Wellbeing: De ce nu te mai poti relaxa si te simti mai mereu obosit?

Joi, 18 Februarie 2016, ora 16:02
18015 citiri
Wellbeing: De ce nu te mai poti relaxa si te simti mai mereu obosit?
Foto: Arhiva personala

Tot mai des auzim ca cei din jurul nostru sunt obositi. Dar nu oboseala aceea obisnuita, de care scapi dupa un somn bun si cateva zile de vacanta, ci oboseala-epuizare, de care nu mai scapi si care-ti modifica atat viata, cat si intreg organismul.

Pentru ca despre modificarile intregului organism este vorba, anatomic si functional, urmate de perturbarea intregii vieti sociale si scaderea performantei in orice facem.

Suntem tot timpul in tensiune, pregatiti constant pentru "fuga sau lupta"

Oboseala-epuizare vine ca o consecinta a alegerilor si comportamentelor noastre: suntem tot timpul ocupati, grabiti, avem multe de facut si acesta este ritmul nostru nou de viata, nu doar un episod, limitat in timp.

Oboseala cronica, vindecata cu sport

Ca urmare, renuntam exact la ceea ce este esential pentru refacerea echilibrului nostru zilnic: creste intervalul dintre doua mese si scade numarul lor (nici nu mai spun de tihna necesara digestiei eficiente), alegem alimente nesanatoase care furnizeaza rapid glucoza necesara functionarii creierului si multa cafea sau mai rau, bauturi energizante, scade numarul de minute de activitate fizica, dar si interesul pentru miscare, amanarea sau anularea timpului de relaxare petrecut cu familia si prietenii sau, mai rau, scade calitatea timpului petrecut cu persoanele dragi. Mai mult, nu mai avem energie pentru cultivarea pasiunilor noastre, muncim prea mult, cu performanta tot mai scazuta.

Dar nu suntem construiti sa facem fata unui astfel de ritm si daca am scapat de consecintele grave ale stresului acut, dupa o perioada de timp organismul ne arata, cu putinele semne si simptome cu care reactioneaza stereotip, din nou, ca ceva nu e in regula.

Sa fim atenti la semnalele corpului nostru

Boala intolerantei la efort fizic si psihic inseamna asocierea a trei simptome: somn neodihnitor, stare generala de epuizare (dupa efort fizic, mental si emotional) si scaderea performantelor (ocupationale, personale, sociale si educationale), insotite de unul dintre urmatoarele doua: dificultatea de a sta in picioare sau tulburari de concentrare si memorare timp de mai mult de sase luni.

Pot fi prezente multe alte simptome, cum sunt dureri difuze musculare, articulare, dureri de gat si de cap, ganglioni limfatici mariti.

Oboseala cronica, determinata de traumatismele din copilarie

Incapacitatea organismului de a se relaxa

Practic, comportamentul nostru forteaza organismul sa se adapteze la situatia nou creata, determinand o secretie continua crescuta a neuromediatorilor si hormonilor de stres, care determina, la randul lor, in cascada multe alte modificari.

Secretia crescuta, ne ajuta o vreme, exact ca in reactia de stres, cu toate costurile aferente, doar ca dupa o vreme glandele care secreta acesti hormoni obosesc si devin incapabile de a mai secreta aceste cantitati mari, pentru ca se atrofiaza. Si atunci, nu doar nivelul superior de functionare nu mai poate fi atins, ci si nivelul bazal necesita o energie de care organismul nu dispune, pentru ca intregul metabolism este defect.

Creierul este in continua alerta pentru ca neuronii din centrul fricii raman cu activitate crescuta din perioada de stres cronic si apar dureri de cap, vertij si insomnie. Dar si la nivelul zonelor care regleaza invatarea, luarea deciziilor si memorarea raman problemele aparute in perioada de stres cronic, numarul de neuroni si legaturile dintre ei este mai mic si consecintele sunt depresia sau anxietatea.

Inima are nevoie de hormonii de stres pentru a se adapta la efort, fizic si psihic, prin pomparea de sange la o anumita presiune (tensiune arteriala), dar deficitul de hormoni face greoaie inclusiv ridicarea de pe scaun si efortul pentru functionarea zilnica, aparand starea de epuizare dupa orice tip de efort. Vasele de sange din muschi nu se mai dilata pentru a aduce oxigenul necesar activitatii musculare si apar durerile musculare.

Infectiile determina in mod normal o secretie crescuta de hormoni de stres, necesari in lupta cu microbii, dar in oboseala-epuizare lipsa lor face ca organismul sa ramana cu posibilitati mult scazute de aparare.

Ce este oboseala cronica si cum o putem trata?

Controlul asupra vietii si sanatatii

Preventia o reprezinta un stil de viata sanatos cu nutrienti potriviti, somn odihnitor, activitate fizica, munca plina de satisfactii, timp de relaxare cu familia si prietenii, masuri care mentin un organism sanatos, care functioneaza normal si are capacitate de a se adapta corespunzator, inclusiv in situatii de "criza", programata sau nu.

Tratamentul cuprinde schimbarea stilului de viata, cu accent in mod deosebit pe nutritie corecta si activitatea fizica ce trebuie reluata treptat, cat si schimbarea modului in care ai grija de tine. Este o problema de sanatate, neglijata multa vreme, astfel incat a fost nevoie sa-i fie schimbata denumirea in boala intolerantei la efort fizic si psihic (Systemic Exertion Intolerance Disease - SEID) pentru a creste constientizarea asupra ei si a relansa cercetarile pe aceasta tema.

Mind Education Health
Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#De este periculoasa oboseala cronica, #cauze oboseala cronica, #urmari oboseala cronica , #psihologi