Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Gelozia in cuplu - Cum procedezi

Miercuri, 13 August 2014, ora 18:51
25642 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Gelozia in cuplu - Cum procedezi
Foto: Arhiva personala

Gelozia in cuplu este, in esenta, teama de o infidelitate probabila si se formeaza pe fondul neincrederii in sine si insecuritatii unuia dintre parteneri.

Persoanele care sunt geloase dau o foarte mare importanta si semnificatie relatiei de cuplu si le este foarte teama sa nu o piarda. Unele teorii spun ca gelozia este de fapt oglinda propriei tendinte de infidelitate.

Concret, atunci cand noi suntem incercati de ideea de a fi infideli, incepem sa proiectam pe persoana de langa noi aceasta infidelitate, incepem sa credem ca si aceasta ar putea simti acest lucru, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce aleg unii izolarea - Socializarea se invata?

Gelozia in cuplu este un abuz

Gelozia in cuplu este un abuz, o agresiune la adresa celuilalt, provoacand tensiune si nefericire. Partenerul se poate simti jignit, ranit, controlat si poate raspunde la randul sau prin agresivitate sau evitare.

Persoana geloasa pune intrebari legate de programul zilnic intr-un mod foarte amanuntit, incearca sa cotroleze, pune aceeasi intrebare sub diverse forme, cautand detalii care ar putea incrimina sau l-ar putea face pe celalalt sa adminta "adevarul". Cauta in haine, in mesajele de email sau telefonul mobil, isi urmareste partenerul pe strada sau chiar poate angaja un detectiv.

Persoanelelor geloase li se pare ca infidelitatea este o durere foarte mare, careia insa se simt de multe ori pregatite sa-i faca fata si, cu cat o demonstreaza mai repede, cu atat mai bine. Sunt pregatite pentru ea si pot scapa in sfarsit de "durerea" incertitudinii si a nesigurantei, care sunt mult mai dificil de suportat.

Este ca si cum, daca stii de ce boala suferi, poti mai usor sa te tratezi decat daca nu stii cu certitudine daca esti bolnav sau nu.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Adevarul despre persoanele hipersensibile

Persoana care nu este geloasa va incerca sa se justifice, sa aduca argumente care sa ii sustina nevinovatia, va da vina pe partener, considerandu-l bolnav sau nebun cand actioneaza in acest fel.

Insa, atunci cand este vorba de o relatie, atunci cand apar dificultati, ambii parteneri sunt cu siguranta responsabili, pentru ca si partenerul banuit are un comportament care stimuleaza in celalalt teama de infidelitate: poate ca este implicat mai putin in relatie, poate acorda mai multa atentie prietenilor sau serviciului, poate ca este mai receptiv la a comunica, a se sfatui cu altii decat cu partenerul.

De multe ori neintelegerile aparute in comunicare sau lipsa comunicarii pot alimenta gelozia unuia dintre parteneri.

Adesea, gelozia in cuplu apare atunci cand persoana care este geloasa s-a mai confruntat in trecut cu infidelitati, fie cu alti parteneri, fie in familia sa, unde a fost martor al durerii pe care o poate provoca infidelitatea. Poate a trait alaturi de parintii sai pierderile afective, de echilibru si de armonie din familie.

Gelozia apare pe fondul neincrederii in propria persoana

De asemenea, gelozia apare pe fondul unei imagini de sine scazuta sau a unei relatii de dependenta financiara sau afectiva.

In situatia de gelozie, cu cat incercam sa ne aparam sau sa ne justificam, cu atat il vom incuraja pe partener sa caute si mai multe dovezi, sa fie si mai suspicios, pentru ca situatia devine si mai provocatoare, spre a-si dovedi ca are dreptate.

De aceea, este important sa incercam sa intelegem impreuna cauzele geloziei, ce gesturi, atitudini, comportamente incurajeaza suspiciunile, sa manifestam compasiune fara sa judecam sau sa fim defensivi. Avem nevoie sa ajutam partenerul gelos sa se simta in siguranta in relatie si sa simta ca are incredere.

De asemenea, este recomandat ca persoana care este geloasa sa isi imbunatateasca increderea in sine, sa isi clarifice nevoile si asteptarile pe care le are in relatia de cuplu si, mai ales, sa inteleaga motivele propriei gelozii (daca partenerul face ceva anume sau daca tine de istoria persoanala), sa fie independenta financiar si social.

Pentru o relatie de cuplu sanatoasa, este important sa ne ascultam unul pe altul, sa imbunatatim relatiile intime si sa ne imbunatatim intelegerea reciproca.

Pentru mai multe informatii apelati la un specialist.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Gelozia in cuplu, #gelozie cauze, #gelozie tratament psiholog, #gelozie cuplu vindecare, #psihoterapeut Mihaela Oancea, #gelozie psiholog Mihaela Oancea , #psihologi