Wellbeing: Adolescenta - o varsta a schimbarilor pentru parinte si copil

Vineri, 25 Martie 2016, ora 08:44
8461 citiri
Wellbeing: Adolescenta - o varsta a schimbarilor pentru parinte si copil
Foto: Arhiva personala

Ne intalnim din cand in cand cu prietenii din liceu, povestim despre fel de fel de boroboate, mai mari sau mai mici, despre aventuri si experiente care ne-au transformat in ceea ce suntem, atingem arareori vise care au ramas neimplinite si fugim de emotiile grele pe care le-am ingropat.

Parinti de adolescenti, noi insine acum, putem fi depasiti de starile si schimbarile pe care le traiesc copiii nostri. Pentru a le face insa fata, merita sa ne intrebam ce am fi avut nevoie ca adolescenti sa primim de la parintii nostri?

Am fi avut poate nevoie ca parintii nostri sa vada relatia dintre noi ca fiind la fel de importanta ca si pana la momentul adolescentei, sa nu confunde nevoia de autonomie cu o respingere a relatiei cu ei. Furia sau detasarea parintilor la provocarile adolescentei, unii dintre noi le-am interpretat ca pe o forma de respingere sau de abandon.

Am fi avut nevoie sa stim ca ne inteleg nevoia de explorare, de a pleca de langa ei, dar nu fara sa ne creeze un cadru stabil, cu reguli flexibile. Ca adolescent pot sa imping limitele, dar sunt in siguranta numai atunci cand parintele in care am incredere imi spune stop.

Wellbeing: Durerea pe care, fara sa stiu, o provoc copilului meu

Am fi avut nevoie sa putem discuta deschis despre valori morale, despre cum sa facem fata presiunii grupului, cum sa ne descurcam cu relatiile pe care le dezvoltam, de prietenie sau de iubire, iar acasa sa reprezinte un "port sigur" unde sa ne intoarcem daca eram raniti sau aveam nevoie de sprijin.

Toate acestea sunt nevoi pe care copiii nostri adolescenti le au de la noi.

Cum pot fi atent la copilul meu adolescent?

Intrebarile pe care mi le pot pune sunt:

Cum raspunde copilul meu la diverse contexte socio-emotionale - de relatii cu prietenii sau romantice, se retrage, le evita sau le confrunta cu furie, rabufneste? Adolescentul care evita are nevoie ca parintii lui sa ii creeze contexte in care sa iasa din carapace, sa dobandeasca abilitati de a raspunde si de a se exprima activ.

Sigur, este comod sa ramai in zona de confort a evitarii, sa nu ai batai de cap cu petrecerile sau de confruntare cu momentele dificile ale unei relatii, dar pe termen lung strategia se dovedeste a fi extrem de paguboasa.

Adolescenta este o ferestra de oportunitate grozava pentru a invata pornind de la o relatie cu parintii sigura, non-conflictuala, de accepatare si deschidere sa dezvolte relatii similare cu prietenii sau iubitul/iubita.

Adolescentul care provoaca, care rabufneste are nevoie ca parintii sa reactioneze cu calm, sa invete ei insisi sa isi gestioneze furia, sa inteleaga nevoia din spatele raspunsului inadecvat.

Care este modelul de relatii spre care copilul meu se simte atras? Sunt relatiile cu cei de acelasi sex, are baiatul meu prieteni baieti sau ii este mai usor sa dezvolte relatii de prietenie cu fete? Are fiica mea prietene apropiate fete sau este mai baietoasa si se simte confortabil cu prieteni baieti?

Modelul echilibrat este acela in care fiul meu are cel putin o relatie de prietenie apropiata pe o perioada indelungata cu un prieten baiat, iar fiica mea are relatii de prietenie cu mai mult de trei fete.

Ca adolescenti, pe langa nevoia ca parintii nostri sa ne fie aproape, ne-ar fi fost util ca acestia sa inteleaga ca raspunsurile noastre emotionale sau comportamentale, starile pe care le-am trait nu aveau nimic de-a face cu "nesimtirea", "lipsa de respect" sau "hormonii", ci cu modoficarile dramatice prin care trece creierul la aceasta varsta.

