Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Despre timiditate

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 10:50
7915 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Despre timiditate
Foto: Arhiva personala

Cu totii avem, uneori, o doza de timiditate in diverse situatii care implica interactiune si contact social, mai ales in situatiile noi, cu care nu ne-am mai confruntat.

Ce ne "spune" acesta timiditate?

Pe scurt, timiditatea ne "spune" intr-o prima etapa ca este probabil sa nu ne descurcam, ca este posibil sa facem greseli, ca nu stim ce sa spunem sau cum sa ne comportam.

Pentru a depasi aceasta situatie fireasca am avea nevoie doar de putin curaj. Numai ca, ceea ce ne face sa fim astfel, de fapt, sunt consecintele greselilor pe care le-am putea face, adica teama de a nu fi criticati, judecati sau respinsi.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Adevarul despre persoanele hipersensibile

De obicei, persoanele timide isi doresc sa construiasca relatii sociale, vor sa fie sociabile, sa intre in contact cu ceilalti. Se afla astfel in situatia de a-si dori sa actioneze, dar nu fac nimic, pentru ca le e teama, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Timiditatea este o emotie care se refera la relatiile sociale, atunci cand intram in contact cu altii, in special in situtiile noi, nefamiliare. Simtim de asemenea rusine, intimidare, o anxietate sociala. Cauza este lipsa increderii in sine, in capacitatea de a forma relatii noi, in nesiguranta ca vom gasi solutii bune de contact social, ca vom sti ce sa spunem in anumite situatii.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Cum ne afecteaza singuratatea

Persoanele cu aceasta caracteristica "stiu" despre ele ca nu sunt "adecvate". Cauzele unor astfel de convingeri isi au radacinile in intamplari nefavorabile din copilarie sau chiar ar putea fi preluate, invatate de la parinti sau alte persoane foarte apropiate care au fost timide si au avut, in consecinta, un comportament social retinut.

In doze ponderate, aceasta trasatura ne poate ajuta, pentru ca suntem mai rezervati, mai precauti, mai atenti. Insa exista si cazuri in care ea se manifesta foarte intens si devine un inhibator in relatiile sociale din viata de zi cu zi.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Ce spune greutatea despre psihic

In cazul timiditatii excesive, simtim cum inima ne bate cu putere, transpiram, simtim "un nod in gat", un usor tremur ne cuprinde intreg corpul. Sunt reactii firesti pe care corpul nostru le cunoaste foarte bine: este o reactie normala atunci cand ne e teama.

Ce este de facut?

Nu este obligatoriu ca persoanele timide sa aiba aceasta stare fata de fata de oricine si oricand. Sunt situatii carora le fac fata, mai ales cu rudele, prietenii sau persoanele apropiate.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Cum se manifesta depresia

Un prim pas pentru a depasi acaesta stare ar fi sa incercam sa ne privim comportamentul in mod constient, atat in situatiile in care ne simtim siguri, cat si in cele dificile. Pasul urmator este sa ne analizam calitatile si puterile care ne fac sa facem fata cand ne simtim siguri si sa incepem incet sa le folosim in mod deliberat si constient si in situatiile mai putin confortabile. Apoi sa ne analizam rezultatele si reactiile, punand neaparat accentul pe ceea ce a mers bine, pe ceea ce ne multumeste.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Despre ingrijorari exagerate

Dupa o perioada, cand devenim mai increzatori, putem introduce elemente noi, putem incerca noi reactii pe care sa le analizam apoi pozitiv. In timp, ne vom simti suficient de siguri si de indrazneti sa analizam si aspectele negative si sa le imbunatatim.

Si nu in ultimul rand, mai ales, sa exersam sa privim in ochi persoanele cu care intram in contact si sa fim curajosi.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Despre timiditate, #timiditate excesiva psiholog, #psihoterapeut Mihaela Oancea, #timiditate psiholog Mihaela Oancea, #cauze timiditate psiholog , #psihologi