Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Ce ne tradeaza imaginea de sine

Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:23
7202 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Ce ne tradeaza imaginea de sine
Foto: Arhiva personala

Imaginea de sine, alaturi de stima de sine si idealul de sine reprezinta un element important prin care noi ne definim conceptia despre noi insine.

Imaginea de sine se refera la modul in care ne vedem, este o imagine mentala pe care o avem despre noi insine - sunt inalt/scund, slab/gras, talentat, frumos/urat, inteligent. Modul in care evaluam aceste caracteristici, daca sunt avantajoase sau nu, ne formeaza stima de sine, care reprezinta parerea noastra despre cat de valorosi suntem. Idealul de sine se refera la cum dorim noi sa fim, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Conceptele despre sine se formeaza in copilarie, prin concluziile pe care le tragem in urma experientelor pe care le avem sau prin ceea ce considera a fi valori parintii, prietenii, profesorii si comunitatea. Acestea se pot modifica in timp, fac parte dintr-un proces dinamic de dezvoltare, pentru ca in permanenta ne evaluam in ceea ce priveste felul in care aratam, ce relatii sociale reusim sa dezvoltam, daca suntem sau nu performanti.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce aleg unii izolarea - Socializarea se invata?

Imaginea de sine poate fi pozitiva sau negativa si poate fi conforma sau nu cu realitatea, pentru ca se intampla sa subevaluam sau sa supraevaluam anumite trasaturi. Aceste discrepante sau necongruente se reflecta in comportamentele fata de noi si fata de altii si le vom constientiza fiind atenti la cum ne simtim.

Diferente intre cum ne vedem si cum ne vad altii

Daca avem o imagine de sine pozitiva si apropiata de realitate, vom avea un sentiment de bine in ceea ce facem, iar feedback-ul primit de la ceilalti va fi, de asemenea, pozitiv. Daca traim emotii ca tristetea, inadecvarea, vina, furia, daca avem tendinta sa ne izolam, inseamna ca exista o discrepanta - fie avem o imagine de sine pozitiva, dar este supraevaluata in raport cu realitatea, fie avem o imagine de sine negativa, subevaluata in raport cu realitatea.

Daca avem o imagine de sine negativa, este important sa ii acordam atentie si sa incercam sa ne-o imbunatatim, ca sa putem dezvolta relatii sanatoase cu noi si cu ceilalti. Din pacate, nu o putem ascunde sau simula, pentru ca este cel mai usor "de citit" daca acordam atentie limbajului non-verbal - postura, gesturi, tonul vocii, privitul in ochi.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Adevarul despre persoanele hipersensibile

Ceea ce credem despre noi transmitem la nivel inconstient celorlati pentru ca, de fapt, comunicam 70% prin limbaj non-verbal. In postura se reflecta modul in care ne tinem in principal umerii si capul - ii tinem drepti sau aplecati in fata, incrucisam mainile sau picioarele cand vorbim, pozitia coloanei vertebrale, a corpului in ansamblu (tensionat/relaxat, armonios sau nu) ne va spune daca suntem sau nu multumiti cu ceea ce credem despre noi.

Gesturile sunt un alt element important al limbajului non-verbal - sunt expresive sau estompate, sunt foarte accentuate sau prea putin vizibile, avem diverse ticuri, sunt tensionate sau relaxate.

Tonul vocii este un alt indicator - este ascutit sau cu un volum foarte scazut, vorbim prea repede sau prea monoton, modul in care intonam cuvintele sau frazele, pauzele pe care le facem. Privitul in ochi sau evitarea ne spune foarte multe despre cel din fata noastra: in ce stare emotionala este, cat de mult este implicat, daca ne asculta sau nu.

Cum ne putem imbunatati imaginea despre noi

Un prim pas pe care il putem face pentru a imbunatati imaginea despre sine ar fi sa identificam in copilarie toate "etichetele" de care ne amintim despre ceea ce suntem sau nu suntem, despre ceea ce ar trebui sa fim. Sa le reevaluam, astfel incat sa decidem in mod constient ce pastram si la ce renuntam, daca sunt adevarate sau nu rezonam cu ele.

Sa analizam atent ceea ce credem ca suntem si ceea ce credem ca vrem sa fim, raspunzand la cat mai multe intrebari "de ce cred asta", "de ce vreau asta", "de ce este asta importanta pentru mine".

Trebuie sa ne gandim intotdeauna si la "avantajul din dezavantaj" - care este partea pozitiva dintr-o evaluare negativa sau cand o evaluare pozitiva devine un dezavantaj - pentru a ne largi perceptiile prin luarea in considerare a cat mai multor aspecte.

Si, mai ales, sa nu ne comparam cu altii sau sa ne criticam, sa luam in considerare faptul ca suntem unici si avem nevoie doar sa mergem mai departe, sa ne imbunatatim si sa crestem.

Pentru mai multe informatii apelati la un specialist.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ce ne tradeaza imaginea de sine, #imagine sine proasta sfaturi, #parere proasta proprie persoana psiholog, #psihoterapeut stima stine, #psihoterapeut Mihaela Oancea , #psihologi