Rutina nu e neaparat rea. Uite de ce iti face bine si cand incepe sa fie o problema

Duminica, 19 August 2018, ora 07:27
8646 citiri
Rutina nu e neaparat rea. Uite de ce iti face bine si cand incepe sa fie o problema
Foto: Arhiva Pixabay

Se spune ca fostul presedinte american, Barack Obama, avea un dressing plin de costume identice. Te-ai putea intreba de ce, din moment ce si-ar fi putut permite orice. O explicatie ar fi aceea ca nu avea de ce sa-si bata capul cu astfel de decizii, din moment ce multe altele erau mai importante.

Si aici incepe discutia despre rutina. Toti stim ce inseamna rutina, dar fiecare in felul lui. In general, pe toti ne ajuta sa facem fata valului continuu de decizii pe care trebuie sa le luam zilnic. Insa rutina poate deveni o inchisoare, dusa la extrem, cel putin unele cazuri, arata Science Alert. Cum ajungem, prin urmare, la un echilibru?

Rutina e buna

Oamenii de stiinta au aratat, nu o data, ca rutina e buna. E linistitor aproape faptul ca ne trezim la aceeasi ora zi de zi, ca mancam cam acelasi lucru la micul dejun, ca mergem la acelasi loc de munca, cu acelasi mijloc de transport, pe aceeasi ruta, ca intalnim aceiasi oameni si ca avem aproximativ aceleasi sarcini.

Practic, lista deciziilor pe care le avem de luat se micsoreaza mult, ajutandu-ne sa ne simtim in control.

Sau nu?

Insa exista si o parte intunecata a rutinei. Prea multa ne blocheaza in niste tipare rigide de gandire si comportament, din care, la un moment dat, nu mai avem sanse de scapare. Si merita amintite aici afectiuni clinice care au fix aceste caracteristici, cum ar fi tulburarea obsesiv compulsiva. In general, nu se ajunge aici, dar exista alt pericol: plictiseala extrema.

Cei mai multi dintre noi suntem multumiti sa mancam acelasi lucru sau sa alegem dintr-o gama mica micul dejun - pastrandu-ne resursele pentru deciziile care vor urma pe parcursul zilei. Totusi, seara, odata ziua incheiata si deciziile luate, putini am alege acelasi lucru la cina, au aratat studiile.

Avem nevoie sa mentinem un echilibru intre rutina si varietate, dar acesta depinde mult de tipul de personalitate al fiecaruia si de factorii sociali. Exista oameni care isi rateaza sansele de a explora lumea din cauza inflexibilitatii, data de obiceiurile la care se raporteaza mereu, si exista cei care resping rutina de orice fel si apoi fac eforturi pentru a contracara haosul rezultat.

Trebuie sa stabilim din start cata varietate ne dorim in viata noastra. Intr-un experiment considerat deja clasic, participantilor li s-a cerut sa-si planuiasca alimentele pe care vor sa le consume pe o saptamana in avans. Cei mai multi au mers atunci pe varianta varietatii, alegand un iaurt cu alta aroma, zilnic.

Insa cand au fost pusi sa aleaga in acea zi ce vor sa manance la micul dejun, au ales, de obicei, acelasi lucru - iaurtul cu aroma favorita.

Mai apasatoare pentru unii

Studiul a mai aratat un aspect interesant: oamenii care sunt stramtorati din punct de vedere financiar, cu prea putin control asupra vietii lor, tind sa aleaga varietatea. Autorii studiului sunt de parere ca varietatea, in ceea ce priveste alegerea tipului de iaurt, e o incercare de a compensa lipsa controlului in alte aspecte ale vietii lor.

Cercetatorii mai spun ca, daca detinem controlul asupra vietii noastre, rutina e mai putin apasatoare. Si, intr-adevar, atunci cand rutina noastra nu e genul de alegere pe care am fi facut-o liber, ci ne e cumva impusa de circumstante, vom incerca sa evadam cand vom avea ocazia.

Tu esti arbitrul

Pe de alta parte, insa, a te impotrivi rutinei e ca si cum te-ai impotrivi simplului automatism de a respira. Viata e o impletire intre repetitie si noutate. Important, spun cercetatorii, e sa alegi ce sa incadrezi la capitolul rutina.

Revenind la Obama, e important sa alegem ce resurse mentale alocam anumitor activitati, lasandu-le pe restul pe seama rutinei. Asa am putea obtine, in teorie, o viata mai interesanta si mai variata, dupa cum explica profesorul Nick Chater, de la Warwick Business School, din cadrul University of Warwick.

Citeste si Exista un truc prin care poti face experientele placute altadata sa redevina asa. E atat de simplu!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#rutina studii, #rutina varietate studii, #capacitate luare decizii, #rutina importanta, #rutina psihologie , #psihologi
Comentarii