Provocarea parintilor: Tehnologia si impactul acesteia asupra copiilor

Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 14:09
15836 citiri
Provocarea parintilor: Tehnologia si impactul acesteia asupra copiilor
Foto: Irina Calomir

Cand vine vorba de ecrane, de accesul copiilor la tehnologie, ne intrebam adesea cum sa ii oferim copilului suficienta tehnologie ca sa se poata adapta contextului actual, dar, in acelasi timp, ca aceasta sa nu ii faca rau.

Si astfel, consumul exagerat si nesanatos de device-uri online si offline devine una dintre cele mai mari probleme si provocari pe care le avem in rolul de parinti.

Copiii romani, conform unui studiu realizat de DDResearch, petrec in medie 4 ore pe zi in fata ecranelor, fata de aproximativ 15 minute pana la varsta de 8 ani si 60 minute dupa aceasta varsta, cat ar fi recomandat.

Rolul nostru atat ca indivizi, cat si ca societate si comunitate este de a constientiza atat impactul pozitiv, cat si cel negativ al tehnologiei, precum si cat si ce este in responsabilitatea noastra. Si mai apoi de a actiona si sustine un consum echilibrat si a le oferi copiilor o viata in care tehnologia exista, este necesara, dar nu se afla pe primul plan in dezvoltarea lor.

Mi-am propus in articolul de mai jos sa ofer cateva perspective psihologice legate de impactul tehnologiei asupra copiilor, asupra vietii lor emotionale si relationale, precum si cateva recomandari de care sa tinem cont atunci cand ne aflam in fata disconfortului de a limita accesul copilului.

Consumul echilibrat de tehnologie este in regula, problema aparand atunci cand o utilizam ca inlocuitor pentru alte nevoi in dezvoltarea copiilor, atunci cand folosim social media, accesul la televizor, tableta, telefon pentru a recompensa copilul sau pentru a inlocui timpul petrecut fizic, fata in fata. Astfel un consum exagerat devine o agresiune asupra copiilor.

De ce? Cum ii afecteaza negativ pe copii?

Scade satisfactia pe care o au in viata reala.

Creierul este interfata noastra in relatie cu lumea. Propriu zis, orice legatura cu mediul se face prin actiune si raspuns. Feedbackul pe care il primesc de la mediu elibereaza dopamina, iar atunci cand creierul este suprastimulat, prin jocuri sau prin acces in social media, raspunsurile sunt foarte multe, rapide si elibereaza foarte multa dopamina.

Efectul care apare este ca isi doresc si mai multa stimulare si, astfel, scade satisfactia pe care o au in viata reala pentru ca stimularea pe care o primesc este mult mai scazuta.

Afecteaza dezvoltarea creierului. Pana la varsta de 3 ani, numarul sinapselor creste de la 2.500 la 15.000 pentru ca mai apoi, pana la 6 ani, sa aiba loc inca o crestere exploziva a acestora.

Astfel, stimularea creierului prin tehnologie in aceasta perioada il afecteaza in mod negativ, acesta devenind 'vestul salbatic' (Dan Siegel).

Desi tehnologia este utilizata pentru dezvoltarea limbajului, sunt studii recente care arata ca, pe termen mediu, utilizarea tehnologiei in exces fata de factorul uman are influenta si impact negativ asupra dezvoltarii limbajului. Deci, mai degraba, este recomandata utilizarea tehnologiei ca suport in procesul de invatare, atunci cand este cel putin un adult care sustine acest proces prezent.

Scade dezvoltarea abilitatilor cognitive si abilitatea de rezolvare a problemelor. Creste riscul depresiei, al anxietatii, este afectat comportamentul alimentar; pot sa apara tuburari de somn si izolare sociala, singuratate.

Se schimba felul in care relationeaza. Atunci cand tehnologia mijloceste comunicarea si conectarea se face mai degraba online, apar probleme in relationare. Desi se naste cu nevoia de conexiune si conectare fizica fata in fata, tehnologia schimba paradigma comunicarii, iar copilul ori se conecteaza doar prin tehnologie ori evita comunicarea reala.

Scad abilitatile de interactiune cu lumea. Cand tehnologia dispare, creste disconfortul; copiii nu mai invata sa interactioneze in lume fara tehnologie, nu stiu cum sa o faca, cum sa vada emotiile sau sa le transmita pe ale lor, sa ceara, sa aiba rabdare, sa fie prezenti.

Nu mai reusesc sa gaseasca placere in jocurile care nu inseamna conectare la tehnologie, se plictisesc foarte repede si, de fapt, nu stiu cum sa se joace, cum sa isi construiasca jocuri.

Nu stiu sa isi regleze emotiile. De exemplu, sa isi regleze tristetea, furia, rusinea si in acelasi timp nu stiu cum sa se bucure; singura metoda pe care o au la indemana atunci cand simt un disconfort este accesul la tehnnologie.

Scade empatia si creste comportamentul violent. Cu cat expunerea la ecrane si la televizor este mai mare, din cauza agresiunii imaginilor pe care acestia le percep, comportamentul agresiv este interpretat ca unul acceptabil si, astfel, scade empatia si creste comportaentul violent, agresiv.

