochi de culoare inchisa, urechi lungi si lasate. Culoarea blanii poate fi negru, alb, gri, maro, argintiu sau apricot (majoritatea au o singura culoare). Parul este fie buclat (bogat, cu textura fina, lanos, rezistent si des, formand bucle egale), fie snur (fin, lanos, formand franjuri cu lungime egala de minimum 20 cm).

Blana acestor caini necesita ingrijire permanenta - periaj efectuat saptamanal, baie si tunsoare (de exemplu, tunsoare clasica, tip "leu"). Caniche-ul nu naparleste, fiind recomandat ca atare si celor care sufera de alergie la par.

Pudelul este indicat ca si caine de apartament, dar are nevoie de miscare si exercitii. Ii plac joaca si plimbarile. Este devotat stapanului, sociabil cu copiii si in general se comporta bine in prezenta altor caini. Poate fi dresat usor, invatand comenzi si exercitii cu grad inalt de dificultate, ca atare apare adesea in cadrul unor numere de circ. In zilele noastre este si un foarte bun caine insotitor pentru persoanele nevazatoare sau varstnice.

In ceea ce priveste dieta, aceasta trebuie sa fie una echilibrata, recomandata de medicul veterinar.

Cele mai frecvente probleme de sanatate sunt infectii ale urechilor, afectiuni renale, gastrice sau ale tiroidei, cataracta, cancer. Durata medie de viata este de cca 12 ani, iar la cei pitici si "toy" este chiar mai indelungata (peste 17 ani).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ingrijire rasa caniche, #ingrijire rasa pudel, #boli caniche, #blana pudel , #prieteni