Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Copiii simt de mici oamenii buni

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 18:08
6141 citiri
Copiii simt de mici oamenii buni

Oamenii stiu sa aprecieze bunele intentii ale semenilor chiar si de la cele mai fragede varste, mai mici de doi ani, intelegand altruismul si reactionand in consecinta, trecand peste conditionarea prin recompense sau pedepse.

Vietuitoarele planetei stiu sa dea dovada de altruism, cand situatia o cere, reusind uneori sa uimeasca si sa eclipseze prin gesturile lor societatea umana.

Cu toate acestea, oamenii chiar s-au nascut sa fie altruisti, sustin cercetatorii, care au demonstrat ca si un copil de doi ani poate identifica si aprecia corect o intentie binevoitoare, raspunzand cu aceeasi moneda, arata Live Science.

Sfatul psihologului: Cum sa-ti vindeci copilul de frica

Oamenii ii apreciaza mai mult pe cei care au vrut sa ii ajute, chiar daca nu au reusit sa-si duca actiunea pana la capat, chiar si la varste mai mici de doi ani, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii canadieni.

Chiar daca si reprezentantii altor specii obisnuiesc sa se ajute intre ei, oamenii se ajuta mai mult, in diferite moduri, spun cercetatorii, mai mult decat orice alte vietuitoare ale pamantului.

"Natura cooperanta a oamenilor sta la baza celor ce fac ca specia noastra sa fie unica", sustine psihologul Kristen Dunfield, de la Universiatea Queen's din Ontario, Canada.

Cum scapi de stresul primului copil

Pana acum, cercetatorii stiau ca intre 60% si 80% dintre copiii mici incearca in mod constant sa-i ajute pe oameni, pana ajung sa implineasca 14 sau 18 luni, incercand de exemplu sa le ofere acestora obiectele scapate pe jos.

Parintii au grija de obicei sa corecteze rapid acest gen de comportament al copiilor, iar acestia nu mai reactioneaza la fel pe masura ce cresc si sunt invatati cum sa se poarte.

Desi oamenii de stiinta credeau pana acum ca micutii ajuta de oricine, fara discriminari, ultimele studii ale psihologilor canadieni arata ca acestia stiu sa aleaga pe cine vor sa ajute si fac asta fiind interesati mai mult de interactiunea sociala decat de castigul material direct.

Intentiile bune conteaza mai mult decat jucariile

In cadrul unor experimente ale cercetatorilor canadieni, copiii mici s-au intalnit cu doua femei prietenoase, mai mult sau mai putin dispuse si capabile sa le ofere o jucarie.

Adultii au aratat intai ca vor si ca pot sa le ofere copiilor o jucarie, apoi ca vor, insa nu pot, iar in final le-au dat de inteles micutilor ca nu au de gand sa ii ajute.

Copiii au fost pusi apoi in situatia de a-l ajuta pe unul dintre cei doi adulti, la alegere, oferindu-i un obiect scapat pe jos.

Psihologul Ziare.com: Teama copilului nu dispare pana nu este inteleasa

Cand ambii adulti au aratat ca vor sa le ofere jucarii, insa unul dintre ei nu a reusit, scapand obiectul din mana, copii nu i-au purtat pica celui din urma, fiind la fel de doritori sa-i ajute pe amandoi.

Cand insa unul dintre adulti a aratat ca nu doreste sa le dea copiilor jucaria, acestia au tinut minte si nu l-au ajutat, preferand sa colaboreze doar cu cel care le-a facut pe plac, chiar daca acesta nu a reusit sa-si duca gestul pana la capat.

In cele din urma, un adult le-a oferit copiilor jucarii din gresela, lasandu-le sa cada pe jos, in timp ce se uita in alta parte.

Cum inveti un copil sa iubeasca matematica

Desi si-au primit jucariile, copii au inteles ca adultul nu avea aceasta intentie si au preferat sa-l ajute ulterior tot pe cel care a incercat cu adevarat sa le dea o jucarie, chiar daca nu a reusit.

Experimentul sugereaza ca si la o varsta atat de frageda, oamenii pun mai mult pret pe bunele intentii ale altora, decat pe ceea ce primesc in realitate.

"Intrajutorarea este una din interactiunile umane de baza", crede Dunfield, aceasta avand un rol crucial in evolutia si supravietuirea noastra ca specie.

Oamenii sunt dispusi sa-i ajute chiar si pe necunoscuti in incercarea de a-si construi retele sociale bazate pe relatii sincere, concluzioneaza cercetatorii canadieni, nu doar pe o reciprocitate cu efecte materiale imediate.

Copil adoptat din Rusia, trimis inapoi cu o scrisoare: Nu il mai vreau

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#comportament copil, #copil altruism, #psihologie copil , #psihologi
Comentarii