Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Terapia pentru cuplu

Marti, 27 August 2013, ora 20:34
3403 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Terapia pentru cuplu
Foto: Arhiva personala

Cu totii pornim in viata dorindu-ne pe cineva de care sa ne indragostim, sa ne simtim atrasi, care sa ne inteleaga si caruia sa ii pese de noi, sa fim in siguranta, sa formam un cuplu. Ne dorim ca acest lucru sa se intample pentru totdeauna.

Cand e necesara terapia

Toti avem un ideal despre relatia de cuplu, avem o parere deja formata. Stim cum vrem sa arate alesul/aleasa, cum sa fie in intimitate, cum sa se comporte, ce ne place si ce nu ne place, avem nevoi si dorinte despre care vrem sau credem ca ne vor fi indeplinite.

In realitate insa, partenerul pe care ni-l alegem nu are cum sa fie identic cu ceea ce ne dorim. Fiecare are valori asemanatoare cu ale altora, dar si diferite, convingeri proprii despre ceea ce vrea sa fie si despre ceea ce nu vrea sa fie o relatie de cuplu, perceptie proprie asupra lucrurilor, un continut diferit al rolurilor pe care cei doi parteneri le au, o istorie personala a relatiilor anterioare, explica psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Mai mult, in viata fiecaruia dintre noi apar evenimente neasteptate, provocari, schimbari, conflicte - traume, accidente, schimbarea serviciului, mutarea in alt oras, casatoria, a deveni parinti, imbolnaviri, etc.

Toate acestea necesita analize, regandiri, ajustari. In astfel de situatii, unele cupluri se adapteaza. Altele insa simt ca ceea ce parea odata sigur se fisureaza, se strica sau chiar e pe cale sa se distruga. Apar sentimente ca dezamagirea, frica, furia, dezgustul si incetul cu incetul speranta pe care o aveam la inceput dispare. Intr-o astfel de situatie este recomandat sa se apeleze la un specialist.

La ce ajuta psihoterapia si consilierea

In consilierea sau psihoterapia pentru cuplu, cei doi parteneri sunt ghidati spre a analiza, a explora situatia in care se afla, a descoperi blocajele inconstiente, a gasi noi directii si strategii pentru buna functionare a relatiei. Cu cat problemele sunt constientizate mai devreme, cu atat se rezolva mai usor.

In general, consilierea si psihoterapia pentru cuplu se focuseaza pe relatia dintre cei doi, pe modele de comunicare, pe comportament si pe perceptiile despre cuplu pe care fiecare dintre ei le are. Partenerii vor fi ghidati in a intelege clar ce se intampla intre ei, sa faca acele alegeri pe care chiar si le doresc, sa ia decizii dupa o profunda cunoastere a situatiilor si a alternativelor.

Consilierea sau psihoterapia pentru cuplu este o cale grea, dar intotdeauna cu un rezultat de durata, cu implicatii profunde si complexe - este imbunatatita relatia de cuplu, iar cei doi parteneri se dezvolta personal.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#terapia pentru cuplu, #probleme cuplu consiliere, #dificultati cuplu psiholog, #probleme cuplu Mihaela Oancea psihoterapeut, #psiholog terapie cuplu , #psihologi