Nevoia de control - De ce apare si cum scapi de ea, pentru o viata fericita

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 14:53
16104 citiri
Nevoia de control - De ce apare si cum scapi de ea, pentru o viata fericita
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Cei mai multi dintre noi vrem in viata certitudine si siguranta absoluta. Dar de ce? Ce se ascunde in spatele nevoii de a-i controla pe ceilalti, de a ne controla viata sau de a avea siguranta absoluta (financiara sau ce tine de sanatate)?

De ce vrem controlul?

Pentru ca lipsa controlului este inspaimantatoare; crezi ca toata lumea iti vrea raul, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

Anxietatea in care traim este consecinta lipsei de putere pe care o avem asupra realitatii inconjuratoare: frica de a nu fi parasiti (pentru ca de fapt nu ne tine nimic real impreuna), frica de a ne imbolnavi (pentru ca nu ne-am preocupat deloc "pe bune" de sanatatea noastra), frica de a nu fi descoperiti ca slabi, ipocriti si superficiali (atunci cand simtim pe alocuri ca exact asta suntem).

Precuparea pentru putere si control releva lipsa de incredere pe care o avem in corpul nostru, in ceilalti si, in definitiv, in viata. Lipsa de incredere nu este altceva decat teama ca ceilalti sa nu profite de noi si releva de fapt - atentie - intentia noastra de a profita cat mai mult de ceilalti si de viata.

Intentia de a scoate cat mai mult de la corpul meu, preocupandu-ma cat mai putin de el. Intentia de a obliga, constrange si lega cat mai multi oameni de mine, astfel incat sa ma pot folosi oricand de ei. Si intentia de a face cat mai multi bani, pentru a-mi putea pastra pozitia de putere.

Nu am nevoie de putere si control atunci cand sunt integru, atunci cand imi asum constient consecintele fiecarei decizii pe care o iau. In definitiv, nimeni nu ne poate obliga sa facem nimic, iar toate compromisurile pe care le facem in viata sunt fie pentru ca vrem sa ne pastram o imagine (falsa) in ochii celorlalti, fie pentru ca vrem sa ne pastram beneficiile pe care stim ca nu le meritam.

Problema e ca, de fapt, nu ai niciun control. Oricati bani ai avea, oricate asigurari ai primi din partea partenerului, oricat de sanatos ai fi, nu ai niciodata 100% siguranta ca lucrurile vor fi asa cum vrei tu.

Cu cat vei lucra mai mult la a obtine controlul, cu atat vei fi mai anxios. La fel si in cuplu: cu cat limitezi mai mult libertatea partenerului, cu atat vei avea mai putina incredere in el.

Solutia pentru anxietate e sa renunti la control, adica la intentiile de a profita de ceilalti, de a intoarce lucrurile in favoarea ta.

Ce poti sa faci practic ca sa renunti la control

Tine cont de integritate in toate deciziile tale. Ca sa fii integru, trebuie sa urmaresti cooperarea in relatii, nu doar declarat, ci in mod real. Ceea ce faci acum este sa incerci sa profiti cat mai mult, ascunzandu-te in spatele unei imagini de om corect, care coopereaza.

Iata cum profiti in prezent:

Cand te certi cu cineva, incerci de fapt sa il fortezi pe celalalt sa faca ceea ce evident NU isi doreste sa faca (pentru ca probabil nu il avantajeaza), ceva ce vrei TU sa faca (pentru ca crezi ca te avantajeaza pe tine). Pe scurt: "faci ce vreau eu, nu faci ce vrei tu!". Poti sa-i spui cum vrei, insa asta nu e cooperare, ci e preocuparea pentru a profita cat mai mult de celalalt.

Argumentele sunt metode de "convingere" (de fapt fortare) a celuilalt, la fel ca reprosurile, compromisurile si negocierile.

Justificarile sunt doar preocuparea cu mentinerea imaginii de persoana "buna" sau "corecta", la fel ca si pozarea in victima sau apelul la "sacrificiile" din trecut (ex. "uite cate am facut eu pentru voi"). Aceste "sacrificii" speram sa ii oblige pe ceilalti la cat mai multe compromisuri, ascunzand faptul ca am facut doar ce ne-am dorit si nu ne-am sacrificat pentru celalalt, ci pentru propriile interese: fie ne doream mentinerea unei imagini (false), fie urmaream niste beneficii pentru care ne-am tradat sufletul si integritatea.

Incercam astfel sa plasam responsabilitatea pe celalalt pentru acele tradari (numindu-le "sacrificii") - sperand sa il fortam prin vinovatie sa-si tradeze la randul lui integritatea (pentru imaginea de "om bun").

Daca celalalt se va compromite si va ceda, ne vom confirma puterea asupra lui si il vom folosi in continuare, profitand de naivitatea sau ipocrizia sa. E evident ca folosind aceste strategii de manipulare vom ramane inconjurati doar de oameni care intentioneaza sa profite de noi (la randul lor) si care sunt dispusi sa se tradeze tocmai pentru ca se considera ei "mai castigati".

Aceasta este lupta pentru putere si control - lupta pentru cine profita mai mult din relatie.

Iata cum renunti la control:

Renunta sa iti mai fortezi partenerul sa faca ceea ce, evident, nu isi doreste sa faca. Renunta sa mai faci apel la argumentari, vinovatie, angajamente si "iubire" pentru a-l presa sa faca ceea ce nu isi doreste. In definitiv, o relatie se poate construi doar pe compatibilitati, compromisurile si angajamentele fiind doar o strategie de a controla un partener - pentru a putea profita de el nestingherit.

Renunta sa incerci sa profiti cat mai mult din contractele si relatiile tale de afaceri - punand in loc o precupare pentru o relatie de afaceri bazata pe integritate. Concret, asta inseamna sa te preocupi de un schimb corect, echitabil - adica sa ceri atati bani cat merita ceea ce oferi tu, indiferent de cat e celalalt dispus sa plateasca.

Preocuparea cu profitul maximal inseamna ca o sa pun presiune si o sa incerc sa te manipulez (atat cat ma lasi) pentru a te forta sa platesti cat mai mult, indiferent de valoarea produselor/serviciilor mele.

Daca insa evaluez corect ceea ce vand, nu ma voi preocupa cu negocieri (pe care sa le castig in avantajul meu), ci cu cresterea calitatii produselor si serviciilor mele si atunci pot sa cer mai multi bani, pentru ca ele sunt in realitate mai eficiente.

Abordarea integra in afaceri este foarte simpla: Vrei mai multi bani? Fa o treaba mai buna! Daca faci o treaba suficient de buna, vor trage oamenii de tine ca sa iti dea bani pentru ceea ce faci.

Nu poti sa dormi linistit decat daca esti integru. Nu vei putea sa scapi de anxietate fara sa cureti relatiile tale de ipocrizie si de deciziile motivate de profit si imagine. Nu poti sa fii impacat cu ideea ca vei muri la un moment dat (frica de boala si de moarte) decat daca iti traiesti viata conform cu ceea ce simti si ceea ce esti, fara sa te mai tradezi pentru orgoliu sau bani.

Iar asta inseamna sa renunti la putere si control, inlocuindu-le cu integritate, sinceritate in intentii si apreciere pentru tot ceea ce primesti. In definitiv, atat viata, cat si oamenii nu iti datoreaza nimic.

Psihoterapeut Vlad Muresan

www.muresanvlad.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#De ce simti nevoia de control, #Nevoia de control psiholog, #controlarea partenerului psiholog, #psiholog Vlad Muresan cuplu , #psihologi