Ce sa facem ca sa fim fericiti in cuplu si cand avem copii

Marti, 27 Decembrie 2016, ora 11:52
13501 citiri
Ce sa facem ca sa fim fericiti in cuplu si cand avem copii
Foto: Andreea Runceanu

Din clipa magica in care primul copil apare pe lume, toata grija noastra se indreapta spre minunea pe care o tinem in brate: e sanatos, e bine, ii e foame, somn, cald?

Buimaci de somn si de emotie, ne ocupam de aproape tot, dar ne scapa totusi ceva important. E vorba de factorul de care va atarna, pe termen lung, fericirea si bunastarea psihica a copilului: noi doi si iubirea noastra.

Daca vrem tot ce-i mai bun pentru copiii nostri, nu este suficient sa le punem la dispozitie iubirea parinteasca, mancare de calitate, hainute curate si toate detaliile pe care le enumera toate site-urile pentru mamici. In primul rand trebuie sa le oferim niste parinti care se iubesc si sunt relaxati, sanatosi si fericiti.

Citeste si Ultimele lucruri pe care sa le faci inainte de a avea un copil

Din pacate, ca ne place sa auzim sau nu, toate studiile care s-au facut in ultimii ani releva faptul ca mai mult de jumatate dintre cuplurile de proaspeti parinti au un grad scazut de fericire in relatie.

Dar eu nu vreau sa vorbesc despre asta. De ce? Pentru ca eu reprezint cealalta tabara, a parintilor fericiti in cuplu si stiu ca daca esti constient de perioada delicata prin care treceti amandoi si tii cont de cateva lucruri, totul va fi bine.

Exista viata de cuplu fericita si dupa ce apare un copil

Ar fi bine sa ne gandim la ce am putea sa facem ca sa ne incadram in procentul (mult mai mic) al cuplurilor care au depasit cu brio obstacolele si se bucura din plin de noua familie, in loc sa ne speriem de motivele care fac ca venirea pe lume a unui copil sa duca la nefericire.

Dincolo de orice treburi si responsabilitati, nu trebuie sa uitam de unde am plecat: suntem doi oameni care se iubesc si se simt bine impreuna si de asta am decis ca vrem sa facem un copil, ca sa ne facem viata in cuplu si mai frumoasa. Pai asa sa fie atunci!

1. Fiti cei mai buni prieteni!

Sprijiniti-va reciproc si incercati tot timpul sa va puneti in papucii celuilalt. Toata lumea stie ca le este foarte greu mamelor dupa nastere, este deja ceva legitim. Insa de tati nu-si face nimeni griji, desi se afla in aceeasi pozitie vulnerabila, chiar daca nu au trecut ei prin chinurile facerii. Si tocmai aici s-ar putea sa fie veriga slaba, care duce la frustari, distantare si neintelegeri.

Si ea, si el au deopotriva o multime de necunoscute cu care trebuie sa se confrunte, de la oboseala fizica, la intrebarile care nu au cum sa te bantuie: Oare o sa mai fim ca inainte? Oare il/o mai atrag sexual?

Poate femeilor le este mai usor sa spuna ce simt, insa, mare atentie. Daca sotul tau nu deschide discutia despre ce il "doare", asta nu inseamna ca pentru el totul e roz.

Este momentul in care ar trebui sa stati cel mai aproape unul de altul, sa va asigurati ca sunteti conectati la maximum, si ca aveti rabdare si intelegere unul pentru celalalt.

Si cel mai important lucru: indiferent de situatie, considera din start ca partenerul tau are cele mai bune intentii.

Cresteti copilul impreuna

Nu ma refer la impartirea in mod egal a atributiilor de parinti, ci la faptul ca cei doi trebuie sa simta ca au o importanta egala in familie. Sunteti doi in afacerea asta.

