Profilul psihologic al teroristului: Cine si cum radicalizeaza novicii Interviu

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 07:54
7023 citiri
Profilul psihologic al teroristului: Cine si cum radicalizeaza novicii Interviu
Foto: Hepta.ro

Recentele atentate de la Paris, in urma carora 130 de oameni au murit, ne fac sa privim din ce in ce mai ingroziti inspre fenomenul numit terorism, din ce in ce mai aproape de noi, dar si spre extremism, in general.

Cine sunt cei care ajung sa poarte asupra lor explozibil pe care sa-l detoneze, luandu-si si propria viata? Cum sunt ei racolati? Cine sunt cei care ii radicalizeaza? Oamenii de langa tine, copiii tai, simplele cunostinte, poate colegii de serviciu, pot ajunge sa aiba un comportament extrem? La ce sa fii atent? Exista niste "simptome" pe care ar trebui sa le urmaresti?

La toate aceste intrebari a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

Atentatele de la Paris au ingrozit intreaga lume. Te intrebi ce fel de oameni pot ajunge sa comita asa atrocitati. Cine sunt cei care pot fi indoctrinati intr-o asemenea masura? Care e tipologia celor care imbratiseaza extremismul in general?

Cei care ajung sa faca parte din gruparile de extremisti sunt invatati inca de mici sa respinga tot ce le contrazice credinta si sa aiba incredere doar in ce invata de la mentorii lor. Sunt invatati sa obtina lucruri, foloase, avantaje cu ajutorul violentei.

Sunt persoane simple, fara educatie, cu nevoi materiale (haine, mancare), dar si nevoi de ordin afectiv. Fac parte din familii dezorganizare sau sunt chiar fara familii, orfani. Au crescut intr-un mediu abuziv sau in care au fost neglijati. De multe ori actioneaza irational, iar violenta e adesea singura forma de exprimare.

Care sunt metodele prin care se realizeaza radicalizarea lor? Multi vorbesc chiar despre spalarea creierului...

Metodele folosite sunt: manipularea, conditionarea, indoctrinarea, separarea de realitate, metode pentru a mari sugestibilitatea si supunerea, controlul informatiilor, promovarea dependentei de grup, de mentor si intarirea temerii de a parasi grupul (exemple: "fara noi nu poti sa....", "doar noi..."), cresterea stimei de sime si a sentimentului de securitate.

Intr-o prima faza, li se alimenteaza nevoile materiale, dar si cele afective, sunt intelesi, li se ofera afectiune, dupa care sunt rupti de societate, de familie etc., iar in ultima faza sunt folosite metodele de indoctrinare.

Cei care aleg sa-si dea viata, sinucigasii, isi privesc propriile actiuni ca pe o datorie de ordin religios si divin.

Un jihadist belgian din Statul Islamic indeamna la mai multe atentate: Au adus bucurie credinciosilor

Dar despre tipologia celor care ii radicalizeaza ce ne puteti spune? Cum sunt acesti oameni, cum reusesc sa aiba o influenta atat de mare asupra celor pe care ii radicalizeaza?

Cei care reusesc sa aiba o influenta asa de mare sunt un fel de guru, atoatestiutori, puternici, charismatici. Cred ca detin adevarul, doar ei au dreptate, doar ei stiu lucruri, ei pot salva vieti, lumea, au o mare dorinta de a conduce si de fi tratati ca si cum ar fi Dumnezeu. Sunt cei care decid ce face si cum se simte grupul.

Fara legatura cu atentatele teroriste, cum ii putem recunoaste pe cei care risca sa aiba un comportament extrem? Exista niste "simptome"? Parintii la ce ar trebui sa fie atenti, in cazul copiilor lor?

Cei care au un comportament extrem sunt cei care se lasa foarte usor influentati.

Mare atentie la toate comportamentele extreme: prea mult sau prea putin. Atentie la tot ceea ce fac sau nu fac. Daca sunt prea tristi sau daca fac anumite lucruri pe care nu le faceau inainte.

Atentie la "simptome" ca:

- dispozitie trista in cea mai mare parte a zilei;

- dispozitia poate fi iritabila;

- diminuarea interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile;

- interes spre lucruri bizare, ciudate;

- insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi;

- agitatie sau lentoare psihomotorie aproape in fiecare zi;

- stare de somnolenta sau lipsa de energie aproape in fiecare zi;

- sentimente de culpabilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta) aproape in fiecare zi;

- diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra;

- ganduri recurente despre moarte, Dumnezeu, religie etc.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#profil psihologic kamikaze, #profil psihologic terorist, #psiholog teroristi, #radicalizare metode, #indoctrinare terorism metode, #Iulia Florea psiholog , #psihologi