Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Identitatea sexuala a barbatului si femeii in cuplu

Marti, 21 Iulie 2015, ora 14:58
12990 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Identitatea sexuala a barbatului si femeii in cuplu
Foto: Arhiva personala

Este o realitate faptul ca tot mai des cuplul modern vorbeste despre importanta psihologica a sexualitatii pentru functionarea viabila a relatiilor din interiorul cuplului. Sexualitatea, ca si termen general, este o actiune reciproca de manifestare a sentimentelor, senzatiilor, valorilor personale, printr-o comunicare corporala si emotionala.

Cat de mult constientizam importanta sexualitatii in autocunoastere si cunoasterea celuilalt, in descoperirea si confirmarea propriului sine, in identificarea propriei identitati psihosociale insotita de rolul feminin sau masculin asumat?

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cele cinci etape ale oricarui cuplu

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa ne indepartam putin de rolul instinctual al sexualitatii, de manifestarea pulsiunilor sexuale si sa ne indreaptam catre activarea unei identitati formate de-a lungul timpului si manifestate prin doua personalitati care se cauta pe sine in fiecare intalnire cu celalalt, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Cum se formeaza identitatea psihosexuala?

La doar 3 luni de la evolutia intrauterina este conferita identitatea de gen prin sexul biologic ce a fost determinat din punct de vedere genetic si hormonal, identitate ce nu poate fi controlata ca o optiune personala a copilului sau a parintilor, care uneori isi doresc ca viitorul lor copil sa fie un baietel sau o fetita. Dupa nastere, din punct de vedere social, copilul devine recunoscut ca apartinand unuia dintre cele 2 sexe.

Constiinta personala a identitatii sexuale se construieste insa treptat si diferit de la o persoana la alta, ca un proces de socializare sexuala, mai intai in relatiile din cadrul familiei, cu parintii si ceilalti membri, iar mai tarziu in primele relatii erotice, fara un act sexual in sine neaparat.

E momentul in care se formeaza identitatea psihosexuala recunoscuta si acceptata de noi insine, care este insotita de o anumita tipologie comportamentala in ceea ce priveste dezvoltarea, identificarea, orientarea si apartenenta la un anumit sex.

Oricat de simplu ar parea formarea identitatii psihosexuale, ea necesita un proces complex, de lunga durata, care se poate confrunta cu anumite dificultati si care face parte din identitatea totala de sine a unei persoane. Toate dificultatile, toate lipsurile informationale, toate esecurile de pe parcurs, nerezolvate, pot afecta viata de cuplu ca si piese lipsa din dezvoltarea personala transpusa in relatie.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intimitatea in doi

Astfel, cu factori biologici, hormonali, legali (prin declararea genului de apartenenta), de statut social si, nu in ultimul rand, psihologici, identitatea tinde sa se creeze mai intai la nivel corporal, incepand formarea cu varsta de 2 ani si se desavarseste la pubertate, moment in care se formuleaza constiinta identitatii nu doar corporale, ci si psihosociale.

Aceasta este modelata mai apoi de factorii educationali, sociali si culturali, in perioada urmatoare, a adolescentei, capatand diverse valente. Poate lua forma unei identitati pozitive (acceptare de sine, dezvoltare optima a intimitatii), negative (respingere, imagine de sine negativa, intrainare sociala), incerta (criza de identitate manifestata prin anxietate sau acte de agresivitate sau autoagresivitate).

Cum aducem aceste identitati atat de sinuos create in relatiile noastre? Bagajele informationale sunt etrem de importante pentru toate transformarile, de la inceput pana la "produsul final", pregatit sa-l intalneasca pe celalalt. Daca ne raportam la relatiile de cuplu, putem vorbi despre feminitate si masculinitate ca si asumari ale pozitiilor si sex-rolurilor dobandite.

Avand in vedere complexitatea noastra umana, in cuplu nu se intalnesc un barbat si o femeie, o entitate masculina sau feminina, ci adevarate identitati ce necesita autocunoastere si intercunoastere, pentru a putea transfera cat mai multe informatii despre propriul sine din plan mental in cel al activitatii.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Tu cum iubesti? Tipologiile indragostitilor

Dorinta sexuala si functionarea relatiilor intime tin cont de modalitatea de percepere personala, dar si a potentialului partener, iar sexualitatea ocupa un loc important din prisma rolului sau in confirmarea rolurilor de sex, cu radacini adanci la nivel psihologic. Neacceptarea identitatii psihosexuale sau inhibarea sa aduce cu sine esecuri si neimpliniri in viata sexuala.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Identitatea sexuala in cuplu, #identitate sexuala femeie barbat cuplu, #asumare rol femeie cuplu, #asumare rol barbat cuplu, #roluri relatie barbat femeie, #psihoterapeut Alexandra Demian cuplu, #psihologie cuplu Alexandra Demian , #psihologi
Comentarii
Poza Melody_Gardot
Melody_Gardot
rank 5