Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Cu fobia la specialist

Marti, 20 August 2013, ora 16:56
5225 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Cu fobia la specialist
Foto: Arhiva personala

Cu totii simtim frica sau teama. Cand este vorba despre fobie? Pe scurt, fobia este o frica foarte intensa, persistenta si nejustificata, declansata de prezenta sau de anticiparea intalnirii cu un anumit obiect, activitate sau situatie. Rezultatul va fi un comportament de evitare.

Conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca o frica sa devina fobie:

- sa existe situatia, activitatea sau obiectul fricii in vecinatatea persoanei

- sa-i afecteze simtitor viata (sa-si restranga semnificativ activitatea din cauza acesteia)

- sa existe detresa - o stare critica, de disperare

De exemplu, se numeste ca am fobie de serpi daca locuiesc intr-o zona in care traiesc serpi, imi restrang activitatea din acesta cauza si simt disperare, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

In cazul fobiei, frica se centreaza pe prejudiciul anticipat produs de un aspect al situatiei, al activitatii sau al obiectului. De exemplu, mi-e frica sa calatoresc cu avionul pentru ca, de fapt, mi-e teama sa nu se prabuseasca sau am oroare de inaltime pentru ca, de fapt, sunt inspaimantat la gandul ca voi lesina.

Principalele tipuri de fobii:

- Agorafobia este evitarea de locuri, situatii sau activitati din care scaparea poate fi dificila sau in care ajutorul poate sa nu fie accesibil in eventualitatea unui atac de panica sau alte manifestari ale acestuia.

- Fobia sociala este frica persistenta si marcanta de situatii sociale interactionale sau de cazul in care poate aparea o situatie dificila: vorbitul in public, grija exagerata de a nu incomoda, initierea sau intretinerea conversatiilor.

- Fobia specifica este frica intensa si marcanta doar de un singur obiect, o singura activitate sau de o singura situatie. Exemple de fobii specifice: de animale (serpi, caini, pisici, etc), de insecte (paianjeni, gandaci, etc), de mediul natural (tunete, fulgere, inaltime, apa, etc), sange, injectii, plagi, situatii (tunele, poduri, ascensor, autobuz, zbor, spatii inchise, etc), alti stimuli (sufocare, voma, diverse imbolnaviri, maladii etc), de locuri aglomerate, magie, spirite.

In general fobiile se considera ca apar in copilarie sau la inceputul adolescentei si survin la o varsta mai mica la femei fata de barbati. De asemenea, datele statistice arata ca procentul de femei cu fobii este mai mare decat cel al barbatilor.

Cauze posibile

Comportamentul nostru este intotdeuna indreptat catre un scop. In cazul fobiilor, in cele mai multe cazuri, scopul pentru care acestea apar este tocmai restrangerea activitatii si evitarea unor situatii specifice. Fobia apare ca solutie pentru situatii stresante.

De exemplu, daca locuiesc intr-o zona cu tornade, imi pot dezvolta o fobie de furtuna pentru ca, de fapt, eu nu mai doresc sa locuiesc in acea zona din care nu ma pot muta insa din diverse motive (de exemplu pentru ca sotul meu nu vrea sau nu-si poate schimba serviciul). Este posibil sa imi dezvolt inconstient aceasta fobie ca o solutie extrema, dincolo de controlul si vointa mea.

O alta cauza pentru care apar anumite fobii poate fi constituita de intamplarile nefericite din copilarie (de exemplu, daca m-a muscat un caine, pot dezvolta o fobie de caini sau daca am fost pedepsit si inchis in debara, pot dezvolta o fobie de spatii inchise). Mi-a fost atat de rau in acea situatie, incat vreau sa ma feresc de ea pentru totdeauna.

Pot fi si alte cauze, cum ar fi preocuparile exagerate in legatura cu pierderea controlului sau a pierderii cunostintei, cultura (mai ales fobia de magie sau de spirite), modelul de parenting (de exemplul daca unul dintre parinti are o anumita fobie, ea poate fi preluata si de copii; avertismentele parintesti dese despre anumite lucruri periculoase).

Solutii

Terapia cognitiv comportamentala este cunoscuta ca avand rezultate foarte bune in tratarea fobiilor prin desensibilizare. Eficiente sunt si orice alte metode de psihoterapie prin care, in principal, sunt determinate cauzele situationale care au dus la aparitia fobiilor si se gasesc solutii de adaptare eficiente.

Netratate, fobiile se accenueaza si viata persoanei poate fi serios afectata prin pierderea serviciului, esec scolar, deteriorarea relatiilor sociale si familiale sau probleme de sanatate. De exemplu, daca mi-e frica sa zbor, voi fi fortat sa refuz acele servicii care presupun calatoria cu avionul. Sau daca am o fobie sociala, voi refuza evenimentele sociale si relationale, ceea ce ma impiedica sa am prieteni sau chiar sa merg la scoala.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#cu fobia la specialist, #fobii psiholog, #tipuri fobii, #cauze fobii, #tratament fobii, #fobii Mihaela Oancea psihoterapeut, #psihoterapeut fobii, #fobii sfaturi specializate , #psihologi
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
La tipurile existente de fobii s-a adaugat una noua:
Poza bum
bum
rank 5
ha ha ha ha ha ! mai vrem !