10 semne care iti arata ca s-ar putea sa fii intr-o relatie abuziva

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 07:00
20398 citiri
10 semne care iti arata ca s-ar putea sa fii intr-o relatie abuziva
Foto: HealthCentral

Indiferent cat de atractiva, matura sau desteapta este o femeie, ea poate ajunge victima unei relatii abuzive, in care partenerul ii provoaca numeroase neplaceri, adesea fara ca ea sa constientizeze la timp sau, din pacate, fara a avea curajul sa iasa din acea legatura. De asemenea, situatia poate fi si inversa, desi acest lucru se intampla mult mai rar.

HealthCentral a scos in evidenta cateva semne care pot indica faptul ca te afli intr-o astfel de relatie. Exemplele sunt descrise pentru situatia in care femeia este cea abuzata, insa, din pacate, situatia poate sta si invers.

1. Te izoleaza de prieteni si de familie

Un partener care abuzeaza emotional te vrea doar pentru el, adica nici macar prietenilor si membrilor familiei sa nu le mai acorzi timp, facand aproape orice pentru a obtine acest lucru. Acesti parteneri, indiferent daca sunteti casatoriti sau nu, refuza sa inteleaga ca ai nevoie de aceste persoane in viata ta si te impiedica sa fii alaturi de ele din cand in cand.

2. Vorbeste urat cu tine

Daca iti spune cuvinte insultatoare, jignitoare, nu este prea bine, nici macar daca ulterior mentioneaza ca a glumit. Cel mai adesea intentia este sa te raneasca sau sa incerce sa te controleze. Mai mult, pentru a incerca sa te convinga ca acesta este un comportament normal si nu unul anormal, iti spune ca esti tu prea sensibila.

3. Invinovateste pe altii pentru greselile lui

Daca da vina pe altii si in special pe tine pentru diverse momente neplacute, de asemenea ar putea fi un semn rau. Spre exemplu, spune ca din vina ta a facut o criza de isterie sau te-a atacat verbal. Faptul ca nu isi asuma niciodata raspunderea si nu admite ca a gresit nu este un indiciu al unei relatii sanatoase.

4. Consuma alcool in exces sau droguri

E drept, nu toti barbatii care abuzeaza intr-o relatie beau alcool in exces sau consuma droguri, dar multi fac aceste lucruri. Si, in general o dependenta de astfel de substante poate duce la un comportament inadecvat si imprevizibil in sens negativ.

5. Inspira teama

Daca simti teama atunci cand te afli in preajma partenerului sau a sotului, atunci sigur ceva nu este in regula. Cei care abuzeaza pot incerca sa te intimideze prin violenta sau prin tactici de dominare. Spre exemplu, daca te pun intentionat in situatii care pot fi periculoase pentru tine, nu este un lucru firesc intr-o relatie de dragoste. Sau daca poseda arme si ti le arata subliniind ca nu ii e frica sa le foloseasca in nicio imprejurare...

6. Te pedepseste fiindca ai stat departe de el

Acest indiciu are legatura cu cel care presupune izolarea de familie si prieteni. Spre exemplu, daca te duci undeva fara el sau faci ceva fara el te pedepseste ulterior in diverse moduri - tipa la tine, te insulta, te ameninta, etc. pentru ca nu ai fost langa el in acele momente.

7. Se asteapta sa il tratezi ca pe un rege

Un partener abuziv crede ca i se cuvine dreptul de a fi tratat ca un rege si isi doreste ca tu sa fii tot timpul la dispozitia lui. Se asteapta sa faci orice pentru el, fara sa te ajute deloc.

8. Este extrem de gelos

O trasatura proeminenta a celor care abuzeaza in relatii este gelozia. Un astfel de partener este adesea gelos pe tine, pe alti oameni si chiar pe obiectivele si idealurile tale. Gelozia si furia pe lucruri imateriale, cum ar fi cele din urma, vin din incapacitatea de a controla aceste aspecte ale vietii tale.

9. Te controleaza prin emotiile tale

Un barbat care abuzeaza te manipuleaza foarte bine si ameninta ca te va parasi daca nu faci ca el. De asemenea, va incerca sa te faca sa te simti vinovata de fiecare data cand iti manifesti dorintele. Daca spui ca te-ai saturat si ca vrei sa renunti la relatie va spune ca ii pare rau si ar putea admite chiar ca este vinovat, insistand ca se va schimba. Daca ramai insa, atunci cand el va sti sigur ca esti in continuare a lui, va incepe din nou sa abuzeze.

10. Este violent fizic

Daca te afli intr-o relatie abuziva, riscul este destul de mare ca la un moment dat sa apara si violenta fizica. La inceput s-ar putea ca partenerul sa manifeste forme moderate de violenta, cum ar fi sa te stranga atat de tare de brat incat sa iti lase vanatai, dar mai tarziu lucrurile ar putea degenera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#relatie abuziva, #partener abuziv, #partener manipulator, #semne relatie abuziva, #indicii relatie abuziva, #gelozie extrema , #relatii