Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 09:39
13827 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu
Foto: Arhiva personala

Fiecare cuplu format constituie o combinatie irepetabila, pentru ca vorbim despre persoane diferite care impreuna exercita un chimism aparte. Totusi exista elemente care se dovedesc valabile pentru cele mai multe dintre cupluri si anume: etapele pe care le strabat acestea in calea devenirii lor si mai apoi in calea dezvoltarii si maturizarii lor.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cat vorbesti despre munca acasa, in cuplu

Asta nu inseamna ca pana acum am parcurs toate etapele daca ne aflam intr-un cuplu, deoarece se intampla ca uneori partenerii sa oboseasca sau sa nu mai reuseasca sa gestioneze situatiile, moment in care cuplul risca sa se destrame. Vom exemplifica cinci stadii prin care pot trece doua persoane in incercarea de a constientiza unde anume se afla in acel moment.

Primul stadiu este cel simbiotic, care marcheaza practic inceputul relatiei, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian. In prim planul atentiei se regasesc emotiile puternice fata de celalalt, "fluturasii in stomac", pasiunea si incercarea de contopire sau fuzionare cu celalalt.

Gradul de acceptare reciproc in aceasta etapa este foarte mare, intrucat alegem sa vedem calitatile si mai mult asemanarile dintre noi, mai putin defectele sau diferentele. Este stadiul in care ne simtim indragostiti, energici, atenti, nu avem asteptari sau cerinte, deoarece avem impresia ca se implinesc de la sine.

A doua etapa presupune ca cei doi incep sa se trezeasca si sa-si doreasca mai multa independenta si diferentiere fata de celalalt. Sentimentele nu dispar, in schimb il vedem pe celalalt mai "real", dintr-o perspectiva mai obiectiva, unde vor aparea cu siguranta si diferentele.

Provocarea acestei etape consta in cat de mari sunt diferentele, gradul in care le constientizam si le gestionam si, de asemenea, cat de dispus este si partenerul sa comunice si sa inceapa "negocierile".

Urmatoarea etapa se refera la incercarea celuilalt de a deveni autonom si de a-si dovedi independenta. In prim plan sunt acum propriile interese, autodezvoltarea si stabilirea relatiilor mai mult cu exteriorul decat cu mediul din interiorul cuplului.

Se pare ca acesta este un stadiu critic pentru durabilitatea in cuplu. Depinde foarte mult de toleranta fiecaruia si, mai ales, pe soliditatea fundatiei emotionale a cuplului.

Odata ce fiecare si-a dovedit independenta si si-a redefinit identitatea in cuplu si dincolo de acesta, are loc retragerea din mediul exterior catre un spatiu care sa ofere siguranta, afectivitate si liniste - a patra etapa. Asta inseamna ca din nou avem in centrul atentiei cuplul si nevoile sale, fara a mai cauta sentimentul de fuziune de la inceput.

Acum perspectiva este mai matura in sensul intercunoasterii, scopurile sunt mai clar definite, se pot fixa obiective comune, existand un echilibru intre nevoia de autonomie si cea de intimitate.

Ultimul stadiu marcheaza momentul maturizarii cuplului. Exista un echilibru intre nevoile fiecaruia, rolurile si statutul fiecaruia sunt foarte bine definite. A obtine acest echilibru presupune munca asidua din partea ambilor parteneri, care pot trece prin numeroase incercari si esecuri in incercarea de a construi intotdeauna si protejarea fundamentului emotional care exista.

Nu exista un timp determinant pentru momentul acestei etape... difera in functie de capacitatea emotionala si de valorile morale ale partenerilor si totodata de incarcatura pe care o aduc in relatia lor. Totusi, la final avem un cuplu solid, capabil sa reactioneze ca un bloc solid in fata dificultatilor pe care le poate intampina.

A trai in cuplu este pana la urma o provocare pentru fiecare persoana, o provocare pentru autodezvoltare si autoevolutie alaturi de celalalt. Tu in ce stadiu esti sau tu cum reusesti?

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cele cinci etape ale oricarui cuplu, #etape relatie psiholog, #psihoterapeut cuplul Alexandra Demian, #Alexandra Demian psiholog, #etape cuplu , #psihologi