Semne ca seful tau ar putea sa fie narcisist. Uite la ce sa fii atent

Sambata, 25 August 2018, ora 11:05
13289 citiri
Semne ca seful tau ar putea sa fie narcisist. Uite la ce sa fii atent
Foto: Arhiva Pixabay

Multe cercetari au aratat ca in biroul pe care scrie "sef" - fie ca acesta se numeste manager sau altfel - sunt cele mai multe sanse sa se afle un narcisist. Mai multe sanse decat in oricare alta parte.

Asta pentru ca narcisistii adesea se afla in postura de lider, ei neavand nicio problema sa-si asume riscuri si fiind suficient de sarmanti, reusind sa-i convinga pe toti sa le sustina ideile. Daca ai vreo banuiala ca seful tau e narcisist, vezi daca indeplineste criteriile de mai jos.

Sunt critici cu cei din jur, dar resping criticile la adresa lor

Desi cel mai adesea ii va critica pe cei din jur, indiferent daca au vreo vina sau nu, un narcisist nu va accepta nici cea mai mica critica la adresa sa, explica specialistii pentru Business Insider, informatii preluate de Science Alert. Vor fi scosi din sarite la cea mai mica aluzie ca nu ar fi chiar perfecti.

Adora sa fie in pozitia de a controla

Narcisistii adora sa se afle in pozitii de lider, in primul rand, pentru a-i domina pe ceilalti. "Pur si simplu, infloresc in situatii in care pot sa impresioneze si sa-i domine pe ceilalti, fara sa fie nevoie sa coopereze", explica psihologul american Scott Barry Kaufman.

De obicei sunt barbati tineri

Dupa 34.653 de interviuri fata in fata, psihologul Frederick Stinson a concluzionat ca sunt mai multi barbati narcisisti decat femei. Apoi, trasaturile sunt mai pronuntate in adolescenta si prima parte a maturitatii, dupa care se estompeaza.

Injura frecvent si aluziile sexuale sunt "pe fata"

O alta trasatura a narcisistilor e aceea ca mereu incearca sa-i convinga pe cei din jur de ceva, aducand argumente peste argumente. Tot ei, insa, injura mult mai des si au adesea un limbaj sexual explicit, afirma psihologii Nicholas Holtzman si Michael Strube de la Universitatea Washington din St. Louis.

Nu exceleaza in ceea ce priveste eficienta

Desi adora sa fie in pozitia de lider, studiile arata ca nu sunt mai eficienti decat restul celor aflati pe aceeasi treapta ierarhica.

Urasc emotiile si fac orice sa le evite

"Sa admita ca simt vreo emotie de orice fel sugereaza ca pot fi afectati de cineva sau ceva din afara", asa ca vor evita cu orice pret astfel de situatii, explica psihologul Craig Malkin de la Scoala de Medicina din cadrul Harvard.

Prin urmare, vor schimba vorba ori de cate ori exista macar posibilitatea sa apara emotii, mai cu seama ale lor.

Nu asculta, vor doar sa vorbeasca

Narcisistii prefera ca orice conversatie sa fie centrata pe ei. Vor avea miscari ale mainilor exagerate, vor vorbi tare si vor arata dezinteres, privind peste capetele celorlalti, atunci cand altcineva vorbeste, afirma si Anita Vangelisti, psiholog la Universitatea Texas din Austin.

Se imbraca mai bine decat toti

De obicei sunt considerati mai stilati si mai atractivi din punct de vedere fizic decat restul lumii, arata un studiu realizat de Simine Vazire, psiholog la Universitatea Washington.

De cele mai multe ori sunt foarte ingrijiti, atenti la detalii si poarta haine scumpe. Femeile narcisiste poarta de obicei decolteu mai adanc si sunt machiate in proportie mai mare decat restul.

Acum te iubesc, acum te urasc

Narcisistii vad lumea in alb si negru, arata un alt psiholog, Neil J. Lavender, care a scris si o carte in care pune sub lupa aceasta tipologie.

O singura greseala, cat de mica, si comportamentul unui narcisist se schimba radical, ura facandu-si aparitia in timp record. Pentru ei nu exista cale de mijloc.

Refuza sa vorbeasca despre orice altceva in afara persoanei lor

Adora sa fie inconjurati de "fani", de galeria lor adoratoare. Doar ei sunt cei care vorbesc, care amuza si cel mai adesea toate povestirile lor ii au in centru intr-un mod in care le pune in evidenta realizarile "incredibile". Totul este exagerat, pentru ca aplauzele sa vina.

Citeste si Ce ascunde narcisismul? Vezi concluzia neasteptata a oamenilor de stiinta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#narcisisti semne, #sef narcisist, #narcisism trasaturi, #narcisisti psihologie, #studii narcisisti , #psihologi
Comentarii