Wellbeing: Critica versus apreciere la locul de munca

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 07:54
6174 citiri
Wellbeing: Critica versus apreciere la locul de munca
Foto: Facebook/Delia Lungu

Randurile de mai jos sunt un indemn pentru a cultiva aprecierea si atmosfera pozitiva la locul tau de munca. Daca esti manager sau te afli intr-o alta pozitie de conducere, atunci acest indemn ti se adreseaza cu atat mai mult.

Concentrandu-te pe efortul si progresul depus, pe calitatile, visele si sperantele colegilor tai, este mult mai probabil sa ai o echipa eficienta, productiva si fericita.

Pentru a ajunge sa avem o astfel de echipa este important sa stim cum functioneaza creierul nostru cand primim critici sau aprecieri.

Wellbeing: Cum raman motivat la locul de munca daca sefii ma demotiveaza

Cum legam critica si atmosfera negativa de concentrarea scazuta la locul de munca

Criticile adresate colegilor la locul de munca si atmosfera negativa provoaca teama, stres, anxietate sau manie. Acestea din urma ne fac defensivi si slabesc puterea de concentrare, desi creierul se straduieste din rasputeri sa performeze.

Ca raspuns la teama si stres, corpul incearca sa se protejeze si apar modificari biochimice. Se activeaza si sistemul hormonal, in special, cortizolul, denumit si "hormonul stresului". Se stie de multi ani ca elibererarea constanta de cortizol la un nivelul ridicat interfereaza cu invatarea, memoria, creste nivelul de colesterol si, in timp, are consecinte negative asupra sanatatii fizice.

Adevarul este ca atunci cand suntem stresati sau speriati facem tot posibilul sa ne coordonam cu ceilalti colegi si sa ne ducem treaba la bun sfarsit, dar nu prea reusim. In realitate, chiar si task-urile care ni se par simple si pe care le facem zi de zi au de suferit, deoarece concentrarea noastra este preluata de emotiile negative pe care le traim.

Concentrarea scazuta si neimplicarea in munca reprezinta un efect al emotiilor negative puternice pe care le traim.

In afara de performanta scazuta, critica duce la resentimente si la deteriorarea relatiilor la locul de munca. Scade mult si increderea in cel care ne critica. Un leader care critica este printre primele motive pentru care angajatii parasesc locul de munca. Se si spune ca, de fapt, ne parasim sefii pe care-i avem si nu compania.

Mitul criticii constructive

Ai auzit cu siguranta ideea ca o critica e musai sa fie constructiva daca ne dorim sa fim eficienti cand dam feedback. In plus, o varianta populara a "criticii constructive" este "feedback-ul sandwich" care presupune transmiterea de informatii atat negative, cat si pozitive in speranta ca persoana care primeste feedback-ul se va concentra pe partea pozitiva si nu pe cea negativa. Studiile facute in neurobiologie ne spun insa ca suntem programati sa raspundem cu preferinta informatiilor negative la care suntem expusi.

Cu alte cuvinte, critica constructiva nu este eficienta: nu-l determina pe angajat sa faca o schimbare in bine si nu va fi mai productiv la locul de munca. Orice fel de critica este toxica si produce resentimente oricat de mult am incerca sa o "infrumusetam" cu remarci pozitive ca intr-un sandvis.

Ca sa putem progresa avem nevoie sa fim deschisi, nu sa fim defensivi, iar feedback-ul este important sa fie pozitiv sau macar sa-l ghideze pe cel care-l primeste spre constientizare si auto-descoperire.

Cum legam aprecierea si atmosfera pozitiva de performanta la locul de munca

Daca iti apreciezi colegul, creierul lui evolueaza mult mai bine decat intr-o atmosfera negativa sau neutra. Inteligenta, creativitatea si nivelul de energie cresc cand situatia este pozitiva. De fapt, orice rezultat al muncii se imbunatateste.

Dopamina, neurotransmitatorul care pluteste in sistemul nostru cand avem atitudine pozitiva, are doua functii. Nu ne face doar mai fericiti, ci activeaza si toate centrele de invatare din creier, permitandu-ne sa ne adaptam mai bine la provocarile care ne ies in cale.

Un prieten bun la locul de munca este bun pentru business

De-a lungul a 35 de ani, Gallup, companie de consultanta bazata pe managementul performantei, a cercetat cinci milioane de angajati pentru a afla de ce unii dintre noi mergem cu placere la locul de munca si suntem implicati in ceea ce facem, in timp ce altii nu suntem la fel de implicati. Una dintre cele 12 dimensiuni cheie care descriu un loc de munca foarte bun este aceea ca atunci cand avem un prieten bun la locul de munca, ne este mult mai usor sa trecem peste momentele de stres si provocare. Un prieten bun ne valorizeaza si ne apreciaza neconditionat si constant.

Asadar, este in natura noastra sa ne dorim relatii bune cu colegii de la locul de munca. Stim deja, din toate studiile si cercetarile facute, ca oamenii care experimenteaza emotii pozitive si sunt fericiti muncesc mai mult si mai eficient. De aceea, e important sa invatam aprecierea fata de colegii nostri.

Astfel, creierele noastre vor functiona cu mai mult succes in sensul ca putem fi mai productivi la munca. Si lucrul acesta schimba totul.

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Critica si aprecierea la birou, #critica colegi birou, #apreciere colegi birou , #psihologi