Nevoia de control: ne face mai fericiti sau mai nefericiti?

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 08:44
6658 citiri
Nevoia de control: ne face mai fericiti sau mai nefericiti?
Foto: Arhiva personala

Despre control si nevoia de control s-a vorbit si s-a scris mult. Cu totii am auzit o multime de sfaturi despre control: "Concentreza-te pe lucrurile pe care le poti controla", "Autocontrolul este putere", "Cand esti manios, iti pierzi autocontrolul", "In spatele oricarui succes se afla autocontrolul", "Mania este dusmanul tau cel mai mare. Controleaz-o", "Doar tu iti poti controla viitorul".

Care dintre ele sunt adevarate si care sunt mituri? Nevoia de control: ne face mai fericiti sau mai nefericiti?

Cand nevoia de control ne este utila si ne da o stare de bine

Ca fiinte umane, avem adanc inradacinata nevoia de a simti ca detinem controlul. Intr-o anumita masura, nevoia de control este utila: Ne ajuta sa credem ca putem "slefui" rezultatul actiunilor noastre dupa dorinta noastra. Si, controland mai bine, ne simtim mai eficienti - lucru ce ne aduce o stare de bine.

Studiile arata ca cei care au o nevoie mai mare de control isi stabilesc obiective mai mari si chiar tind sa realizeze mai mult.

Ai grija de tine - ce inseamna mai exact si cum sa o faci

Cand nevoia de control ne face mai nefericiti

Dar pana unde poate duce nevoia de control? Ne poate face nefericiti? Se pare ca nevoia de control este un lucru bun, dar doar pana la un anumit punct. Sa vedem care este acesta...

Atunci cand incercam sa controlam excesiv o situatie, un eveniment extern, alti oameni sau rezultatele pe care ni le dorim, observam ca scade nivelul fericirii noastre de zi cu zi. Probabil ca ti s-a intamplat si tie; cu totii am trecut prin asta.

Ideea de baza este ca avem nevoie sa facem diferenta intre a controla in exces o situatie si a ne stabili obiective. Studiile arata ca stabilirea de obiective creste nivelul de fericire.

Trecem linia atunci cand devenim obsedati de a atinge rezultatele dorite. Si aceasta dorinta de a obtine rezultate ajunge sa ne controleze.

In plus, aceasta dorinta de control excesiva scade nivelul fericirii si pentru faptul ca, de multe ori, ajungem sa sacrificam alte aspecte importante din viata noastra pentru a ne atinge scopul. Spre exemplu, imi doresc foarte mult sa am rezultate bune la job sau in afaceri, dar ajung sa imi neglijez familia. Si, cu timpul, situatia acesta ma face mai nefericit.

Atunci cand suntem obsedati de o situatie, aceasta va avea un impact negativ asupra sanatatii noastre fizice si emotionale, deteriorandu-ne relatiile pe care le avem cu familia si apropiatii nostri.

Ce putem face? Cum putem deveni mai fericiti, diminuand nevoia de control

Invatand sa acceptam si, pe cat posibil, sa apreciem incertitudinea. Sau macar sa o toleram. Asa cum stim cu totii, viata este incerta, de aceea, avem nevoie sa acceptam si incertitudinea din viata noastra. Dar, de cele mai multe ori, nu putem aprecia incertitudinea daca simtim ca in viata noastra - cel putin in aspectele cele mai importante ale vietii (sanatate, relatie de cuplu, situatie financiara) - nu avem control.

Multi dintre noi ne ingrijoram pentru ca punem semnul egal intre incertitudine si rezultatul cel mai prost care se poate intampla. De multe ori, credem ca incertitudinea inseamna automat ca rezultatul va fi negativ. Dar, de fapt, nu inseamna acest lucru, ci doar ca nu stim care va fi rezultatul.

Citeste si Epuizarea - cauze si solutii. Cum sa nu ne lasam coplesiti de probleme

Spre exmplu, sa presupunem ca ne ingrijoram de faptul ca am putea fi dati afara de la locul de munca. Nu avem nicio siguranta in asta, este doar o ingrijorare. De cele mai multe ori ne ingrijoram, ceea ce ne va face mai anxiosi si, implicit, mai putin productivi la munca. Ne putem intreba: "Care ar fi cel mai prost rezultat posibil, cel mai bun si cel mai probabil rezultat?" Si apoi sa ne gandim la care sunt probabilitatile pentru aceste variante.

Ne putem reaminti ca incertitudinea este inevitabila si acceptarea ei ne indeamna sa facem un pas inapoi, "sa primim" ceea ce este acum in prezentul nostru si ne bucuram mai mult de viata.

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Nevoia de control in viata, #fericire viata nevoie control , #psihologi