Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea- Relatiile de dependenta

Marti, 02 Iulie 2013, ora 13:08
4943 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea- Relatiile de dependenta

Omul este o fiinta sociala. Ca sa se dezvolte si sa creasca are nevoie de familie, de comunitate. Dar care este limita?

De cand ne nastem suntem dependenti de parinti. Avem nevoie de ei ca sa ne satisfaca nevoile primare de hrana, adapost si siguranta. Insa, tendinta noastra naturala este de a deveni independenti, sa ne satisfacem singuri cand vrem si cum vrem aceste nevoi. Vrem sa crestem. Vrem si noi sa fim ca ei, sa putem. A ne simti capabili este una dintre cele mai importante nevoi umane.

Dependenta inseamna starea de a fi conditionat de ceva, de a te subordona a ceva sau cuiva.

Ce inseamna sa fii dependent de o alta persoana

Cei dependenti de o alta persoana nu accepta ca au crescut, cred despre sine ca sunt incapabili, ca nu pot, ca nu stiu sa-si satisfaca propriile nevoi si dorinte, nu-si asuma raspuneri pentru ca nu cred ca sunt in stare, nu iau decizii pentru ca stiu ca hotararile lor nu sunt bune, nu actioneza pentru ca au convingerea din start ca vor gresi, se simt incapabili sa functioneze adecvat fara ajutorul altora.

In plus, fac adesea pe plac altora, nu stiu sa-si exprime dezacordul pentru lucruri pe care le considera eronate, pentru ca le e teama sa nu piarda ajutorul celorlalti, se simt confortabil daca sunt supervizati si aprobati si se supun cerintelor altora, chiar daca li se par absurde.

Cei dependenti accepta ca alte persoane semnificative din viata lor sa faca aceste lucruri pentru ei: sa ia initiativa, sa decida ce serviciu sa-si aleaga sau care le sunt prietenii, cauta superprotectie si chiar dominare, sunt persoane modeste si docile.

In cazul in care o relatie se termina, isi vor cauta rapid o alta, pentru ca au impresia ca sunt incapabili sa functioneze daca nu sunt atasati de cineva, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Nu ne nastem asa - Cum dobandim acest comportament

Cauzele dependentei de o alta persoana reprezinta un complex de factori ce tin in principal de modul in care copilul a interactionat cu familia si cu mediul in perioada de dezvoltare.

De exemplu, un copil foarte rasfatat, caruia parintii i-au dat sa manance, i-au asezat masa, i-au pregatit hainele, faceau curat, adica faceau in locul lui tot ceea ce ar fi putut face si singur, fara ca el sa aiba vreo responsabilitate, cum ar putea sa invete ca este in stare, ca e capabil?

Un alt exemplu: un copil care este criticat pentru orice actiune sau i se atrage atentia ca greseste tot timpul. Cum mai poate el invata ca e capabil, ce l-ar mai motiva sa indrazneasca, sa incerce sau sa faca?

Astfel de copii pot deveni persoane dependente de cei din jur. Mai mult, este posibil ca ei sa nu-si paraseasca niciodata parintii, sa devina adulti, pentru ca vor sti ca singuri nu vor supravietui. Vor ramane vesnic copii.

Sau, daca pleaca din casa parinteasca, de cele mai multe ori, devin victime in relatii de abuz. Teama lor cea mai mare este de a nu fi abandonati sau separati de persoane semnificative din viata lor.

Persoanele dependente au nevoie sa exerseze lucruri pas cu pas si sa invete ca pot, sa inteleaga ca sunt in stare, pentru ca toti tindem spre independenta - a fi capabili sa ne satisfacem cat mai mult propriile nevoi si dorinte si spre interdependenta - relatii de ajutor reciproc.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Relatiile de dependenta, #dependenta partener semne, #Mihaela Oancea psihoterapeut, #vindecare dependenta partener, #relatii dependenta psihologie , #psihologi