Timpul trece prea repede? Iata ce poti face pentru a-l "incetini"

Marti, 07 Mai 2019, ora 11:51
22718 citiri
Timpul trece prea repede? Iata ce poti face pentru a-l "incetini"
Foto: Arhiva Pixabay

Ti s-a intamplat, probabil, in existenta de om matur, sa simti ca viata trece pe langa tine, ca timpul se scurge cu o repeziciune incontrolabila. Ca zilele de nastere si Craciunurile vin parca mai repede an de an.

Pe de alta parte, insa, iti amintesti, probabil, de calatoriile nesfarsite cu masina sau de vacantele de vara din copilarie, care pareau ca nu se mai termina. De unde aceasta diferenta?

Potrivit psihologului Steve Taylor, de la Leeds Beckett University, e foarte normal sa resimtim lucrurile asa, pentru ca experienta noastra in ceea ce priveste timpul este flexibila. Percepem timpul ca trecand mai repede in unele situatii si mai incet in altele.

Mai exista cateva situatii in care perceptia noastra asupra timpului e deformata: daca suntem sub influenta drogurilor psihedelice sau in momente traumatice, cand timpul pare ca se opreste sau trece foarte incet, mai explica specialistul, citat de Science Alert.

Printr-o mai buna intelegere a proceselor psihologice din spatele diferitelor experiente pe care le avem cu timpul, am putea incetini un pic viteza cu care se intampla lucrurile sau macar perceptia noastra legat de asta.

Cert este, spune specialistul, ca percepem timpul ca trecand mai repede pe masura ce imbatranim - aceasta fiind perceptia generala - si ca acesta pare sa se opreasca sau sa se scurga mai greu atunci cand suntem expusi unui mediu nou si unor experiente nemaintalnite sau inedite.

Informatia "dilata" timpul

Perceptia noastra vizavi de timp depinde de cantitatea de informatii care ajunge la noi. Aceste informatii pot fi sub forma de perceptii, senzatii, ganduri, pe care creierul nostru le proceseaza.

Cu cat mai multa informatie, cu atat mai greu trece timpul, explica Taylor.

Asa se explica de ce timpul trece atat de greu pentru copii si pare sa o ia la goana pe masura ce se scurg anii.

Pentru copii, lumea e fascinanta, plina de experiente noi si de senzatii nemaintalnite. Pe masura ce imbatranim, avem din ce in ce mai putine experiente noi, iar lumea care ne inconjoara devine tot mai familiara.

Pur si simplu, procesam mai putina informatie si timpul se scurge mai repede.

Ce-ar trebui sa facem noi pentru a schimba felul in care percepem trecerea timpului este sa mergem in locuri care nu ne sunt familiare, pentru ca acolo creierul nostru va fi nevoit sa proceseze mai multa informatie decat o face in mod normal.

Cand mergi, de exemplu, intr-o tara straina, esti mult mai sensibil, mai atent la tot ce te inconjoara. Totul e nou, deloc familiar, atentia e la cote maxime si informatia care ajunge la tine e in cantitate mare.

La fel se intampla daca participi la un curs, intreaga zi, invatand lucruri noi, alaturi de oameni cu care nu te intalnesti in mod normal. Pare ca a trecut mai mult timp decat in realitate, cu siguranta mai mult decat daca ai fi stat acasa, facand lucruri ce tin de rutina.

Si in asta sta tot secretul de a "dilata" timpul, spune expertul. Putem cauta sa avem cat mai des experiente noi. Putem calatori in locuri in care nu am mai fost, putem sa ne oferim noi provocari, sa intalnim necunoscuti, sa ne facem alte pasiuni, sa ne dezvoltam aptitudini. Asta va mari cantitatea de informatii care ajunge la noi si ne va ajuta sa percepem altfel timpul.

Sa fim mai prezenti, cu toate simturile

Ce mai putem face, si poate e mai la indemana, e sa devenim mai prezenti, sa gustam mai mult experientele pe care le avem, oricat de comune ar fi.

Sa acordam intreaga atentie unei experiente pe care o traim - asta insemnand sa implicam toate simturile - vaz, pipait, gust, miros, auz. Practic, inseamna sa traim mai mult momentul, fara a implica prea mult gandurile.

Inseamna ca, atunci cand suntem la dus, dimineata, in loc sa ne gandim la ce avem de facut in acea zi sau la ce am facut cu o zi inainte, sa simtim pur si simplu apa pe piele, caldura ei. Sa traim acolo si atunci.

Sau pe drum acasa, in loc sa ne gandim la ce mai avem de rezolvat sau la provocarile de peste zi, sa privim cerul, cladirile si pe noi ca o parte din mediul inconjurator, din exterior, daca se poate. Sa ne concentram atentia in afara noastra.

Sau atunci cand tundem gazonul, sa nu o facem cu castile in urechi, ci atenti la ce facem, constienti la lucrurile cu care intram in contact. Vom ajunge sa ne bucuram mai mult de experienta pe care o avem, iar asta ne va schimba perceptia asupra timpului.

Si vom vedea ca nu mai avem timp sa percepem timpul ca fiind dusmanul nostru, vom putea chiar sa simtim ca, intr-o anumita masura, putem controla trecerea sa.

A.P.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#trecere timp psihologie, #timp dilatat, #trecere timp trucuri, #trecerei timp psihologie , #psihologi