Este important ca toate deciziile legate de copil sa le luati impreuna, sa va consultati si intotdeauna sa alegeti o varianta care sa va convina amandurora, chiar daca vi se pare cateodata ca stiti mai multe despre un subiect anume. Este o vorba geniala: "Vrei sa ai dreptate sau sa fii fericit?"

Ma refer la faptul ca de multe ori se intampla ca unul dintre parteneri sau alt membru al familiei sa preia controlul asupra situatiei. De exemplu, noi, femeile, suntem mai informate pe tema cresterii copiilor si avem tendinta sa decidem absolut tot. Riscul este ca tatii sa se retraga si sa devina, din punctul nostru de vedere, din ce in ce mai inactivi si dezinteresati, si, din punctul lor de vedere, din ce in ce mai neinsemnati pentru sotiile lor.

Ramaneti voi insiva

Femei, pastrati-va feminitatea. Barbati, ramaneti asa cum ne-am indragostit de voi.

Este poate cea mai grea parte. Pentru ca e posibil sa nu fii constient ca te-ai schimbat enorm dupa venirea copilului si daca iti atrage atentia cineva, sa ti se para ca greseste sau, mai rau, ca e invidios.

Rolul de parinte este valid doar in stransa relatie cu copilul tau, nu cu toata lumea din jur. E bine sa intelegi ca rolul de parinte se adauga la ceea ce esti tu acum, nu te inlocuieste de tot.

Eram la o cina cu mai multi oameni pe care abia ii cunosteam. Mai multe mame purtau discutii despre cat de greu le e cu copiii. Din cursul discutiei a reiesit ca sunt si eu mama. O doamna, consternata, a picat pe ganduri: "Tu ai copil?", "Da, am copii", "Copii?! Cati?", "Doi. De ce?" - am intrebat eu, neintelegand uimirea. "Asa, ca nu arati a mama.." "Si cum ar trebui sa arate o mama?", am zis eu repede. S-a lasat tacere...

O sa raspund eu acum: o mama este in primul rand femeie, doar asa a devenit mama. Nu conteaza cearcanele de pe chip, kilogramele in plus sau semnele pe care sarcina le-a lasat pe trupul tau, importanta e atitudinea pe care o ai fata de femeia din tine si iubitul tau.

Faceti-va timp numai pentru voi doi

Intimitatea este cuvantul de baza in pastrarea pasiunii in cuplu. Intimitatea face diferenta intre "parteneri" si "iubiti".

Creati un ritual in care sa includeti neaparat timp de calitate petrecut impreuna. Nu conteaza cat de mult sau putin este, nu conteaza ce faceti, ci conteaza regularitatea si intensitatea. Conteaza sa fiti 100% acolo, langa persoana iubita, fara sa va mai ganditi la nimic altceva!

Eu n-o sa uit niciodata seara petrecuta cu sotul meu, acasa, la cinci zile dupa ce am nascut: in timp ce copilul dormea, noi, la lumina lumanarilor, am ciocnit un pahar de sampanie (din care am baut o gura doar) si ne-am uitat la un DVD superb cu Circ du Soleil. De ce n-o sa uit seara aceea? Pentru ca a fost momentul in care am stiut ca n-o sa se schimbe nimic intre noi.

Este bine sa va reluati viata sexuala imediat cum medicul va da unda verde. Nu mai amanati, chiar daca oboseala isi spune cuvantul si poate inca nu ne simtim confortabil cu corpul nostru. Sa nu uitam ca intelepciunea populara nu minte niciodata: pofta vine mancand.

Andreea Runceanu (www.andreearunceanu.ro) este lifecoach certificat international APC (IIC&M), specialist NLP (Programare neuro-lingvistica) si membru fondator al trupei Amadeus. Pe 24 august, ea va sustine un nou workshop intitulat "Fericirea in cuplu". Afla de AICI cum poti participa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Fericirea cuplului dupa nasterea copilului, #fericire cuplu sfaturi, #sfaturi fericire cuplu parinti , #psihologi