Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum depasesti anxietatea sociala?

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 06:46
6080 citiri
Cum depasesti anxietatea sociala?
Foto: Delia Bebi

Poate ai auzit sau nu acest termen sau este posibil chiar tu sa te confrunti cu asa ceva.

Anxietatea sociala este relativ des intalnita si este caracterizata de emotii puternice, palme transpirate, ritm cardiac rapid si sute de ganduri cum ca ai putea sa te faci de rusine in fata celorlalti sau sa se intample ceva care sa te puna intr-o lumina proasta.

De multe ori, oamenii gasesc moduri gresite de a-i face fata, apeland la solutii cum ar fi evitarea contexelor sociale sau reprimarea fricii, ascunderea ei. Fiecare dintre aceste modalitati, paradoxal, in loc sa scada frica, o vor creste. Desi ne putem gandi ca pe masura ce evitam contextele in care ne-am putea simti jenati, ne vom simti mai confortabili, de fapt, in timp, vom obtine exact opusul: cresterea continua a anxietatii sociale, care ne poate baricada in casa.

Ce este de facut si mai ales ce ne arata studiile din acest domeniu ca poate fi, de fapt, o solutie viabila?

1. Eticheteaza emotia. Punerea in cuvinte a emotiilor descarca energia emotionala din creier, astfel te poti simti mai eliberat si vei pune mai putina presiune asupra ta pentru a-ti masca starea. Fie ca iti spui tie insuti ("Acum ma simt anxios, simt ca imi este frica sa vorbesc sau sa apar in public") sau cuiva apropiat, poti fi sigur ca aceasta ar fi o strategie mai buna decat a-ti reprima emotiile.

2. Infrunta-ti frica de a fi judecat, rusinat sau pus la zid prin a te expune treptat si continuu la situatiile care iti declanseaza anxietate. Primele dati te vei simti inconfortabil insa pe masura ce vei vedea ca poti face fata mai mult decat ti-ai fi imaginat, asta iti va creste increderea in tine. Evitarea fricii duce la intensificarea acesteia.

3. Gandeste-te oare care ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla si cum ai putea face fata? Senzatiile de frica, de palme transpirate, puls marit si inrosirea fetei sunt pana la urma niste simple senzatii declansate de cum te raportezi tu la situatie. Atunci cand iti faci un plan dinainte si eventual il si notezi, meditand la cum ai putea sa-l pui in practica intr-o situatie sociala te va face sa te simti mai in siguranta.

4. Observa-ti gandurile care iti declanseaza starile de anxietate sociala. De cele mai multe ori, oamenii cu aceste stari au tendinta sa gandeasca catastrofic sau exagerat, mult diferit de cum lucrurile se intampla de fapt, in realitate. S-a demonstrat ca circa 89% dintre grijile sau scenariile negative pe care oamenii si le fac de-a lungul vietii de fapt nu se intampla niciodata. Si atunci, cum crezi ca ar fi mai constructiv, sa anticipezi raul sau sa iti induci o stare de relaxare si sa iti spui tie insuti ca ai fi capabil sa gestionezi orice fel de situatie?

5. Muta atentia pe care o indrepti catre tine spre ceilalti. Observa imprejurimile, oamenii, contextul si vei vedea ca prin simpla schimbare a lucrului pe care te concentrezi vei obtine o stare de mai mare relaxare si nu vei mai experimenta stari de neliniste atat de intens. Important este sa faci din asta un obicei, fiindca nu te poti schimba peste noapte si este natural sa ai nevoie de timp.

Daca te-ai regasit cumva in manifestarile anxietatii sociale enumerate mai sus, te invit sa incepi sa urmezi solutiile de a-ti invinge aceasta teama, perfect vindecabila si temporara.

Singurul angajament pe care este nevoie ca tu sa il iei fata de tine insuti este sa experimentezi din ce in ce mai mult aceste comportamente, ca in final sa poti beneficia si de rezultate. Daca si altii au reusit, tu de ce nu ai putea?

Delia Bebi

Cabinet Psihologie - Delia Bebi

www.psiholog-clinica.ro

Delia.bebi@gmail.com

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cum depasesti anxietatea sociala, #anxietate sociala , #psihologi