Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Despre abuzuri si victimele lor

Marti, 03 Februarie 2015, ora 09:01
6986 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Despre abuzuri si victimele lor
Foto: Arhiva personala

Ce este un abuz? Care sunt tipurile de abuzuri? Care sunt efectele psihologice ale abuzului? Cum reactionam atunci cand cineva este abuzat? - toate acestea sunt intrebari pe care, la un moment dat, ni le-am pus si la care psihoterapeutul Alexandra Demian incearca sa raspunda pentru Ziare.com.

Abuzul este o forma de manifestare a unor comportamente agresive de natura fizica, psihica sau sexuala a unei persoane. Aceste comportamente includ violenta sau amenintari din partea unui individ, iar gravitatea poate ajunge pana la actiuni extreme. Aceste actiuni nasc frica, sentimente de neputinta sau experiente traumatice.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Increderea in sine - ce e mult strica?

Care sunt tipurile de abuzuri si ce inseamna ele?

Abuzul fizic presupune orice tip de atingere fizica, lovire sau orice forma de agresiune fizica.

Abuzul sexual consta in constrangerea unei persoane de a avea un comportament sexual pe care nu si-l doreste. Constrangerile se pot realiza prin utilizarea fortei sau prin santaj si intimidare.

Abuzul psihologic contine o serie de comportamente cum ar fi incercarea de a umili, discredita, intimida, izola, maipula sau urmari o alta persoana.

Care sunt efectele psihologice ale abuzului?

Abuzul poate determina aparitia unor traume pentru oricine, iar efectul poate fi declansat la mai mult timp dupa ce abuzul a avut loc, chiar daca in prezent nu mai exista violenta.

La nivel emotional, persoanele care au suferit un abuz simt frica, furie, frustrare, confuzie, au modificari la nivelul stimei de sine si al increderii in sine, se invinovatesc si nu pot accepta ceea ce li s-a intamplat.

De asemenea, abuzul poate provoca o tulburare de stres post-traumatic si poate duce la anxietate sau depresie, insotite de simptome precum: frica exagerata, insomnii, iritabilitate crescuta, pierderea atentiei si a concentrarii, lipsa dorintei de intimitate.

Efectele abuzului se pot observa si la nivelul nevoilor fundamentale ale unei persoane, dar si la nivelul nevoii de a trai alaturi de ceilalti. Cei in cauza nu se mai simt in siguranta in propria locuinta, isi pierd increderea in sine si in lume, nu-si mai regasesc sensul personal al vietii, iar sistemul de valori sufera modificari.

Cumva legat de sistemul fiziologic pot exista simptome somatice, unde efectele trairilor interioare creeaza simptome fiziologice. Pot aparea durerile de cap, stomacale, diverse iritatii pe piele, ce marcheaza pe corpul nostru semnalmentele emotionale pe care le resimtim pe interior.

Modificari se petrec si in sistemul relational atunci cand victimele unui abuz refuza prezenta celorlalti, nu-si mai accepta familia sau prietenii, aleg sa se izoleze si sa nu mai comunice.

Cum reactionam cand o persoana a fost abuzata?

Adesea, cand in jurul nostru exista persoane abuzate, avem numeroase ganduri si trecem prin diverse stari emotionale. Ne putem simti neputinciosi, avem sentimente de vinovatie, suntem tristi sau furiosi.

Pe de alta parte, suntem intr-o pozitie foarte neclara, deoarece victimele unor astfel de situatii au reactii diverse: isi pot dori sa discute despre experienta traumatica sau pot prefera sa nu o faca; isi doresc sa primeasca sprijin sau nu doresc pe nimeni in preajma lor.

Ce putem face?

Sa oferim sprijin, in special emotional, si sa fim prezenti. Nu este necesar sa oferim sfaturi, sa generam solutii sau sa incercam sa reducem simptomele, ci doar sa fim acolo.

Sa ne informam cu privire la trauma suferita si la procesul de vindecare, cautand chiar si ajutor de specialitate atunci cand simtim ca situatia este iesita de sub control.

Sa ascultam si sa ajutam persoana traumatizata sa se descarce si sa elimine emotiile negative. Lasati timp persoanei din fata voastra, intelegeti emotiile si reactiile acesteia, fara a avea tendinta de a maximiza sau minimaliza situatia.

Am putea sa evitam judecatile de valoare si sa ne exprimam onest fata de ceea ce simtim noi doar atunci cand persoana o cere. Acest sprijin se poate manifesta la nivel verbal sau comportamental, avand insa grija sa fim rezervati fata de contactul fizic, pentru ca putem fi perceputi ca agresivi.

Este foarte bine sa fim incarcati cu multa rabdare si sa-l respectam pe celalalt, sa-i respectam timpul si spatiul de care are nevoie. Este important sa stie ca suntem disponibili in a oferi ajutor si ca putem oferi sustinerea necesara pentru ca cel afectat sa se vindece.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Despre abuzuri si victimele lor, #cum recunosti abuz, #traume abuz, #semnalmente abuz, #victime abuz comportament, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi