Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Criticul interior, dusman sau prieten?

Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:24
9358 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Criticul interior, dusman sau prieten?
Foto: Arhiva personala

Nicio privire personala asupra noastra nu este mai putin critica in comparatie cu a celorlalti.

Fie ca facem o autoanaliza prin capacitatea noastra de a privi din interior, fie ca alegem sa ne plasam in exterior, de unde sa ne analizam prin prisma propriilor evaluari sau prin prisma celor auzite de la altii, ne observam, dar ne si judecam, activand in noi acele parti dispuse la autocritica, dublata de critica celorlalti, acolo unde ea exista.

In urma acestui fapt, apar doua aspecte care devin problematice pentru noi. Unul dintre ele este faptul ca ne formam o baza solida de judecata personala si ignoram faptul ca ne putem analiza, dar si intelege totodata. Celalalt aspect se refera la severitatea care poate insoti in definitiv judecata noastra, confundand comportamentul cu persoana insasi, o intamplare cu o valoare.

Aici intervine si criticul interior, o instanta personala pe care o formam, dezvoltam si hranim cu evaluari negative, cu o autocritica constanta, cu deformari ale intamplarilor noastre, indiferent daca vorbim despre un succes sau un esec, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Forme ale auto-agresivitatii si cauzele lor paradoxale

Adesea confundam criticul interior cu exigenta personala, cu transparenta si duritatea fata de sine, pe care le consideram benefice, dar uitam sa "presaram" din cand in cand putina bunavointa si flexibilitate, astfel incat sa putem evita generalizari, concluzii impotriva noastra fara dovezi sau realism, atunci cand ne fixam asteptari.

Criticul interior apare si inainte de a incepe o actiune, nu doar atunci cand tocmai am finalizat ceva. In acest caz este raspunzator de numeroase predictii in ceea ce priveste reusitele sau esecurile noastre, predictii care vin intr-o avalansa de ganduri menite sa ne faca sa ne retragem, intoxicandu-ne cu exagerari si deformari ale perceptiei asupra propriei persoane.

Cum apare criticul interior?

De regula el se formeaza inca din prima parte a copilariei, avand la baza relatia cu parintii. In urma unor discursuri repetate, ajungem sa le integram ca fiind adevaruri absolute. Fie ca am avut parte de discutii cu mesaje limitatoare si de interdictie, fie ca am fost partasi la discutii in care altii isi "verbalizau" propriile critici sau am fost supusi la dobandirea criticii ca o valoare in raport cu sine, le-am asimilat fara a acorda atentie de multe ori caracterului lor exagerat.

Dupa parinti, stafeta poate fi preluata de persoane care reprezinta o autoritate pentru noi (profesori, superiori la locul de munca) sau de persoane importante afectiv (iubiti/-e, soti/-i, prieteni).

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: De ce incepi un lucru si nu-l termini?

Cum ne afecteaza un critic interior constant?

In primul rand, are o capacitate foarte mare de a ne autosugestiona, alimentand o buna parte din problemele stimei noastre de sine. In al doilea rand, ne indeparteaza de la a trage invataminte din propriile experiente, orice intamplare fiind trecuta imediat prin filtrul criticului interior. Nu ne ajuta sa progresam, deoarece nimeni nu poate fi incurajat sa mearga mai departe de un discurs critic constant, care genereaza stres, inhibitii si multe tensiuni.

Nu in ultimul rand, criticul interior poate sa se transforme intr-un perfectionism patologic, iar persoana in cauza sa devina deosebit de mohorata, iritata si vulnerabila la stres, cu numeroase sentimente de neputinta.

Cum putem sa utilizam autocritica in favoarea noastra?

Pentru a putea crea "ordine" in sentimentele noastre si sa invatam sa controlam criticul interior este nevoie sa crestem puterea noastra de constientizare in primul rand asupra faptului ca noi suntem cei care generam o mare parte din suferinta noastra.

Este necesar, de asemenea, sa facem diferenta intre ceea ce se intampla si propriile nostre interpretari, precum putem fi atenti la felul in care concluzionam, astfel incat sa ne aparam de generalizari dure si inflexibile in legatura cu propria persoana.

Un alt aspect important este faptul ca putem incerca sa controlam mesajele venite catre noi, iar cu fiecare interventie a criticului interior sa persistam in a-l elimina din gandurile si controlul emotiilor noastre.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Criticul interior dusman sau prieten, #perfectionism psihologi, #exigenta exagerata propria persoana psiholog, #psihoterapeut Alexandrea Demian PsiConcept , #psihologi