Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Dependenta - cauzele psihologice

Marti, 10 Februarie 2015, ora 10:02
9307 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Dependenta - cauzele psihologice
Foto: Arhiva personala

Dependenta este tendinta unei persoane de a consuma progresiv anumite substante sau de a manifesta anumite comportamente obsesive, cu imposibilitatea de a se opri, chiar si pentru cateva zile.

Dependenta apare la nivel fizic si psihic. Cea fizica se manifesta prin necesitatea organismului de a utiliza o anumita substanta sau de a avea un anumit comportament repetitiv. Cea psihica este acea dorinta de a obtine o anumita stare de bine prin indepartarea disconfortului psihic, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Care sunt cauzele?

In manifestarea dependentei sunt implicati o serie de factori: genetici, sociali si psihologici. Factorii genetici se refera la acea incarcatura familiala care influenteaza vulnerabilitatea pentru consum. Pe de alta parte, se creeaza o disponibilitate si o normalizare a consumului de catre o persoana din cadrul familiei.

La categoria factori sociali, putem include: atitudinile si convingerile sociale - exista o tendinta de razvratire impotriva societatii, de evadare din realitate, de evitare a responsabilitatilor; presiunea sociala; publicitatea care incurajeaza si ofera exemple numeroase.

Tot aici poate fi mentionata si situatia materiala precara, in urma pierderii locului de munca, lipsa posibilitatilor de indeplinire a nevoilor, imposibilitatea de angajare.

Ca si factori psihosociali predominanti regasim calitatea grupului de prieteni si nivelul educational. In cazul anturajului, exista tendinta de imitare, precum si dorinta de a adera si de a face parte dintr-un grup. Nivelul educational scazut limiteaza accesul la informatiile privitoare la consecintele unei posibile dependente si ofera vulnerabilitate in fata acesteia.

Cauzele psihologice sunt numeroase. In prezent, exista tendinta de a cauta senzatii noi, de a iesi in evidenta in urma sentimentului de plafonare personala si a lipsei motivatiilor pentru a se implica in activitati noi. Curiozitatea si fascinatia legata de perceptia unui pericol creste nivelul de adrenalina, sentiment pe care il avem atunci cand facem trecerea de la adolescenta catre perioada adulta, moment in care ne simtim puternici, liberi, dar tot atat de vulnerabili.

O alta cauza este legata de dorinta de a fugi de realitate, de a evada dintr-o lume ostila sau dintr-o realitate pe care o percepem ca fiind neprietenoasa. La nivel relational, putem vorbi despre relatiile pe care le construim si necesitatea cautarii unor forme de comunicare cu alti oameni cu care impartasim aceleasi opinii.

La nivelul stimei de sine, dependenta si starea de bine care o creeaza indeplinirea "nevoii" "ne ajuta" sa facem fata fricilor noastre, sa ne putem dezvalui asa cum suntem si, de asemenea, ne incurajeaza sa mergem mai departe si a infrunta oamenii.

La nivel afectiv, exista un sentiment de gol interior si o dependenta afectiva fata de alte persoane care nu reusesc sa ne transfere acele sentimente de afectiune de care avem nevoie.

La nivel cognitiv, se creeaza iluzia cresterii performantelor intelectuale sau a creativitatii. De asemenea, o disponibilitate a dependentei o regasim la personalitatile depresive, influentabile si oscilante, cu o oarecare fragilitate psihica.

Strans legate de trecutul personalitatilor dependente sunt climatul familial si relatiile dintre parinti, nivelul de afectivitate si de intelegere dintre copil si parinti, atitudinea familiei fata de dependenta, experiente traumatizante sau construirea sensului personal dezorientat stabilit in familie.

Ce sentimente traiesc persoanele dependente si care sunt nevoile lor?

Sentimentele pe care le traiesc sunt de singuratate, de izolare, de culpabilitate, de angoasa, de neintelegere, de abandon, de lipsa de valoare, inutilitate si inadaptabilitate, inferioritate si neputinta de a reactiona pentru sine insusi.

Nevoile sunt corelate acestor sentimente. Nu ne gasim locul in societate, nu ne putem adapta si relationa cu ceilalti, iar dependenta ne face sa putem depasi aceste bariere intre noi si ceilalti. Nu ne simtim ajutati si nu putem cere ajutorul, iar dependenta devine carja pe care ne sprijinim.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Increderea in sine - ce e mult strica?

Ne simtim izolati si nu putem face fata mediului ostil si atunci avem nevoie sa ne inducem starea de bine in mod artificial. Nu putem tolera un mediul familial violent si avem nevoie de un impuls pentru a reactiona impotriva acestuia. Nu putem accepta ceea ce s-a intamplat in trecutul nostru si atunci avem nevoie de o modalitate pentru a uita. Nu ne simtim iubiti si atunci ne transformam intr-o persoana care are nevoie de ajutor pentru a primi atentia celorlalti.

Toate aceste nevoi neexprimate creeaza comportamente autoagresive, cu urmari majore la nivel fiziologic si psihologic, transforma o suferinta intr-o boala respinsa, o realitate intr-o iluzie distructiva, indiferent despre ce dependenta este vorba.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Cauzele prihologice ale dependentei, #dependenta cauze, #dependenti profil psihologic, #psihoterapeult dependenta, #dependenta factori genetici , #psihologi