Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Politistul-pedofil a fost arestat, trauma ramane. Un psiholog arata cum pot fi ajutati copiii abuzati

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 08:50
5634 citiri
Politistul-pedofil a fost arestat, trauma ramane. Un psiholog arata cum pot fi ajutati copiii abuzati
Foto: Arhiva Pixabay

In ultimele zile intreaga tara a fost socata de cazul politistului pedofil care a abuzat doi copii in lift saptamana trecuta si despre care s-a aflat ca nu este la prima fapta de acest gen.

Trecand peste stangaciile autoritatilor care au culminat cu faptul ca politistii si-au recunoscut colegul dupa 3 zile, ne intrebam ce se intampla cu cei abuzati, in acest caz niste copii de varste foarte fragede.

Copiii sunt cei mai afectati in acest caz, dar trauma este a intregii familii, a declarat pentru Ziare.com George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Copiii trebuie sa fie protejati de prezentarea constanta a imaginilor respective.

"Prezentarea constanta a scenelor filmate si a chipului persoanei retinute de catre Politie pot sa contribuie la pastrarea tensiunii psihice. Se poate reduce expunerea la buletinele de stiri (site-uri, postari pe retelele de socializare), se pot cauta activitati care sa ii deconecteze, se poate lucra asupra exprimarii tensiunii", a adaugat psihologul.

Este, de asemenea, foarte important ca cei mici sa nu fie asaltati cu intrebari din partea adultilor, nu numai parinti, ci si restul rudelor. Dar acestia "sa stie ca oricand vor dori sa discute cu cineva despre acest subiect, sa puna intrebari sau sa povesteasca, sa emita idei si pareri, au pe cineva aproape sa ii asculte si sa discute cu ei. Subiectul nu trebuie sa fie o rusine si sa devina tabu", a punctat George Chiriacescu, adaugand ca fundamental este ca familia toata sa primeasca ajutor psihologic specializat.

In acest caz, copiii au fost cei care si-au anuntat parintii ce s-a intamplat, dar se intampla, uneori, ca cei mici sa nu vorbeasca. In astfel de cazuri e mai greu ca parintii sa isi dea seama, dar exista anumite semne.

"Conform National Society for the Prevention of Cruelty to Children din Marea Britanie, exista o serie de semne pe care le putem vedea la copiii abuzati sexual (exista si alte forme de abuz, fizic, emotional, social):

- Retragere sociala si psihologica, stari de anxietate, furie necontrolata - copilul nu mai vrea sa stea in prezenta oamenilor, se fereste de interactiuni cu adultii sau copiii mai mari, refuzul de a mai fi atins de catre adulti;

- Afisarea unor comportamente sexuale inadecvate varstei - gesturi, limbaj si atitudini de ordin sexual

- Simptome fizice - iritatii, leziuni la nivelul organelor genitale si anusului, secretii genitale sau chiar aparitia bolilor cu transmisie sexuala", a explicat psihoterapeutul.

Cum recunoastem un pedofil?

Aici este ceva mai dificil, pentru ca, spune specialistul, "nu exista un anumit tipar de fizionomie, varsta, sex, ocupatie, rasa sau nivel de educatie pe seama caruia sa se puna accent cand discutam despre identificarea unui individ cu acest tip de parafilie".

"Ce este de stiut este faptul ca pentru a pune in act acest tip de comportamente sexuale aberante este necesar un fond psihologic cu multiple tare, unde abilitatile empatice sunt inexistente, emotional sunt aplatizati in raport cu victima, cel mai probabil in contextul unei tulburari de personalitate.

Este foarte posibil ca aceste persoane sa fi fost la randul lor abuzate sexual in copilarie si astfel sa fi dezvoltat acest mod aberant de exhibare a pulsiunilor sexuale", a incheiat Chiriacescu.

Amintim ca politistul Eugen Stan a fost a arestat preventiv, marti, pentru 30 de zile.

Citeste mai multe detalii despre acest caz:

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#politist pedofil psiholog copii, #politist pedofil arestat preventiv, #copii abuzati sexual psiholog , #psihologi