Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Specializarile psihologilor - Cine-ti da avizul pentru permisul de conducere

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 17:47
5931 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Specializarile psihologilor - Cine-ti da avizul pentru permisul de conducere
Foto: Arhiva personala

Pe langa competentele de psiholog clinician si psihoterapeut, psihologii mai au si alte specializari.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Specializarile psihologului - cui te adresezi

O astfel de specializare este pe psihologia muncii si organizationala. Acesti psihologi au comptente in ceea ce priveste evaluarea si dezvoltarea activitatii de munca a oamenilor, explica psihoterapeutul Mihaela Oancea pentru Ziare.com.

In principal, acestia evalueaza din punct de vedere psihologic si comportamental indivizii (individual sau in grup), realizeaza diagnoza diferentelor la nivel individual din punct de vedere al abilitatilor, personalitatii, fac evaluari ale oganizatiilor, analizeaza variabilele contextuale critice pentru viata psihica sau comportamentelor persoanelor la locul de munca, dezvolta strategii profesionale.

Tot ei desfasoara activitati ce au ca scop dezvoltarea profesionala continua, evalueaza si propun solutii pentru a imbunatati relatiile profesionale, realizeaza proiecte si planuri coerente pentru a implementa anumite interventii, evalueaza si propun solutii pentru a imbunatati si optimiza performanta la locul de munca, selecteaza si recruteaza personal, evalueaza aptitudini, deprinderi si competente.

In general, activitatile unui astfel de psiholog sunt legate de subiecte ca: sarcini de lucru, performanta, oboseala, efort, stres ocupational, proiectarea sarcinilor si posturilor, mediul de munca, relatia intre indivizi la munca, dar si intre indivizi si organizatie, cultura organizationala, diagnoza organizationala, climat, schimbari in organizatii, satisfactia muncii.

Psihologia transporturilor, o alta specializare, se refera la ceea ce este specific activitatii de transport, respectiv cerintele psihologice necesare desfasurarii unei activitati ce are legatura cu transportul si metodele de evaluare ale acestora - teste de aptitudini cognitive si psihomotorii, teste sau chestionare de personalitate.

Un psiholog specializat in psihologia transporturilor va evalua starea subiectiv-emotionala, cognitiva, comportamentala, psihofiziologica, va face evaluarea simpla a personalitatii si a mecanismelor de coping (adaptare sau defensive), va evalua contextul familial, profesional, social, economic in care se manifesta problemele psihologice.

Acesta va elibera avize care sa ateste rezultatele obtinute in urma testarilor (de exemplu acel aviz psihologic necesar pentru a putea obtine permisul de conducere).

Mai mult, el poate realiza programe educationale de conduita preventiva, defensiva in ceea ce priveste conducerea auto, comportament echilibrat in trafic, prevenirea riscurilor profesionale, accidentelor.

Psihologia educationala se refera la psihologia educationala, consilierea scolara, consilierea vocationala si psihopedagogie speciala.

Cel care practica psihologie educationala se numeste psiholog scolar. Aceste specializari se refera la evaluarea si diagnoza copiilor, tinerilor, membrilor familiei si cadrelor didactice - preuniversitare si universitare, consiliere si interventie educationala in institutii, organizatii si comunitate, consultanta si cercetare.

Un psiholog scolar este cel care:

- evalueaza dezvoltarea cognitiva, afectiva si psiho-sociala a copiilor si tinerilor la nivel individual sau de grup;

- poate face consiliere scolara care se refera la folosirea unor metode si tehnici de formare si educare a unor deprinderi si atitudini ce contribuie la a invata persoana cum sa se integreze eficient in viata comunitara, ce conduite si atitudini sa adopte, aplica metode si tehnici de dezvoltare si optimizare personala a copiilor si tinerilor;

- face consiliere vocationala - aplica metode si tehnici de identificare a aptitudinilor, valorilor si intereselor profesionale si formeaza capacitati de a lua decizii privind cariera sau de integrare pe piata muncii;

- in functie de treapta de specializare, poate realiza si interventii psihologice primare, secundare sau tertiare;

- poate face si servicii de consiliere psihoeducationala a copiilor si tinerilor aflati in situatii de criza familiala, de inadaptare scolara, sociala, esec scolar, abandon scolar, absenteism si a celor cu tulburari de comportament si disciplina; a parintilor, cu privire la importanta climatului familial pentru dezvoltarea optima a copiilor si tinerilor, optimizarea relatiilor dintre familie si scoala; precum si a cadrelor didactice.

De asemenea, psihologul mai poate avea specializare in psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale. Aceasta are ca scop examinarea psihologica in vederea evaluarii si determinarii compatibilitatilor dintre capacitatile intelectuale, abilitatile psihice generale, structura de personalitate si cerintele specifice posesorului si utilizatorului de armament si munitie.

Evaluarile se fac anual pentru personalul angajat in sectorul privat care poarta armament si munitie, se fac conform reglementarilor in vigoare pentru cei angajat in structurile cu atributii in domeniul securitatii nationale si se fac o data la cinci ani pentru persoane particulare care detin permis de arma.

In cadrul acestor testari se evalueaza potentialul aptitudinal general (in care se considera admis nivel intelectual peste nota standard NS ≥ 4 sau coeficientul de inteligenta IQ ≥ 90), potential aptitudinal special (viteza, randament, timp de reactie, eficienta, precizie etc. note standard cel putin de nivel mediu) si evaluarea structurii de personalitate. La final se emite un aviz de tipul: APT PSIHOLOGIC sau INAPT PSIHOLOGIC pentru scopul vizat.

Ce este consilierea?

Consilierea este actiunea prin care se sugereaza modul de a proceda sau comportamentul care trebuie adoptat intr-o anumita situatie. Consilierea ajuta indivizii normali pentru a depasi obstacolele aparute in calea dezvoltarii personalitatii lor. Consilierea poate fi: scolara, vocationala, maritala etc.

Care este diferenta intre consiliere si pshihoterapie?

Consilierea se ocupa de probleme orientate spre realitate, spre situatia externa prezenta si are scopul de a ajuta persoana sa ia decizii, sa faca cea mai buna alegere dintre alternativele pe care le are. Consilierea nu are ca scop schimbarea persoanei, ci doar sa o invete sa utilizeze optim anumite resurse pentru a putea face fata vietii. Se adreseaza partii cognitive, constiente.

Psihoterapia este un proces profund si complex, care se ocupa de probleme intrapersonale ale individului, de conflictele interne, de atitudini si de starile emotionale, urmareste remedierea unor tulburari, traume si poate duce la restructurari majore ale personalitatii. In special psihoterapia lucreaza cu partea inconstienta a psihicului, irationala, si are ca scop constientizarea factorilor perturbatori si schimbarea acestora.

Mai multe informatii despre specializarile psihologilor, despre codul deontologic si alte aspecte legate de profesia de psiholog sunt publice pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania, institutie acreditata cu atestarea acestei profesii.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Specializarile psihologilor, #psihologi specializari, #psiholog eliberare aviz permis de conducere, #psiholog scolar, #psihoterapeut Mihaela Oancea , #psihologi