Arta conversatiei: cum sa fii un interlocutor placut

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 12:45
31334 citiri
Arta conversatiei: cum sa fii un interlocutor placut
Foto: Mixstuff

Unii au darul de a se face ascultati cu placere, urmariti cu interes si priviti mereu cu admiratie in societate, in timp ce discursul altora suna de la primul cuvant anost, cele expuse par neinteresante, iar tacerea instalata dupa terminarea expunerii devine o replica severa.

De ce acelasi lucru spus de unul e captivant si spus de altul n-are niciun chichirez? Pentru ca unii stiu sa-si controleze corect conversatia, in timp ce altii vorbesc improvizat si spun tot ce le vine in minte la moment, fara sa le treaca macar prin minte ca societatea ii catalogheaza dupa felul cum vorbsc - comenteaza mixstuff.

Fireste, nu exista o regula generala despre cum sa-ti captezi interlocutorul, dar arta conversatiei are cateva norme care merita o oarecare atentie.

Nu conta pe faptul ca ideile vin de la sine

De la sine pot veni idei bune, pot veni si cele rele, dar mai cu seama de la sine te poti trezi ca vorbesti, fara sa spui nimic. Cine pregateste conversatia cu grija are mai multe sanse de succes decat cine improvizeaza.

Pentru reusita conversatiei, trebuie sa ai mereu in vedere cine iti este interlocutorul, care este sfera lui de interese si sa te asiguri ca tema ta se inscrie in ele. Este greu sa gasesti interlocutori dornici sa asculte teme din afara domeniului de care sunt interesati sau la care nu se pricep.

In conversatie nu este important numai ce spui, ci si cum spui. Este o mare arta sa gasesti limbajul care sa fie pe placul tuturor, iar cei dotati cu un anumit sarm al limbajului sunt avantajati din acest punct de vedere. Vorbesc chiar si nepregatiti, la ei orice ar spune cade bine.

Nu incerca sa le faci concurenta. Dimpotirva, daca ai dat peste un asemenea caz, fii rezervat si pastreaza pentru altadata ceea ce ai de spus. Este mai de folos sa taci in mod inteligent, decat sa pice prost ceea ce spui.

Cum se incepe o conversatie

Daca nu te stii stapan pe abilitatea de a purta discutii, este mai bine sa-l lasi pe altul sa inceapa conversatia. Ai avantajul ca nu risti sa demarezi gresit si totdeauna cel care tace inteligent iese mai bine decat cel care o sfecleste vorbind.

In orice caz, conversatia nu trebuie inceputa cu tema de baza. Scriitorul american Debra Fine afirma ca "vorbele mici sunt aperitivul de care are nevoie orice conversatie, ca sa digere cu placere felul principal".

Ce inseamna vorbele mici? Pot insemna multe. Simpla intrebare "ce mai faci?" iti poate sugera cum sa intri in subiect. Daca ai raspuns "Bine, merci", e ca si cum ai ratat subiectul. Dar poti raspunde ca tocmai ai citit un roman, iar acolo se intampla cutare lucru, legat exact de problema pe care urmeaza s-o tratezi ceva mai tarziu.

Nimic nu leaga mai bine conversatia decat un a propos si nimic n-o distruge mai rau decat schimbarea brusca a subiectului in stilul hodoroc-troc, blocandu-i pe toti.

Unul dintre cele mai bune mijloace de a incepe conversatia este amabilitate oferita sub forma de compliment. Ii pot spune unei doamne ca-i sta bine puloverul, ca si-a asorat excelent poseta sau orice altceva daca simti ca i-ar face placere sa auda. Se va simti datoare sa raspunda si cu asta a inceput discutia.

Unui domn ii poti spune ca avusese dreptate intr-o oarecare problema cu un timp in urma. Domnilor le place totdeauna sa li se recunoasca sincer ca au avut dreptate.

Cum intervii intr-o conversatie deja inceputa

Cel mai practic este sa prinzi o nisa. Este acel moment, cand ori s-a pus punct celor spuse si n-a apucat cineva sa intervina cu opinia lui, ori evolueaza un subiect strans legat de tema pe care ai pregatit-o. Nu ramane decat sa pandesti momentul potrivit ca sa intervii. Nu deranjeaza pe nimeni ca ai intervenit pe aceeasi tema si cu acelasi ton.

Dar este dezastru sa intervii cu tema de care ti-ai adus aminte, in timp ce se vorbeste despre cu totul altceva. Dezastrul e cu atat mai mare, daca intervii cu voce cat mai tare, ca sa fii auzit si sa-i acoperi pe altii, in cazul cand tocmai vorbesc.

Fereste-te de monolog

Un scriitor american spunea ca daca s-a terminat masa, toata lumea a mancat, dar observi ca farfuria ta este inca plina, inseamna ca ai vorbit prea mult si nu e bine. Lumea, cand mananca, vorbeste mai putin, dar asta nu inseamna sa abuzezi de tacere.

Nimic nu distruge o conversatie mai mult decat cel care acapareaza singur intregul ei spatiu. Este exact ce nu ne place la show-urile televizate, cand nici moderatorul nu e in stare sa-l opreasca pe cel caruia i se pare ca numai ce spune el e important pentru tara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#conversatie interlocutori, #conversatie arta, #show televizat , #relatii