14 obiceiuri proaste care te pot costa locul de munca

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 12:15
10998 citiri
14 obiceiuri proaste care te pot costa locul de munca
Forbes.com

E adevarat ca toti avem obiceiuri proaste, de care incercam, poate, sa scapam. Daca prietenii si familia sunt mai ingaduitori si ne accepta toate defectele, la locul de munca lucrurile se complica. Aceste deprinderi pot genera conflicte sau ne pot contura o imagine proasta, de care cu greu ne vom descotorosi.

Tocmai de aceea, Forbes a facut un clasament al celor mai grave obiceiuri proaste care te pot costa jobul. Asadar, citeste-le si nu te baza doar pe abilitatile tale profesionale, ci completeaza-le cu o conduita cat mai aproape de perfectiune.

Amanarea

Daca lucrezi intr-un colectiv mai mare, dar iti place sa lasi totul pe ultima clipa, spunandu-ti ca atunci "functionezi" cel mai bine, colegii nu te vor privi niciodata ca parte din echipa. Motivul? Tu esti cel care ia decizii tocmai in defavoarea echipei atunci cand intarzii si amani proiecte si sarcini. Nu faci altceva decat sa ingreunezi si munca altora, dand dovada de egoism si lipsa de seriozitate.

Minciuna

Chiar daca folosesti, consideri tu, minciuni minore, la un moment dat tot se va afla ca ajustezi rapoarte, iti asumi merite ce nu ti se cuvin sau iti revendici pe nedrept ore suplimentare. Minciuna are picioare scurte, asa ca incearca sa fii cat mai onest posibil, indiferent de domeniul in care lucrezi.

Negativismul

La locul de munca, atitudinea pozitiva si increderea atat in fortele proprii, cat si in cele ale echipei sunt doua atuuri primordiale. Se spune ca angajatii negativisti sunt vazuti precum "cancerul" intr-o companie asa ca, mai devreme sau mai tarziu, ei ajung sa fie eliminati tocmai pentru a nu "contamina" si restul personalului. Lasa deoparte pesimismul sau neincrederea si incearca sa fii cat mai pro activ si eficient.

Intarzierea

Nu conteaza ca nu esti adeptul trezirii de dimineata si nici ca starea ta de sanatate nu e prea buna, ceea ce necesita programari peste programari tocmai in timpul orelor de lucru. Atat timp cat aceste scuze se tot repeta, seful, dar si colegii isi vor pierde increderea in tine.

Atunci cand te sustragi programului normal de lucru sau cand delegi sarcini tocmai pentru a scapa mai repede, nu faci altceva decat sa ii frustrezi pe cei care isi indeplinesc serios si corect atributiile de serviciu.

Nu comunici eficient prin e-mail

Iti place sau nu, e-mailul este printre cele mai folosite cai de comunicare astazi. Asadar, nu face pe interesantul neverificandu-ti emailul sau intarziind cu raspunsurile. Ii vei pune pe toti pe jar, vei pierde tu insuti informatii importante cu privire la termene limita sau chiar intalniri si vei fi vazut ca singurul neprofesionist din compania respectiva.

Dependenta de site-urile de social media

La extrema cealalta se afla dependenta de site-uri precum Facebook sau Twitter. Oricat de bune modalitati ar fi ele pentru a-ti crea o retea de cunostinte, de a-ti promova afaceri sau pentru a anunta diverse chestiuni profesionale, nu te conecta la aceste site-uri de zeci de ori pe zi. Unele companii au instalat diverse programe pentru a monitoriza activitatea angajatilor sau pentru a le limita accesul la aceste site-uri. Asadar, fii atent ce site-uri accesezi in timpul orelor de serviciu!

Obiceiuri proaste legate de limbajul corporal

Se spune ca succesul nostru in afaceri depinde atat de abilitatile intelectuale, cat si de comportament. Ei bine, aici intra si limbajul corporal pentru ca astfel transmitem interlocutorului diverse mesaje.

Daca ai o strangere de mana firava sau vorbesti incet, ceilalti vor crede ca nu esti suficient de capabil. Daca eviti contactul vizual si iti dai frecvent ochii peste cap, aceste gesturi vor fi interpretate ca o lipsa de respect. Invata codul bunelor maniere in mediul profesional si incearca sa nu faci greseli grave.

Inadaptare

Locul de munca presupune socializae si coabitare cu mai multe persoane in aceeasi incapere. Pentru a fi respectat, dar si acceptat in acest cadru trebuie sa fii atent la codul oficial si neoficial din acest loc, sa le inveti obiceiurile si stilurile colegilor si sefilor tai si sa te comporti in consecinta. Doar astfel nu vei face gafe, vei evita conflicte si vei sti cum sa te faci placut.

Ai lacune in ceea ce priveste gramatica

E drept ca in comunicarea verbala neoficiala se mai intampla sa facem unele greseli de gramatica, din neatentie sau din graba. Ei bine, asta nu trebuie sa se intample la locul de munca, mai ales in timpul sedintelor. Ar fi bine sa iti controlezi limbajul si atunci cand vorbesti cu colegii pentru a nu fi catalogat gresit.

Sindromul lupului singuratic

Sunt rare meseriile in care poti lucra doar pe cont propriu. Asadar, munca si adaptarea in echipa conteaza cel mai mult. Nu insista sa rezolvi singur problemele sau sarcinile si nu fi prea drastic cu colegii tai doar pentru a arata cat de priceput esti tu. Altminteri, vei fi vazut doar ca ciudatul care vrea sa isi asume toate meritele si sa arate cu degetul cand lucrurile scapa de sub control.

Ai un temperament isteric

Angajatii reactioneaza negativ la aceste accese de personalitate sau temperament necontrolat. Indiferent ce obtineai inainte cu acest tip de atitudine, tine minte ca pierderea cumpatului, ridicarea tonului sau plansul sunt unele dintre cele mai nepotrivite reactii la locul de munca.

Daca ai o reala problema in ceea ce priveste crizele de isterie, consulta un specialist sau apeleaza la tehnici de reducere a stresului.

Ineficienta

Oricat de mult iti place sa socializezi, jobul este locul in care muncesti. Asadar, atunci cand tu pierzi timpul, dai dovada de dezorganizare si, mai rau, ii impiedici si pe altii sa lucreze, te vei cataloga singur ca cel mai ineficient angajat al firmei. Nu deveni prea personal in discutiile cu colegii tai, nu ii aborda cand vezi ca au de lucru si organizeaza-te in asa fel incat roadele sarcinilor tale sa fie vizibile.

Te ia gura pe dinainte si vorbesti fara sa gandesti

Daca te confrunti cu aceasta problema greu de controlat, disciplineaza-te pana nu e prea tarziu. Nu face gafe si nu jigni persoane doar pentru ca nu te-ai gandit inainte.

Lipsa manierelor

Nu, nu e la moda sa fii badaran, sa eviti salutul sau sa te uiti ciudat ori de cate ori cineva te roaga ceva sau iti multumeste. Mai degraba adopta si tu aceeasi atitudine pentru ca impolitetea poate fi grav taxata in cadrul unei firme care se respecta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#obiceiuri proaste loc munca, #obiceiuri proaste job, #comportament job, #comportament loc munca, #conduita serviciu , #relatii