Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Ce spune greutatea despre psihic

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 18:46
8833 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Ce spune greutatea despre psihic
Foto: Arhiva personala

Ce inseamna sa am o greutate normala? Cine decide ce este normal sau anormal in ceea ce priveste greutatea corporala? Varianta scurta de raspuns ar fi: normele sociale si indicatorii medicali obiectivi.

In timp, ne formam perceptiile despre ceea ce este normal sau anormal prin construirea unui set de valori in functie de intelegerea noastra asupra normelor sociale, valorile mediului familiar, ale spatiului sociocultural, de ceea ce este promovat in spatiul mediatic.

Referitor la greutatea optima, exista, conform studiilor medicale, o serie de indicatori care descriu raportul sanatos dintre greutate, inaltime, varsta si gen. Cand acesti indicatori au valori mai mari decat cele stabilite ca fiind "normale", situatia este numita "supraponderabilitate" si "obezitate".

In clinica, obezitatea se defineste ca excedent de cel putin 20% din greutate in raport cu media normala corespunzatoare varstei, inaltimii si genului.

Conform Societatii de Endocrinologie, in lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, in timp ce sunt 800 de milioane de persoane ce sufera de malnutritie. Mai mult, 60% dintre adulti sunt supraponderali, iar 30% sunt obezi. Procentul barbatilor obezi este de 27%, iar cel al femeilor de 29%.

Conform Centrului de calcul si statistica sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, in Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate si 20% este supraponderala, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani.

Posibile cauze ale aparitiei obezitatii

Exista prejudecatile conform carora obezitatea apare doar din cauza unor comportamente alimentare gresite, excesive, ca apare din cauza a ceea ce mancam, pentru ca suntem lenesi si nu facem sport, ca nu avem vointa de a controla ce, cand si cum mancam.

De obicei, persoanele supraponderale obisnuiesc sa manance produse bogate in calorii si in grasimi, mananca seara si noaptea, beau sucuri, nu mananca vegetale si fructe, nu fac miscare, sunt sedentare.

Este adevarat ca acestea contribuie la greutatea peste medie. Sunt totodata cauze, dar sunt si efecte, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea. Obezitatea este in egala masura o problema fizica, dar si una psihologica. Ceea ce mancam si cum mancam reflecta parerea noastra despre ceea ce suntem, este o "harta" a intregii noastre personalitati.

Cum ajungem la aceste comportamente?

Se spune ca felul in care aratam vorbeste despre emotiile noastre. Mancarea, pe langa a fi o sursa de hrana fizica, este si o sursa de hrana emotionala. A manca produce placere, multumire, ne calmeaza, ne reduce stresul, ne gratificam prin mancare, ne protejam de plictiseala si de singuratate, ne tine companie cand suntem depresivi, ne atenueaza frica atunci cand suntem anxiosi.

De aceea, este important sa facem diferenta, sa devenim constienti in momentul in care "am vrea sa mancam ceva", sa stim care este adevarata cauza: sa ne hranim corpul sau sufletul, avem nevoie de nutrienti sau avem nevoie sa ne construim "bula de siguranta" care sa ne protejeze si sa ne fereasca de ceilalti sau de emotiile neplacute.

Din punct de vedere psihologic, surplusul de greutate poate fi cauzat de:

- o trauma emotionala interioara care ne face sa simtim nevoia de a construi "un zid protector" intre noi si ceilalti,

- un conflict interior,

- o exprimare a non-valorizarii,

- a eventualelor abuzuri fizice si emotionale,

- a imposibilitatii de a exprima o anumita emotie sau intamplare,

- neputinta de a le constientiza,

- a unei stime de sine scazute,

- a descurajarii sau a umilintei,

- a neglijarii, a lipsei pe care am simtit-o din partea unei persoane semnificative.

De aceea, incercand sa ne adresam cauzelor, comportamentelor, este din start o lupta pierduta, pentru ca ne vom submina singuri. Ne impunem diete si stim ca nu ne vom tine de ele, ne impunem comportamente si stim ca nu vor functiona. In acest fel, nu vom face altceva decat sa ne intretinem stima de sine scazuta si conflictul interior.

Pentru a ajunge la o stare de bine fizic, mental, social si spiritual este indicat sa ne identificam si sa ne intelegem comportamentul alimentar, ce factori il influenteaza si, mai ales, ce anume ne face sa avem nevoie de acesta distanta protectoare intre noi si lume.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ce spune greutatea despre psihic, #greutate excesiva cauze psiholog, #cauze emotionale surplus greutate, #obezitate cauze proholog, #psihoterapeut Mihaela oancea obezitate, #probleme alimentatie psihologi, #greutate mare probleme emotionale psihoterapeut , #psihologi