Cum putem birui lenea

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 18:25
6145 citiri
Cum putem birui lenea
Foto: digitaljournal.com

Ati observat ca, oricat de ocupati am fi, intotdeauna ne facem timp pentru filmul preferat sau pentru o bere cu prietenii, dar ne gasim scuze ori de cate ori trebuie sa terminam un proiect inceput sau sa facem ordine in dulap?

Lenea, ce cuvant placut urechilor! Numai rostindu-l ne cuprinde o dulce toropeala si parca ni se lasa grele pleoapele. Sa recunoastem, pentru cati dintre noi "sa stau degeaba" a devenit, daca nu un tel in viata, macar forma suprema de relaxare?

Nu e deloc bine, spun psihologii consultati de ezinearticles.com, care precizeaza totodata ca exista metode pentru a lupta cu lenea si a invinge. Totul este sa vrem cu adevarat.

Sport, odihna, pasiune

30 de minute de miscare pe zi ne reincarca bateriile. Uneori confundam lenea cu starea de epuizare fizica sau mentala. Nu avem chef sa facem ceva pur si simplu pentru ca suntem prea obositi. De aceea, este foarte important sa ne mentinem forma fizica.

Studiile arata ca sportul imbunatateste circulatia sanguina, risipeste starea de amorteala fizica si creste nivelul energetic al organismului cu 20%. Acestea fiind spuse, o plimbare de seara la pas usor este ideala pentru orice varsta.

Un alt "prieten" al lenei este alimentatia in exces. O burta tot timpul plina este extrem de incomoda, oricate planuri marete am vrea sa ducem la indeplinire.

De aceea, mancati regulat, sanatos si consumati cat mai multe fructe si legume, pentru a avea de unde sa extrageti energia care simtiti ca va lipseste.

"Dormiti suficient!", mai spun specialistii. Somnul indelungat nu este intotdeauna un simptom al lenei ci deseori un avertisment dat de organismul nostru care ne atrage atentia ca il secatuim de puteri.

Un somn bun, in liniste si aer curat, de circa 6-8 ore, ne face mai activi si bineinteles mai productivi. Mintea este mai limpede iar cheful de a "sparge muntii" are mai multe sanse sa se iveasca.

Pe de alta parte, opriti-va cinci minute si ganditi-va la programul zilnic. Cat timp pierdeti cu uitatul la televizor, la emisiuni de proasta calitate? Dar stand pe calculator inutil? Scoateti aparatele din priza, pur si simplu! Veti fi mult mai castigat si veti avea mai multe satisfactii intalnindu-va cu prietenii si "punand tara la cale" sau tinand in frau treburile pe care le aveti de facut.

Un truc foarte bun pentru a ne mobiliza este acela de a pune pe hartie intreaga lista cu sarcini pe care le avem de rezolvat. Vizualizarea acestora ne indeamna la treaba, in timp ce bifarea celor terminate cu succes ne va antrena in rezolvarea celorlalte.

Inconjurati-va de persoane active

O alta smecherie este sa lucrati in pasi mici. Nu va propuneti sa faceti mult o data, pentru ca teama ca nu veti termina la timp va va impiedica sa va apucati.

"Oricum nu am timp sa imi ordonez rafturile cu documente in seara asta, mai bine las pe maine", gandesc unii dintre noi preferand sa dea drumul la televizor si sa amane pe altadata. Cu totul alta ar fi situatia daca ati incepe prin a organiza astazi CD-urile, maine bibliorafturile, iar poimaine cartile de specialitate.

Ce mai putem face pentru a depasi starea de comoditate? O idee grozava ar fi sa ne inconjuram de prieteni activi si pusi pe treaba. Cu siguranta acestia se bucura si de succes in ceea ce fac, asa ca ar fi bine sa luati exemplu de la ei si sa deveniti o persoana activa, plina de initiativa si de idei care mai de care mai originale.

Mai mult, intrati in competitie cu voi insiva, va sfatuiesc specialistii citati. Chiar daca avem multe de invatat de la cei din jur, putem invata si de la noi insine. Propuneti-va sa realizati un cat de mic progres in fiecare zi. Tineti cu dintii de asta! Daca astazi ati facut un lucru, straduiti-va sa faceti a doua zi unul in plus. Faceti-va strategii si fixati-va obiective pe care sa le indepliniti rand pe rand.

Si nu in ultimul rand, condimentati-va viata! E nevoie de pasiune in orice, nu doar in viata sentimentala. Identificati ce va face placere si incercati sa faceti zilnic cate putin din acest gen de activitati pentru a va revigora psihic. Iesiti din rutina obligatiilor si infrumusetati-va viata. Depinde numai de voi!

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#lene, #comoditate, #persoana activa , #prieteni