Exercitii care ii ajuta pe copii sa-si imbunatateasca memoria, gandirea si concentrarea inainte de examene

Duminica, 26 Iunie 2016, ora 12:31
21252 citiri
Exercitii care ii ajuta pe copii sa-si imbunatateasca memoria, gandirea si concentrarea inainte de examene
Foto: Arhiva personala

Sfarsitul de iunie inseamna pentru multi copii inceputul de vacanta, tabere, leneveala, balaceala la mare, drumetii la munte sau mersul la bunici. Pentru o parte dintre ei, insa, adolescenti deja, urmeaza o perioada de foc, cu examene importante.

Cum ii putem ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente? Prin exercitiile de mindfulness. Studiile arata ca practicate constant, 10-15 minute pe zi, pe o perioada de cateva saptamani, acestea au ca efect cresterea puterii de concentrare, imbunatatirea memoriei de lucru, cresterea flexibilitatii cognitive si creative.

Ce reprezinta capacitatea de a fi mindfull:

Mindfulness se refera la capacitatea de a fi prezent, cu toate simturile in fiecare clipa - sa auzi ploaia cum cade, sa simti soarele cum te gadila, sa mirosi iarba, sa fii constient de incordarea din umeri, de faptul ca zambesti.

Citeste si cum sa simplifici viata copiilor pentru sanatatea lor emotionala si mentala

Sa te bucuri de inghetata - de mirosul, de textura, de culoarea ei, sa o simti rece cum iti atinge limba. Mindfulness inseamna sa nu judeci ceea ce traiesti, ci sa accepti ceea ce este, cu privire la corpul si la sufletul tau.

Iata cele patru exercitii

1. Concentrarea pe respiratie. Copiii si adolescentii pot invata cum sa se intoarca spre ei, sa fie in controlul propriilor emotii prin exercitii zilnice de cateva minute de meditatie. Aceste sedinte scurte se desfasoara in trei etape:

  • - Primul pas este sa isi concentreze atentia pe ceva anume - propria respiratie, un sunet, o senzatie. Inspir, simt ca inspir. Expir, simt ca expir.
  • - Urmatorul pas este sa observe cand mintea lor s-a desprins de ancora pe care si-au ales-o.
  • - Fara sa judece sau sa se critice, cu intelegere, sa o aduca inapoi. Inspir, simt ca inspir. Expir, simt ca expir.
  • 2. Ce de-al doilea exercitiu pe care vi-l propun este o invitatie spre a savura ceea ce mancati. O bucatica de ciocolata, o capsuna, o muscatura de mar - o invitatie inspre lumea simturilor - mestecand atent, concentrati numai pe actiunea de a mesteca.

    Sa simti textura - intai dura si zemoasa, apoi elastica; gustul - plin de arome, dulce, usor acrisor, un varf de amareala; modul in care toate se transforma pe masura ce le mestecam, cum simtim aceasta transfomare - o calatorie intreaga.

    3. Cel de-al treilea exercitiu - de scanare a corpului - ii invita pe adolescenti sa isi analizeze intreg corpul, de la talpile picioarelor pana in ccrestetul capului, sa observe care sunt zonele tensionate si pe rand sa le relaxeze.

    4. Cel de-al patrulea exercitiu pe care vi-l propun consta in concentrarea atentiei pe activitatile pe care le desfasurati. Cand ma spal pe dinti, de exemplu, sunt atent la apa care curge, la modul in care simt pasta de dinti, asprimea periutei pe gingie, moment cu moment, miscare cu miscare.

    Invata cum sa ai un creier fericit si o stare permanenta de bine

    Exercitiile de mindfulness ii invata astfel cum sa comute atentia de la ganduri si interpretari, cum sa iasa din mintea si gandurile lor si sa se concentreze si pe corp.

    Invata sa stie cand sunt incordati, cand sunt nelinistiti sau nu se simt in siguranta, cand sunt obositi si lipsiti de energie si au nevoie de o pauza.

    Invata sa ramana in contact cu ei, invata sa fie prezenti in propria lor viata.

    Mind Education Health
    Corina Dobre este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

    Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

    Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
    Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
    Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
    #Exercitii de mindfulness, #exercitii stare bine, #exercitii stare bine copii , #psihologi