Ce e de facut?

Parintii care apeleaza la o consultatie sunt mai mult sau mai putin constienti de efectele negative ale tehnologiei si motivele pentru care solicita ajutorul unui psihoterapeut sunt legate mai degraba de probleme in relatia cu copilul: fie pentru comportamente agresive, fie pentru slaba implicare in viata familiei, fie pentru ca isi doresc sa ii ofere copilului si alte activitati si singurele acceptate de copil sunt cele care au legatura cu tehnologia.

Si, de cele mai multe ori, nu stiu ce sa faca si cum sa abordeze schimbarea.

Sunt cativa pasi de care este bine sa tinem cont atunci cand ne dorim o schimbare in viata copilului nostru si ne dorim sa ii oferim un mediu echilibrat si sanatos:

Sa ne uitam intotdeauna la nevoile reale ale copilului si nu la disconfortul acestuia sau la disconfortul parintilor. Adica a alege ceea ce copilul are nevoie, nu ceea ce el sau noi ne dorim sau ceea ce ne face sa fim in confort.

Printre nevoi, as enumera nevoia de conectare emotionala cu adultii din viata lui si cu ceilalti copii, nevoia de timp petrecut impreuna cu parintii, nevoia de a invata cum sa isi regleze emotiile, de toleranta la disconfort, de autocontrol, de joaca necontrolata, nevoia de a se plictisi si de a sta singuri.

Sa fim atenti la noi si la comportamentul nostru online - la ce facem noi ca parinti in relatia cu social media, cat timp petrecem conectati cu ecranele, cat de prezenti suntem in viata copilului si in viata de familie, cand intrerupem conectarea online, cum comunicam cu ceilalti si cum reactionam la disconfort, cum ne reglam emotiile si cum vorbim despre ele.

Propriu zis, sa fim atenti la noi. Si pentru ca noi suntem cel mai important model de comportament pentru copil, sa vedem ce este nevoie sa schimbam la noi astfel incat sa modelam comporamentul copiilor.

Si, nu in ultimul rand, sa analizam nu doar comportamentul nostru, ci si modul in care percepem noi relatia copilului cu tehnologia si ce rol ii acordam:

a. Poate ca folosim tehnologia ca mecanism de linistire a copilului - cand copilul este suparat, obosit sau cand nu vrea sa manance, ii oferim acces la tehnologie; ce ne-ar ajuta, de fapt, sa facem este sa ajutam copilul sa invete sa isi gestioneze emotiile si sa tolereze disconfortul;

b. Poate ca ne dorim ca prin acordarea accesului la tehnologie sa ne apropiem de ei, sa devenim prietenii lor si ne este dificil sa impunem reguli sau sa le respectam pe cele create deja.

Ce este important de stiut: in afara de acceptarea neconditionata, copilul are nevoie de reguli, rutine si structura, chiar daca el initial se opune acestora si incearca sa testeze limitele; copilul are nevoie de limite clare, sustinute de parinti chiar impotriva disconfortului acestora;

c. Poate ca timpul pe care il avem pentru copii este redus si ne simtim vinovati, dorindu-ne sa recompensam lipsa lui cu ceea ce copilul isi doreste foarte mult: conectare la tehnologie.

E important sa folosim tehnologia ca partener in educatia copilului, pe langa prezenta noastra, nu ca babysitter. Iar atunci cand nu putem fi fizic prezenti, sa intelegem ca una dintre nevoile copilului este sa se plictiseaca si sa fie singur cu gandurile si emotiile lui. In acest fel, el devine autonom si mult mai creativ. Se reintoarce la el si nevoile lui, va explora mediul, va invata sa tolereze disconfortul si autocontrolul.

d. Daca exista acces exagerat la tehnolgie, putem incepe cu o detoxifiere digitala, mentinand atentia pe responsabilitati; iar in acelasi timp sa il ajutam sa aiba un program lejer, de joaca libera in afara casei cu ceilalti copii, dar si experiente zilnice de conectare emotionala cu noi.

Rolul nostru este sa ajutam copiii sa aiba un consum echilibrat de conectare umana si conectare digitala. Avem nevoie de social media si aceasta are multe beneficii, dar avem nevoie si de relatii umane in care sa fim vulnerabii, sa impartasim emotii.

Cheia sta in relatia dintre parinte si copil si putem sa ii ajutam pe copiii nostri sa consume echilibrat tehnologie, atata timp cat ne dam seama unde suntem si ce fel de viata ne dorim pentru ei.

Daca ai nevoie de ajutor ca sa intelegi mai bine prin ce treci, sa iti construiesti o perspectiva diferita, sau sa te ajut in relatia cu copilul, poti sa imi scrii oricand la adresa de e-mail irina@mindeducation.ro.

Irina Calomir (Mind Education Health) este Psiholog, Expert Wellbeing si Educator parental Circle of Security.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Copiii si tehnologia, #copii educatie tehnologie, #copii tehnologie tableta , #psihologi
Comentarii
Poza programer2
programer2
rank 1
Poza Tot ORD
Tot ORD
rank 5
Ne amagim frustrarea, Zi8are.com ?