Iata cateva modificari ale creierului in perioada adolescentei:

In perioada adolescentei, sistemul limbic implicat in procesarea emotionala se matureaza inaintea regiunilor prefrontale care regleaza luarea deciziilor, planificarea si controlul impulsului. Este important ca parinti de adolescenti si ca adolescenti sa retinem ca acest decalaj de dezvoltare intre controlul comportamental si cel de reactivitate emotionala contribuie la modificarile comportamentale care apar la instalarea pubertatii si in timpul tranzitiei spre adolescenta.

Aceste modificari cuprind: comportamente cu risc crescut, impulsul de cautare a satisfactiei, emotionalitate crescuta si fluctuatii ale dispozitiei. In timpul primilor ani ai adolescentei, capacitatea de autoreglare, de amanare a recompensei este inca insuficient dezvoltata.

Schimbari esentiale au loc si in ceea ce priveste neurotransmitatorii. Incepand din adolescenta timpurie si atingand apogeul la mijlocul adolescentei, secretia crescuta de dopamina ii determina pe acestia sa fie atrasi de aventura si de senzational. Studiile sugereaza ca, de fapt, nivelul de baza al dopaminei este mai scazut, dar secretia acesteia ca raspuns la experienta este mai crescuta, ceea ce explica de ce adolescentii sustin ca sunt plictisiti daca nu sunt implicati in activitati noi si stimulatoare.

Secretia crescuta de dopamina ofera adolescentilor un sentiment puternic de vitalitate atunci cand sunt implicati in viata lor. De asemenea, ii determina sa acorde atentie exclusiv urmarilor pozitive pe care sunt siguri ca le vor obtine. Prin urmare, neglijeaza sau chiar minimizeaza potentialele riscuri si dezavantaje.

Studiile arata ca productia de neuroni este invers proportionala cu varsta. Hipocampul genereaza zilnic celule, care in mare parte dipsar. Acestea sunt salvate, ca urmare a experientelor diverse de invatare. Noile celule se diferentiaza in neuroni si pot ramane in hipocamp pentru cateva luni.

Deoarece hipocampul genereaza cu mii de celule mai mult in adolescenta decat in viata adulta, creierul adolescentilor este inclinat si va fi modelat de experientele de invatare. Adolescentii au o minte plastica, care insa se dezvolta armonios numai expusa la experiente care o pot imbogati.

Aceasta perioada de plasticitate a creierului, in care dezvoltarea sa poate fi in mare masura influentata de mediu, se poate constitui intr-o oportunitate importanta pentru fiecare adolescent, dar in acelasi timp poate fi o perioada de vulnerabilitate extrema la factorii negativi de mediu. Preventia si interventia pot sustine deci o dezvoltare pozitiva a creierului adolescentilor.

Ca si noi la varsta aceea, copiii nostri adolescenti au nevoie sa ii intelegem, sa le fim alaturi, sa le cream cu calm si intelepciune contexte sanatoase de dezvoltare. Adolescenta este varsta la care este important ca parintii sa inteleaga importanta relatiei cu copilul lor si sa nu fie reactivi la problemele lor nerezolvate.

Putem sa le oferim copiilor nostri adolescenti ceea ce noi insine am fi avut nevoie si nu am primit - sa intelegem provocarilor varstei, ca pe un aspect de dezvoltare si nu de rebeliune.

Pentru ca adolescenta este o varsta atat de tumultoasa, dar care reprezinta o perioada extrem de importanta de crestere si dezvoltare, avem nevoie, ca parinti, sa intelegem care sunt schimbarile varstei, cum propriile noastre vulnerabilitati influenteaza dezvoltarea copilului nostru, cum sa le fim copiilor nostri adolescenti cu adevarat alaturi pentru ca acestia sa integreze schimbarile varstei sanatos, fara durerea singuratatii, a respingerii sau a inadecvarii.

Pentru aceasta va invitam la un curs, construit pentru adolescenti si pentru parintii lor si despre care gasiti mai multe informatii pe site-ul Mind Education sau pe pagina de Facebook.

Mind Education Health
Corina Dobre este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Cum sa imi inteleg adolescentul, #totul despre adolecenta, #sfatrui copii adolescenti , #psihologi